Γιατί δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση οι διεθνώς διακεκριμένοι Έλληνες ιατρικοί επιστήμονες στη μάχη κατά του κορωνοϊού;

geralt / Pixabay
Ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος είναι πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown των ΗΠΑ. Επίσης, είναι επικεφαλής στο τμήμα Εφηβικής Υγείας της UNESCO, ενώ έχει ηγηθεί του Κλάδου Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Εξέλιξης των ΗΠΑ και υπήρξε ο πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο καθηγητής κατέλαβε την 107η θέση στην παγκόσμια επιστημονική λίστα «HighCitedResearches” της Webometrics για το 2020. Στη λίστα ταξινομούνται οι επιστήμονες ανάλογα με την επιρροή που έχουν στους άλλους επιστήμονες διαχρονικά. Πρόκειται για όσους έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 άλλους ερευνητές στις εργασίες τους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αναγνώρισης, πρώτος στην κατάταξη είναι ο αποβιώσαντας Γάλλος φιλόσοφος και ψυχολόγος Μισέλ Φουκώ και τέταρτος ο αποβιώσαντας Αυστριακός ιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ.

Ο Γεώργιος Χρούσος βρίσκεται μεταξύ των 250 πλέον χαρακτηριστικών κλινικών ερευνητών του κόσμου. Έχει συγγράψει περισσότερες από 1.226 επιστημονικές εκδόσεις, έχει επιμεληθεί 29 βιβλία, ενώ τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 162.000 φορές από συναδέλφους του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ISI (που μετρά τις αναζητήσεις για επιστημονικές εκδόσεις) είναι ο πλέον ανακτημένος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος στον κόσμο. Σύμφωνα με το μετρητή αναφορών της υπηρεσίας Google Μελετητής, είναι ο 37ος πλέον αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κόσμο.

Ο καθηγητής παραμένει άγνωστος στο ευρύ ελληνικό κοινό, καθώς δεν έχει εμφανιστεί στα τηλεοπτικά μέσα. Εκ των πραγμάτων, θα αποτελούσε έναν άριστο εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για το ζήτημα του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Πρόληψης του ίδιου Πανεπιστημίου, Γιάννης Ιωαννίδης βρέθηκε στην 87η θέση στην παγκόσμια λίστα της Webometrics για το 2020. Να σημειωθεί ότι το Stanford κατατάχθηκε το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως για το 2020, πίσω από το MIT και μπροστά από το Harvard.

Ο καθηγητής βρίσκεται σε ακόμα μία διεθνούς επιστημονικού βεληνεκούς λίστα. Στην «The Highly Cited Reasearches» του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Thomson Reuters. Ο οργανισμός συντάσσει πίνακα με τους καλύτερους 6.400 ερευνητές από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Το έργο τους κρίνεται σημαντικό σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες και γιατί συγχρόνως αποτελεί πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών κατά την τελευταία 11ετία.

Ο καθηγητής έχει διδάξει και στα πανεπιστήμια Tufts, John Hopkins, NIH, Imperial College, Harvard και Ιωαννίνων, όπου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας. Η μελέτη του "Why Most Published Research Findings Are False", είναι η πιο μεταφορτωμένη από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστημών, με πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέψεις. Κατά το τελευταίο έτος πραγματοποιούνται κάθε μήνα περισσότερες από 5.000 νέες επιστημονικές αναφορές στο έργο του. Κάτι που τον κατατάσσει μεταξύ των 10 πιο συχνά αναφερόμενων επιστημόνων παγκοσμίως και ίσως ο πιο συχνά αναφερόμενος γιατρός! Οι συνολικές ετεροαναφορές έχουν ξεπεράσει τις 319.000 και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του τις 1.043.

Κι όμως, στην Ελλάδα έχει λοιδορηθεί ουκ ολίγες φορές με ειρωνικά «επιστημονικά» σχόλια, ανακριβή δημοσιεύματα και γκεμπελικού τύπου πρακτικές, από «φιλικά» προς την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προφανώς, επειδή μέσα από την επιστημονική του έρευνα έχει υποστηρίξει ότι τα lock-down είναι λάθος πρακτική.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου. Η οποία είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και Διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στο παρελθόν υπηρέτησε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διατροφής. Έχει διακοσμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό Τιμής για το έργο της στη διατροφή και τη δημόσια υγεία. Επίσης, το 2011 έλαβε το Βραβείο Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Διατροφικών Εταιρειών (FENS) για την «εξαιρετική καριέρα της διατροφολόγου». Έχει δημοσιεύσει πάνω από 800 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το έργο της έχει αναγνωριστεί με περισσότερες από 112.000 αναφορές συναδέλφων της.

Η καθηγήτρια δεν είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό, καθώς δεν έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικά μέσα. Παραμένει άγνωστο αν ζητήθηκε η συμμετοχή της στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, ειδικά στο κομμάτι της ενημέρωσης για την βελτίωση της διατροφής μας και πώς αυτή επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα απέναντι στον κορωνοϊό. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο Lifo.gr τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε την αξία της Μεσογειακής διατροφής και των παραδοσιακών τροφίμων, καθώς «η σωστή διατροφή οπλίζει τον οργανισμό με αντοχές». Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Απομακρυνθήκαμε από την ύπαιθρο και τις ρίζες μας. Απεμπολήσαμε την πολιτισμική μας ταυτότητα. Εισχωρήσαμε στη φάση ενός ακραίου μιμητισμού, απορρίπτοντας οτιδήποτε εγχώριο, καθετί ελληνικό και παραδοσιακό. Όλοι θαύμαζαν την Ευρώπη, στρέφοντας σε «ευρωπαϊκές» αγορές. Μια ανεξήγητη μονομανία.»

Στην λίστα της Webometrics συναντάμε και τον καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτη-Αθανάσιο Δημόπουλο. Ο οποίος, βρίσκεται και στην λίστα του οργανισμού Thomson Reuters. Ο καθηγητής διαθέτει πάνω από 923 επιστημονικές εργασίες και 90.000 ετεροαναφορές συναδέλφων του. Μαζί με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του ΕΚΠΑ και σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια, πραγματοποιεί συνεχείς μελέτες στο ζήτημα του κορωνοϊού. Δεν μετέχει στην επιτροπή του υπουργείου υγείας, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να είχε τεθεί επικεφαλής. Έχει μετρημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Άλλος ένας Έλληνας καθηγητής, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης φιγουράρει και αυτός στην λίστα της Webometrics. Διδάσκει Καρδιολογία στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσφατα εκλέχτηκε βουλευτής της ΝΔ στη Σάμο. Υπήρξε Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας. Διδάσκει επίσης στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ Emory και Yale. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 1.033 δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες, οι οποίες έχουν πάνω από 74.500 αναφορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία. Σύμφωνα με επίσημα διεθνή, δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία, είναι ο επιστήμονας με το μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών εργασιών παγκοσμίως κατά την τελευταία 20ετία στο πεδίο της καρδιολογίας.

Ο καθηγητής και ενεργός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είναι ελάχιστα γνωστός στην κοινή γνώμη, καθώς οι εμφανίσεις του στις τηλεοπτικές οθόνες είναι σπάνιες έως μηδαμινές. Παραμένει άγνωστο το κατά πόσο έχει αξιοποιηθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στη λίστα της Webometrics συναντάμε και τον καθηγητή των Ιατρικών Σχολών Ιωαννίνων και Αθηνών, αλλά και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Χαράλαμπο Μουτσόπουλο. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 539 δημοσιεύσεις σε περιοδικά Παθολογίας, Ανοσολογίας και Ρευματολογίας, οι οποίες διαθέτουν περισσότερες από 53.500 έτεροαναφορές. Έχει λάβει το βραβείο εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας Ξανθόπουλος-Πνευματικός και το Αριστείο Μποδοσάκη. Επίσης, έλαβε το Scholar Clinician Award από το Αμερικάνικο Κολέγιο Ρευματολογίας, το βραβείο Clemens Von Pirquet για την αριστεία του στην Ιατρική και την Ανοσολογία από το Πανεπιστήμιο Davis, αλλά και το βραβείο Αξιέπαινης Υπηρεσίας από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο κατά των Ρευματικών Παθήσεων, για την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στον τομέα της Ρευματολογίας.

Στις 22 Νοεμβρίου του 2020, δημοσίευσε άρθρο στην «Καθημερινή» μαζί με τον καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management Χαρίδημο Τσούκα, με τίτλο «Τι δεν κάναμε καλά;”. Ας δούμε τι αναφέρει ένα απόσπασμα του άρθρου. «Η Επιτροπή Ειδικών υποτίμησε τις δυνατότητες των μαζικών τεστ από την αρχή. Θεώρησε ότι το παράδειγμα της Νότιας Κορέας δεν ήταν εφαρμόσιμο σε εμάς, ενώ είχε τη γνώμη ότι τα μαζικά τεστ παρέχουν «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και συνιστούν «σπατάλη πόρων». Το αποτέλεσμα; Οι λήπτες αποφάσεων στερήθηκαν πολύτιμης πληροφόρησης. Ο ιός υπήρχε στην κοινότητα, αλλά δεν ξέραμε πού. Η απουσία επιδημιολογικής πληροφόρησης συμπορεύθηκε με λειψό σχεδιασμό. Ήταν γνωστό ότι ερχόταν δεύτερο, σφοδρότερο, κύμα πανδημίας. Τι έκανε η κυβέρνηση; Ενώ απηύθυνε, ορθώς, εκκλήσεις στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, η ίδια ολιγώρησε σε τομείς ευθύνης της.» Στη συνέχεια, απαριθμεί τις κυβερνητικές ολιγωρίες όπως, το καλοκαιρινό άνοιγμα των συνόρων με λειψούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, τη μη ενεργοποίηση των γιατρών του ΠΕΔΥ στην πρωτοβάθμια υγεία για τους ασθενείς με κορωνοϊό, τη μη κάλυψη του κόστους των τεστ, τη μη επιβολή εβδομαδιαίων τεστ σε εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία, φυλακές και σχολεία, τη μη ενίσχυση των μέσω μαζικής μεταφοράς, τη μη αύξηση των χώρων διδασκαλίας με προκατασκευασμένες αίθουσες, τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων σε χώρους και σε θρησκευτικές τελετές. Καταλήγοντας γράφει, «Μετά την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, ο καθολικός εγκλεισμός –ένα μέτρο με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχικές παρενέργειες– έπρεπε να είναι το ύστατο μέτρο καταφυγής. Ότι δεν το αποφύγαμε απο-καλύπτει ότι «πέσαμε έξω». Κάτι μας ξέφυγε ως συντεταγμένη κοινωνία (ειδικοί, λήπτες αποφάσεων, πολίτες). Τουλάχιστον ας επιδιώξουμε οργανωμένα να μάθουμε τι, πώς και γιατί. Θα μας χρειαστεί. Με τον κορωνοϊό δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα.»

Ο καθηγητής δε φαίνεται να έχει παρουσία σε τηλεοπτικά κανάλια, ούτε έχει καταστεί γνωστό αν έχει ζητηθεί η βοήθειά του στο ζήτημα του κορωνοϊού.

Άλλος ένας Έλληνας καθηγητής στη λίστα της Webometrics είναι ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson των ΗΠΑ, Μαρίνος Δαλάκας, με περισσότερες από 437 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 47.000 ετεροναφορές. Ο καθηγητής μαζί με επιστήμονες της Μονάδας Νευροανοσολογίας του ΕΚΠΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους γιατρούς της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ερευνώντας τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δε φαίνεται να έχει παρουσία σε κανάλια, ούτε έχει δημοσιευτεί κάποια πληροφορία για το αν έχει εξεταστεί η γνώμη του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής καρδιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεράσιμος Φιλιππάτος, βρίσκεται τόσο στην λίστα της Webometrics, όσο και την λίστα του οργανισμού Thomas Reuters. Διαθέτει πάνω από 447 ερευνητικές δημοσιεύσεις και 157.000 ετεροαναφορές. Ο καθηγητής συμμετείχε σε διεθνή ιατρική έρευνα για το λόγο που ο κορωνοϊός κτυπάει περισσότερο τον ανδρικό πληθυσμό. Δεν έχει επίσης, καταστεί γνωστό αν έχει ζητηθεί η συμμετοχή του στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής Τοξικολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αριστείδης Τσατσάκης βρίσκεται στη λίστα του Thomas Reuters με περισσότερες από 430 ερευνητικές δημοσιεύσεις και 20.700 ετεροαναφορές. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Εταιρίας Ευρωπαίων Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Τοξικολογικών Εταιριών. Επίσης, είναι μέλος της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών. Δεν βρέθηκε κάποιο δημοσίευμα σχετικά με το αν έχει ζητηθεί η βοήθειά του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στην λίστα του Οργανισμού Thomas Reuters υπάρχει και το όνομα της καθηγήτριας στο τμήμα Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία, Γεωργίας Σαλάντη. Η Γεωργία Σαλάντη μετείχε σε ελβετική μελέτη για τους ασυμπτωματικούς του κορωνοϊού. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 164 μελέτες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 28.000 φορές από συναδέλφους της. Είναι μία νέα, δυναμική επιστήμονας.

Άλλος ένας Έλληνας στη λίστα Thomas Reuters είναι ο καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts και διευθυντής του Δ’ Παθολογικού Τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Ματθαίος Φαλάγγας. Διαθέτει πάνω από 567 δημοσιεύσεις και 63.000 ετεροαναφορές. Έχει εμφανιστεί ελάχιστα στα μέσα ενημέρωσης. Αποτελεί εύλογη απορία το γιατί δεν μετέχει στην επιτροπή του υπουργείου υγείας.

Στη λίστα βρίσκεται και ο ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Έχει περισσότερες από 61 μελέτες δημοσιευμένες και 6.300 ετεροαναφορές, καθώς πρόκειται για άλλον έναν νέο, δυναμικό επιστήμονα. Ο καθηγητής συμμετέχει σε έρευνες με Έλληνες και ξένους συναδέλφους του στο ζήτημα του κορωνοϊού και έχει ταχθεί κατά των lock-down. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον 98,4 αποκάλυψε ότι «μια ανάλυση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων των lockdown στην Ελβετία βρήκε ότι οι 3 μήνες ακραίων περιοριστικών μέτρων (διάρκεια μικρότερη από την μέχρι στιγμής διάρκεια των δύο οριζόντιων lockdown στην Ελλάδα) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια 1,7 εκατομμυρίων ετών ζωής σε βάθος χρόνου, λόγω πρόωρης θνησιμότητας από παράγοντες όπως αυτοκτονίες, διαζύγια, οικογενειακή βία, αλκοολισμό και κατάθλιψη.» Επίσης, ανέφερε και το συμπέρασμα άλλης μελέτης από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία «το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων θα οδηγήσει σε απώλεια 5,5 εκατομμυρίων ετών ζωής έναντι απώλειας περίπου 3 εκατομμυρίων ετών ζωής αν τα σχολεία παρέμεναν ανοιχτά, ακόμη κι αν προκαλούσαν αύξηση τους θανάτους λόγω COVID.» Ο καθηγητής δεν έχει προβληθεί από την πλειοψηφία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης.

Άλλη μία νέα, δυναμική επιστήμονας που υπάρχει στη ίδια λίστα είναι η καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άρτεμις Χατζηγεωργίου, η οποία διαθέτει περισσότερες από 78 δημοσιευμένες εργασίες και 20.500 ετεροαναφορές, όλες πρόσφατες.

Ακόμα ένας υγειονομικός επιστήμονας στη λίστα Thomas Reuters είναι ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης. Ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες του ΕΚΠΑ κατά του κορωνοϊού και έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις. Διαθέτει πάνω από 259 δημοσιεύσεις και 17.400 ετεροαναφορές. Ούτε αυτός αποτελεί μέλος της επιτροπής του υπουργείου υγείας.

Από τις δύο διεθνούς εμβέλειας λίστες διακεκριμένων επιστημόνων, στην επιτροπή του υπουργείου υγείας μετέχει μόνο ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιος Δάϊκος, ο οποίος φέρεται να έχει πάνω από 163 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 14.200 ετεροαναφορές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι ο γνωστός από τα τηλεοπτικά μέσα καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, έχει πάνω από 110 δημοσιευμένες μελέτες και 8.400 ετεροναναφορές.

Ο επίσης γνωστός από την παρουσία του στα τηλεοπτικά μέσα, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου υγείας, Νικόλαος Σύψας, διαθέτει περισσότερες από 69 ερευνητικές δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και πάνω από 3.800 ετεροαναφορές.

Ο Σωτήρης Τσιόρδας, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, έχει πάνω από 165 δημοσιεύσεις και 11.200 ετεροαναφορές.

Ο συχνά πυκνά εμφανιζόμενος στα τηλεοπτικά κανάλια, καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, φαίνεται πως έχει δημοσιεύσει πάνω από 195 εργασίες και διαθέτει πάνω από 83.400 αναφορές.

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Παθολόγος, Σταματία Παγώνη, που διαρκώς εμφανίζεται στα κανάλια, από το βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του συνδικαλιστικού οργάνου ΔΗ.ΚΙ.-ΙΣΑ φαίνεται ότι διαθέτει τουλάχιστον 130 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες, αλλά στο Google Scholar δεν εμφανίζεται το όνομά της. Εκεί καταγράφονται όσοι επιστήμονες διαθέτουν εργασία που έχει πάνω από 10 ετεροαναφορές συναδέλφων τους.

Ο κυβερνητικά επιλεχθέντας ως επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορωνοϊού Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο Πανεπιστήμιο LSE, δε βρίσκεται σε καμία από τις δύο λίστες των διεθνώς διακεκριμένων επιστημόνων. Διαθέτει πάνω από 238 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 17.500 ετεροαναφορές στο έργο του. Ο καθηγητής έχει συνυπογράψει την επιστημονική διακήρυξη του John Snow Memorandum, μαζί με περισσότερους από 6.900 επιστήμονες διεθνώς. Αλλά, η αντίθετη επιστημονική διακήρυξη του Great Barrington Declaration, έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει πάνω από 13.200 υπογραφές επιστημόνων. Τη διακήρυξη αυτή ο καθηγητής Μόσιαλος τη σχολίασε τον Οκτώβριο με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, στην οποία καταλήγει γράφοντας «Όσοι υπογράφουν τη διακήρυξη αποτελούν έναν υποπληθυσμό της τάξεως του 0.01% της επιστημονικής κοινότητας και στα πανεπιστήμια τους και παγκοσμίως. Ήθελαν όμως περισσότερες υπογραφές. Ίσως για αυτό δεν τους ενδιαφέρει το ότι είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα με τον Δρ Μπανάνα.» Το επίπεδο του σχολιασμού επαφίεται στην κρίση του καθενός.

Ο παραιτηθείς από την επιτροπή του υπουργείου υγείας, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Σπύρος Ζακυνθινός, έχει πάνω από 135 δημοσιευμένες μελέτες και 8.100 ετεροαναφορές. Το Νοέμβριο σε συνέντευξή του στο Open Tv σχετικά με την παραίτησή του ανέφερε ότι «Υπήρχαν πράγματα και καταστάσεις στην επιτροπή που εμένα τουλάχιστον δεν μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των... έξω.» Στη συνέχεια είπε πως «Όταν η επιτροπή λέει για παράδειγμα ότι χρειάζεται να γίνουν τεστ σε 1.000.000 πληθυσμό και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λένε ότι “έχουμε μόνο 1.000 τεστ να κάνουμε”, τότε η επιτροπή αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις με 1.000 τεστ». Επίσης, τόνισε πως «Η επιτροπή είναι συμβουλευτικό μεν όργανο προς την κυβέρνηση, αλλά προσαρμόζει τις αποφάσεις και τις συμβουλές της βάσει των μέσων που η κυβέρνηση προσφέρει. Σαν συνέπεια γίνεται συνένοχη στην όλη διαδικασία». Σχετικά με το δεύτερο lock-down ανέφερε πως «Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το lockdown. Υπήρξε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προετοιμασία». Για την έλλειψη προετοιμασίας υποστήριξε ότι «Υπήρχαν προτάσεις από ό,τι άκουσα ότι οι μονάδες δεν χρειάζονται κιόλας, “μη χαλάμε και λεφτά”». Συνέχισε λέγοντας ότι «Δεν μπορώ να δεχθώ ως πολίτης ότι με 16 εκατ. ευρώ θα κάνει 180 κλίνες ΜΕΘ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και δεν μπορεί να διαθέσει το Δημόσιο μερικά εκατομμύρια να φτιάξει 200-400 κλίνες.»

Να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση προτίμησε να διαθέσει περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ για την επικοινωνιακή «ενημέρωση» των πολιτών.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι η κυβέρνηση θα «κυνηγούσε» τους διεθνώς διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες του ιατρικού κλάδου, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην αντιμετώπιση του «πολέμου», σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, κατά του κορωνοϊού. Γιατί όπως είναι γνωστό σε έναν πόλεμο δεν περισσεύει κανείς. Αλλά, από ότι φαίνεται στην Ελλάδα της ξαφνικά «αδιάφθορης», «μη διαπλεκόμενης» πολιτικής εξουσίας, υπάρχει περίσσευμα επιστημόνων και μάλλον των καλύτερων.

Επιπλέον, προκύπτει η εύλογη απορία για πιο λόγο βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και την προβολή της γνώμης συγκεκριμένων επιστημόνων, που χαρακτηρίζονται από μέσα ενημέρωσης ως «Οι Ειδικοί». Γιατί όμως, δεν ζητείται και η γνώμη των διεθνώς διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων; Δεν ανήκουν στη «λίστα των Ειδικών» που όπως φαίνεται έχουν καταρτίσει «ανεξάρτητα» μέσα ενημέρωσης;

Μαργέλης Κωνσταντίνος

Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 15 Ιανουαρίου 2021

www.eksadaktylos.gr


Σημείωση:

Ο αριθμός των δημοσιευμένων μελετών και των ετεροαναφορών-παραθέσεων προέρχονται από τη βάση Google Scholar. Στην οποία ο αναφερόμενος αριθμός των δημοσιεύσεων περιλαμβάνει όσες έχουν τουλάχιστον 10 παραθέσεις.


Πηγές:

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/308606_epta-kathigites-toy-ekpa-metaxy-ton-simantikoteron-3436-ereyniton-pagkosmios

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%9C%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82

https://www.kefaloniapress.gr/topika/prosopa/article/334186/o-gerasimos-filippatos-3os-stin-pagkosmia-lista-epistimonon-me-tin-megalyteri-epirroi-ston-kosmo/

https://profiles.stanford.edu/john-ioannidis

https://www.mononews.gr/100-most-influential-people/pioneers/georgia-salanti

https://www.msn.com/el-gr/news/techandscience/%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%AE/ar-BB13CKcJ?li=BBqxAac

https://www.naftemporiki.gr/story/1534798/sti-lista-epistimonon-me-ti-megaluteri-epirroipagkosmios-14-ellines-panepistimiakoi

https://toavriotisygeias.gr/2020/12/04/%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B3-%CE%B9%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-10-000-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

https://coronavirus-greece.gr/covid19/index.php/el/teleftea-nea/214-st4-12.html

http://mediterraneanhealth.org/antonia-trichopoulou/

https://www.iatriko.gr/el/content/stefanadis-hristodoylos?cl=609

https://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=47d74396-7fb1-41c1-85dd-aa8d00f16617

https://www.kathimerini.gr/opinion/561168385/ti-den-kaname-kala/

http://www.academyofathens.gr/el/members/moutsopoulos_h

https://www.larissanet.gr/2020/11/30/pos-o-koronoios-alonei-ton-egkefalo-elliniki-meleti/

https://www.capital.gr/diethni/3452376/ereuna-giati-oi-andres-upoferoun-perissotero-apo-ton-koronoio

https://www.blod.gr/speakers/daikos-georgios/

https://www.real.gr/koinonia/arthro/koronoios_daikos_ston_realfm_bima_bima_h_klimakosoklimakosi_ton_metron_ti_eipe_gia_tis_meth-684622/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%9C%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%94%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

https://www.med.upatras.gr/index.php?r=faculty/view&id=27&lang=el

http://www.colloquium.gr/nikolaos-sypsas/

https://www.kalamatajournal.gr/messinia/dimoi-messinias/item/5553-i-kathigitria-antonia-trixopoylou-sto-d-s-tou-maniatakeiou-idrymatos

https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/228859_ereyna-oi-pragmatika-asymptomatikoi-me-koronoio-den-yperbainoyn-20

https://www.alfahc.gr/index.php/el/

https://www.amna.gr/print/508248

https://mdimop.gr/cv/

https://med.stanford.edu/profiles/john-ioannidis?tab=publications

https://scholar.google.com/citations?user=JiiMY_wAAAAJ&hl=en

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%82

https://www.johnsnowmemo.com/

https://gbdeclaration.org/view-signatures/

https://www.tovima.gr/2020/10/10/society/mosialos-i-diakiryksi-great-barrington-sygxronos-koinonikos-darvinismos/

https://scholar.google.com/citations?user=cHtVzyUAAAAJ&hl=en

https://scholar.google.com/citations?user=epgMZFQAAAAJ&hl=en

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=rMgCyBUAAAAJ

https://www.lifo.gr/articles/taste_articles/285208/antonia-trixopoyloy-kapote-eixame-mia-eyrimatikotita-sto-fagito

http://ucy.ac.cy/dir/en/component/comprofiler/userprofile/htsoukas

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=LAJBcVMAAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=J6SqgcsAAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=_cZ26O4AAAAJ

https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1601298/k-farsalinos-einai-pithano-ta-metra-na-prokaloun-polu-megaluteri-vlavi-adi-gia-ofelos-stin-ugeia-tou-plithusmou/

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=iGhiEpEAAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=TmCX2vQAAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=6RIsu1sAAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=X2HBQv8AAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=g_RX2nQAAAAJ

https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=pt5bGUgAAAAJ

https://www.sofokleousin.gr/koronoios-epitropi-edikon-paraitisi-zakynthinou-me-aixmes-ti-eipe

https://www.eduguide.gr/nea/qs-world-university-rankings-2019-poia-einai-ta-kalytera-panepis/

http://www.diki-isa.gr/party/ypopsifioi

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail