Εφημερίδα Sözcü: «Η Ρωσία εξετάζει αναγνώριση του ψευδοκράτους έναντι ενεργειακών»

Freepen.gr - Φωτιά στα δεδομένα της περιοχής έρχεται να βάλει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας sozcu.com.tr σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Φυσικά τα τουρκικά δημοσιεύματα και οι δηλώσεις χρειάζονται πάντα προσοχή.

Εν προκειμένω ο ο πρώην διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Μόσχα εξετάζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους με αντάλλαγμα η Τουρκία να προσφέρει τη συνεργασία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τον Αταμπάι η Μόσχα χρειάζεται τα Κατεχόμενα για να εκμεταλλευθεί ενεργειακά την ΑΟΖ της Συρίας. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε πρόσφατη ανάρτησή μας στη Freepen.gr στα τέλη Δεκεμβρίου όπου Δαμασκός και Μόσχα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε έρευνες στην ΑΟΖ. Τις σχετικές δηλώσεις είχε κάνει προεδρική σύμβουλος της Συρίας στο πρακτορείο Σπούτνικ.

Ένα από τα πιθανά ανταλλάγματα θα είναι η από μέρους της Τουρκίας αναγνώριση της Αμπχαζίας. Επίσης τίθεται το ενδεχόμενο από τον Αταμπάι να δημιουργήσει η Ρωσία βάση στην Καρπασία την οποία θα χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Συρίας.

Ο Erdoğan Toprak αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP στην Κωνσταντινούπολη, συνέταξε έκθεση προς τον πρόεδρό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όπου επισημαίνει:

«Λόγω των αγωγών της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τις αποθήκες φυσικού αερίου στη Θράκη, η Ρωσία είναι πιθανό να ζητήσει μια βάση στην περιοχή για την ασφάλεια των επενδύσεων στην ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια της ροής φυσικού αερίου δημιουργώντας μια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου χωρητικότητας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Θράκη. Είναι πιθανό η Ρωσία να εντείνει μια τέτοια ζήτηση [βάσεων] στην επόμενη περίοδο με τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Ακκουγιού στο νότο και τους αγωγούς φυσικού αερίου και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στα βόρεια της Θράκης στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας».

Ο Toprak υπνθύμισε ότι οι Ρώσοι επί ΕΣΣΔ προσπάθησαν να προσπεράσουν τη συμφωνία του Μοντρέ το 1945 ζητώντας μια βάση στην περιοχή του Βοσπόρου. Η ζήτηση για ρωσικές βάσεις από την Τουρκία, έγινα πρώτη φορά από τον Μολότοφ στον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Μόσχα, Σελίμ Σέρπερ το 1944. Ο Μολότοφ ζήτησε να δοθεί μια βάση στο τουρκικό έδαφος για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας. Στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Postdam στις 22 Ιουλίου 1945, ο Στάλιν ζήτησε για την ασφάλεια των Στενώντην ίδρυση σοβιετικών βάσεων εκτός από τις τουρκικές, ωστόσο και αυτό το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail