Εντυπωσιακή η ηχηρή σιωπή των Αμερικανών στα τελευταία γεγονότα της Συρίας - Τους πρόλαβε άλλη πρεμιέρα

© Sergey Pivovarov / Reuters
Όπως μου σημείωσε ο φίλος Δημήτρης Γιαννόπουλος "ακόμα πιο εντυπωσιακή και εύγλωττη είναι η σιωπή των Αμερικανών σ’ αυτή την ιστορία! Πριν από δύο βδομάδες είχαν σχεδόν σίγουρη την τρίτη σκηνοθεσία επίθεσης του Άσσαντ με χημικά στο Ιντλίμπ".

Του Στρατή Μαζίδη

Πράγματι όλα έδειχναν ότι θα παρακολουθούσαμε το 3ο σίκουελ χημικής επίθεσης μετά το Χαν Σεϊχούν και την Ντούμα ως αφορμή για μια στρατιωτική επέμβαση. Ξαφνικά όμως η επίθεση στο Ιντλίμπ πάγωσε. Το κινηματογραφικό φιλμ των Λευκών Κρανών από τα πρώτα γυρίσματα μιας ακόμη "χημικής" επίθεσης παρέμειναν τελικά στα στούντιο. Η συγκέντρωση δυνάμεων της δύσης για το αναμενόμενο χτύπημα έδειχνε ότι οδεύουμε κατά κει.

Πούτιν και Ερντογάν πάγωσαν τις εξελίξεις με τη συμφωνία εκεχειρίας, μολονότι ήδη οι δυο από τις τρεις τρομοκρατικές οργανώσεις δε φαίνεται να αποδέχονται καλά (δείτε εδώ) τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο την άλλη ημέρα η επίθεση έγινε από το Ισραήλ με τη συμμετοχή της γαλλικής φρεγάτας (δε διαψεύστηκε η εκτόξευση πυραύλων) και όπως πιθανολογείται βρετανικών αεροσκαφών. Οι στόχοι της επίθεσης ποικίλουν. Κατά τους Ισραηλινούς ήταν ιρανικοί, κατά το συνήθως καλά πληροφορημένο μέσα από τη Συρία dimpenews ο ίδιος ο Ασαντ ο οποίος θα βρισκόταν στην περιοχή. Εντούτοις η κατάρριψη του ρωσικού IL-20 είτε έμμεσα με την μορφή παγίδευσης από τα ισραηλινά F-16 στους στόχους της συριακής αεράμυνας είτε άμεσα από τα ίδια, άλλαξε τα δεδομένα.

Η Ρωσία προτίμησε να λουστεί την επικοινωνιακή ταπείνωση αλλά δεν έκανε τη χάρη σε Γαλλία - Ισραήλ και μάλλον Βρετανία να ανταποδώσει ώστε να κληθούν οι ΗΠΑ να παρέμβουν. Έκανε όμως κάτι άλλο, παραδίδει τους S-300 στους Σύριους και ανακοινώνει ηλεκτρονικό πόλεμο σε μαχητικά αεροσκάφη που πιθανώς θα δοκιμάσουν να επιτεθούν στη δυτική Συρία. Αν η Συριακή Αεράμυνα είχε γενικά καλές επιδόσεις με τους S-200, φανταστείτε τι θα συμβεί με το νέο τους όπλο.

Η ηχηρή σιωπή των ΗΠΑ αξίζει πράγματι να υπογραμμισθεί. Ίσως εξηγείται γιατί πιθανότατα τα όσα συνέβησαν με την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ήταν χωρίς την έγκρισή τους. Οι σύμμαχοί τους ρίσκαραν μια ανάφλεξη που δε θα είχε γυρισμό. Από την άλλη πάλι πλευρά και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, τα δεδομένα αλλάζουν εκ νέου. Η προσέγγιση αεροσκαφών και πυραύλων στη Συρία θα αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Παγιδευμένη εξαρχής με S-300. Όλοι καλούνται να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους. Συνεπώς η μέχρι τώρα ηχηρή σιωπή των ΗΠΑ είναι ίσως η καλύτερη επιλογή που μπορούσαν να κάνουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail