Οι ΗΠΑ πρόθυμες να τινάξουν στον αέρα τη Μέση Ανατολή και το "περίεργο" timing των εκτελέσεων

Του Στρατή Μαζίδη

Πολύ περίεργα παιχνίδια λαμβάνουν χώρα όσον αφορά το συριακό από τις ΗΠΑ. Στο παιχνίδι της Αραβικής Ανοιξης που ξήλωσε μια σειρά από κυβερνήσεις, η Συρία αποδείχθηκε δύσκολος και πιθανώς προετοιμασμένος αντίπαλος.

Επιπρόσθετα σε αντίθεση με άλλους λαούς, η μακραίωνη ιστορία της στάθηκε οδηγός στο να προβάλλει αντιστάσεις.

Τρία χρόνια μετά ο Μπασάρ Αλ Ασαντ έχει βάλει από κάτω τον FSA (Free Syrian Army), την ένοπλη δηλαδή πτέρυγα του National Syrian Coalition (αντιπολίτευση) με αποτέλεσμα ο αντάρτικος στρατός να φυλλοροεί είτε προς τις κυβερνητικές δυνάμεις, είτε προς την ISIL. Άλλωστε υπήρξε ο πρώτος διδάξας σε αποκεφαλισμούς και κανιβαλισμούς.

Η ISIL από μια χούφτα ακραίων, μετετράπη σε επικίνδυνο στρατό φανατισμένων που ονομάτισε χαλιφάτο μια τεράστια αλλά ουσιαστικά ερημική έκταση όσον αφορά τη Συρία.

Το χαρτί των χημικών όπλων δε βγήκε πέρυσι στις ΗΠΑ χάρη στις ενέργειες της Ρωσίας. Ο Ασαντ κέρδισε ένα χρόνο και πέτυχε σημαντικές νίκες απελευθερώνοντας πόλεις προπύργια της αντιπολίτευσης όπως η Χομς και ασφαλίζοντας τη Δαμασκό.

Ωστόσο το χαλιφάτο άλλαξε τα δεδομένα κι εδώ αρχίζει μια σειρά από ύποπτα σημεία.

Ας τα δούμε:

Α. Όταν οι μαχητές της ISIL ξεκίνησαν να προελαύνουν στο Ιράκ μη έχοντας αντίπαλο, μια αεροπορική επιδρομή της Δύσης, πιθανότατα θα είχε σημαντικά αποτελέσματα. Εντούτοις οι ΗΠΑ πελαγοδρομούσαν θεωρητικά παραπέμποντας για αργότερα την όποια παρέμβαση.

Β. Πραγματοποιούνται τρεις αποκεφαλισμοί. Ή μάλλον προβάλλονται. Σε αντίθεση με άλλα βίντεο της ISIL δεν έχουμε δει ολόκληρη την εκτέλεση αν και πρόσφατα βίντεο στο ίντερνετ δείχνουν πως μπορείς να κινηματογραφήσεις έναν ψεύτικο αλλά τρομακτικό αποκεφαλισμό.

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν πλέον να επέμβουν με το άλλοθι των αποκεφαλισμών.

Δεν αναγνωρίζουν τον Ασαντ, δε ζητούν την έγκριση της συριακής κυβέρνησης και ετοιμάζονται να δώσουν το φιλί της ζωής, ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκουν στον FSA ο οποίος όμως φαίνεται ότι διατηρεί σε άλλα επίπεδα κανάλια επικοινωνίας με την ISIL. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν συνεταιράκια μέχρι πριν λίγους μήνες.

Γ. Όσον αφορά τους αποκεφαλισμούς, δεν προξενεί εντύπωση το κοινό σκηνικό; Σιδερωμένες πορτοκαλί στολές που ανεμίζουν όμορφα στο πλάνο στη μέση του πουθενά που κανείς δε γνωρίζει αν είναι 10 χιλιόμετρα από τη Ράκκα ή κάπου έξω από την Αριζόνα. Οι δε κρατούμενοι, καθαροί, ξυρισμένοι και περιποιημένοι. Το παραμικρό ίχνος κακουχίας επάνω τους.

Με λίγα λόγια

Μια εξέγερση αν είναι να πετύχει, το κατορθώνει τους πρώτους μήνες. Ο FSA απέτυχε αλλά παραμένει υποχείριο. Δημιουργείς λοιπόν ένα φασιστικό μόρφωμα, την κατάλληλη στιγμή το φουσκώνεις και το μεγαλώνεις. Αυτό σκορπά τον τρόμο και προελαύνει. Σε βολικό χρόνο κόβει (;) τα κατάλληλα κεφάλια και παρεμβαίνεις με διάφορους τρόπους ώστε να ανακατέψεις ξανά την τράπουλα σε ένα χαμένο παιχνίδι μπας και το κερδίσεις.

Από την άλλη υπάρχει και ο ρώσικος παράγοντας του οποίου όμως η ισχύς θα φανεί στην πράξη και όχι στα λόγια και που φέτος σε αντίθεση με πέρυσι έχει το βραχνά 

Οψόμεθα εις Φιλίππους!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail