Συρία και Ρωσία πάνε μαζί για έρευνες πετρελαίου & φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο

 Sputnik / Alexey Danichev

Freepen.gr - Συριακές και ρωσικές εταιρείες ξεκίνησαν από κοινού εργασίες για τη γεωλογική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη η Μπουθάνα Σαάμπαν, σύμβουλος του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Ασάντ, υπογραμμίζει το πρακτορείο sputniknews.com.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό - η Συρία άρχισε να συνεργάζεται με ρωσικές εταιρείες για τη γεωλογική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα", δήλωσε η Σάαμπαν σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό al-Mayadeen του Λιβάνου.

Πρόσθεσε ότι οι αρχές της Συρίας άρχισαν να προετοιμάζονται για αυτό το έργο πριν από αρκετά χρόνια.

Το 2017, ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συνάψει συμβάσεις με διάφορες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να το κάνει.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Al-Watan ανέφερε ότι οι συριακές αρχές σχεδίασαν να αλλάξουν τα καύσιμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί από βενζίνη σε φυσικό αέριο εν μέσω ελλείμματος πετρελαίου στη χώρα. Η πηγή δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι φυσικού αερίου στην κεντρική Συρία και η χώρα αναμένεται να παράγει περισσότερους στη μεσογειακή ακτή της στο μέλλον.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα από το sputniknews.com, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Συρίας, Αλί Γκάνεμ, δήλωσε ότι η χώρα έχει υπογράψει συμβάσεις με δύο ρωσικές εταιρείες για έρευνες σε δύο οικόπεδα των υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου της Συρίας. Οι συμβάσεις πρέπει ακόμη να επικυρωθούν πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις.

"Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια εταιρεία που έχει υπογράψει μια προηγούμενη σύμβαση για  εξερεύνηση σε ένα από τα δύο θαλάσσια μπλοκ, το Block 2, και υπάρχει επίσης μια άλλη συμφωνία με μια ρωσική εταιρεία για το Block 1", ανέφερε ο υπουργός.

Οι δύο χώρες διαπραγματεύθηκαν επίσης τη δημιουργία ενός πετρελαϊκού και γεωλογικού κέντρου στο πλαίσιο ενός ενεργειακού χάρτη πορείας για τη Συρία, πρόσθεσε ο υπουργός. Το ρωσικό κρατικό πανεπιστήμιο πετρελαίου και φυσικού αερίου Gubkin θα είναι ο βασικός συνεργάτης του σχεδίου από την πλευρά της Μόσχας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail