Όχι ο Ρήγας δε θα δεχόταν το ξεπούλημα της Μακεδονίας γιατί ήταν πατριώτης


Κάποιοι εκμεταλλεύονται το απόσπασσμα του Θούριου που μιλάει για Βούλγαρους, Αρβανίτες Αρμένιους  και Ρωμιούς και κάποιους άλλους στίχους για να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι ο Ρήγας δεν πίστευε σε έθνος.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Το ακριβώς αντίθετο συμβάινει. Ο Ρήγας ήταν πατριώτης.  Στο "Υμνος πατριωτικός της Ελλάδας και όλης της Γραικίας προς ξαναπόκτισιν της αυτών ελευθερίας" διαβάζουμε την αναφορά του στους προγόνους μας ανάμεσα στους οποίους αναφέρει το Λεωνίδα και το Μέγα Αλεξάνδρο.

Στην "Νέα Πολιτική Διοίκισις" αναφέρεται στο λαό απόγονο των Ελλήνων ενώ στο Θούριο που τόσο αρέσκονται οι εθνομηδενιστές να χρησιμοποιούν γράφει "ως πότε οφφικιάλος σε ξένους βασιλείς έλα να γίνεις στύλος της ίδιας σου φυλής". 

Ο Ρήγας πίστευε σε μια βαλκανική ομοσπονδία με σεβασμό ανάμεσα στα έθνη. Την επιβράβευση αλυτρωτισμών και τεχνητών κρατιδιών σε βάρος της πατρίδας του δε θα δεχόταν ποτέ. Ούτε θα δεχόταν το ξεπούλημα της ιστορίας ενός κομματιού του έθνους του που θα ελλόχευε και κινδύνους για την εδαφική του ακεραιότητα.

Η Αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη προϋποθέτει το σεβασμό της ταυτότητας τους πρώτα από όλα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail