Η γοητευτική Κριστίνα Φερνάντες έκλεισε μπίζνες πολλών δισεκατομμυρίων στη Μόσχα ενώ εμείς ελπίζουμε σε ροδάκινα

Στρατής Μαζίδης

Εμείς μπορεί να φύγαμε με υποσχέσεις και καλές προθέσεις από τη Μόσχα μπας και πουλήσουμε κανένα ροδάκινο, δεν ίσχυσε όμως το ίδιο και την πρόεδρο της Αργεντινής η οποία αναχώρησε με γεμάτες βαλίτσες.

Η Ρωσία και η Αργεντινή υπέγραψαν συμφωνίες οι οποίες δημιουργούν μια «σφαιρική στρατηγική εταιρική σχέση» όπως δηλώθηκε από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της γοητευτικής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ στη Μόσχα.

Η Ρωσία και η Αργεντινή υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες που αφορούν στην ανάπτυξη υδροηλεκτρικής, πυρηνικής και βασισμένης σε ορυκτά ενέργειας με την παράλληλη πρόθεση στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα των χωρών. Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν ενδελεχείς διαβουλεύσεις σχετικά με τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές τους αντί για δολάρια ΗΠΑ.

Τα μνημόνια συνεργασίας είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Αργεντινής με το ρώσο πρόεδρο Πούτιν να χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις πλούσιες και γόνιμες.

«Υπήρξαν σημαντικές μακροπρόθεσμες συμφωνίες στην οικονομική και πολιτική σφαίρα. Η Ρωσία και η Αργεντινή εισέρχονται σε μια νέα φάση συνεργασίας» σχολίασε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής, Timerman Hector στο πρακτορείο Σπούτνικ.



Νέες πηγές τροφοδοσίας της Αργεντινής

Ένα μνημόνιο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη για την κατασκευή ενός νέου υδροηλεκτρικού φράγματος με πιθανή χρήση των εθνικών νομισμάτων για τις αμοιβαίες περαιτέρω συμφωνίες. Η τράπεζα VEB της Ρωσίας θα παράσχει $ 1.2 δισεκατομμύρια του συνόλου των επενδύσεων που απαιτούνται, το 35 τοις εκατό των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των περγολάβων της Αργεντινής.

Επιπλέον, η Ρωσία θα παράσχει στην Αργεντινή πρόσβαση στη ρωσική πυρηνική τεχνολογική δύναμη. Η συμφωνία θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους. Ο επικεφαλής του ρωσικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Rosatom αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση για τις συμφωνίες, λέγοντας ότι μόνο ένα μπλοκ κοστίζει «δισεκατομμύρια δολάρια».

«Η Rosatom έχει ενταχθεί στο έργο για την κατασκευή του έκτου πυρηνικού σταθμού στην Atucha» δήλωσε ο Πούτιν.

Νέες Προοπτικές για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο

Μνημόνιο συνεργασίας για εξερεύνηση και ανάπτυξη κοιτασμάτνω φυσικού αερίου υπέγραψαν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η εταιρεία της Αργεντινής YPF. Η συμφωνία μπορεί να ανέλθει σε $ 1 δις σε επενδύσεις σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας της Αργεντινής.

Επίσης η ρωσική εταιρεία UralMash θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο που θα παράγει εξοπλισμό εξόρυξης πετρελαίου, του οποίου το κόστος κατασκευής θα ανέλθει σε επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικές επενδύσεις.

«Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ χαιρετίστηκε θερμά στη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του στην Αργεντινή με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι άλλη μια επιβεβαίωση του υψηλού επιπέδου της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε ο Tico Rodriguez Paz, σχολιαστής στην κρατική τηλεόραση της Αργεντινής στο Σπούτνικ.

Διπλωματική Κατανόηση

Ο Πούτιν τόνισε ακόμη πως Ρωσία - Αργεντινή θα συνεργαστούν και στο στρατιωτικό-τεχνικό τομέα και δεσμεύθηκαν να επιταχύνουν την κατασκευή των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης GLONASS στην Αργεντινή.

Σε κοινή δήλωση, Κίρτσνερ και Πούτιν συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα ενώ ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει την Αργεντινή στη διαμάχη των Φώκλαντς:

«Η Ρωσία υποστηρίζει την επιδίωξη της Αργεντινής για άμεσες συνομιλίες με τη Βρετανία για να επιτευχθεί μια ταχεία επίλυση της διαφοράς για Μαλβίνες Νήσους (Φόκλαντς)

Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση και το μπλοκ της Λατινικής Αμερικής MERCOSUR επίσης σχεδιάζουν να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας.

Αυτές είναι πραγματικές αναπτυξιακές συμφωνίες με τη Μόσχα που προβλέπουν σημαντικά οικονομικά ωφέλη και δημιουργία νέων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail