ΒΑΤΕΡΛΩ της Γαλλίας προμηνύεται με τα Mistral. Έως και € 5 δις η αποζημίωση στη Μόσχα

Στρατής Μαζίδης

Σε οικονομικό Βατερλώ της Γαλλίας μπορεί να εξελιχθεί η υπόθεση με τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral έχει πλέον μεταφερθεί στο πεδίο του καθορισμού της αποζημίωσης.

Η πιθανή αποζημίωση θα μπορούσε να φτάσει τα € 5 δις σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό Le Point αν η Γαλλία δεν καταφέρει να παραδώσει τα πλοία στη Ρωσία και να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

«Αντί να φέρει στα γαλλικά ναυπηγεία DCNS κέρδος € 1.2 δις και όσους εμπλέκονται στην κατασκευή € 980 εκ, η ​​ακύρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να κοστίσει στη Γαλλία μεταξύ € 2 και 5 δις» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το περιοδικό γράφει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των αντίστοιχων γαλλικών και ρωσικών πλευρών, αν και «υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το ποσό της αποζημίωσης»  Η δημοσίευση προσθέτει ότι «η Γαλλία είναι επιχειρεί να επιστρέψει Ρωσία λιγότερο κι από τα € 890 εκ. που η Μόσχα έχει ήδη πληρώσει για τα πλοία».

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Rogozin, απέκλεισε την πιθανότητα στο Παρίσι να πουλήσει τα Mistral σε άλλο αγοραστή χωρίς το πράσινο φως της Μόσχας.

«Χωρίς την άδειά μας δεν μπορεί να πουλήσει οτιδήποτε» είπε.

Ο Rogozin πρόσθεσε επίσης ότι είχε ήδη εξηγήσει στη γαλλική πλευρά την κατάσταση καθώς η Ρωσία διαθέτει πιστοποιητικό τελικού χρήστη για την πρύμνη των πλοίων, οι οποίες κατασκευάστην σε ένα ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη πριν από τη μετακίνησή τους στη Γαλλία για περαιτέρω συναρμολόγηση.

Τέλος τόσο η Γαλλία όσο και οποιαδήποτε άλλη χώρα, δύσκολα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα πλοία Mistral ως μέρος του στόλου τους, αφού εκτός της στάσης της Μόσχας, τα πολεμικά πλοία χτίστηκαν με προδιαγραφές του ρωσικού ναυτικού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail