Μήπως δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά; Ποια σημάδια το μαρτυρούν

Το ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής σίγουρα το γνωρίζετε. Φροντίζετε όμως να περιλαμβάνετε αρκετά από αυτά στα καθημερινά σας γεύματα;

Από: onmed.gr

Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας συστήνουν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 13 μερίδων σε καθημερινή βάση. Ενδεικτικά, ως μία μερίδα νοείται ένα μέτριο μήλο (περίπου όσο ένα μπαλάκι του μπέιζμπολ), μισό φλιτζάνι κομμένα φρούτα ή λαχανικά (φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα) ή ένα φλιτζάνι σπανάκι.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ σημαντικοί. Αν η καθημερινή σας κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω συστάσεις, τότε στερείτε από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για να εξασφαλίσετε καλή υγεία, ενέργεια και ευεξία.

Δείτε ποια σημάδια μαρτυρούν ότι πρέπει να βάλετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας:

1. Εμφανίζετε εύκολα μελανιές: Αν εμφανίζετε μελανιά με το παραμικρό χτύπημα, ιδίως αν εκδηλώνετε επίσης εμφανή αιμορραγία στα ούλα και αργή επούλωση των πληγών στο δέρμα σας, πιθανώς λείπει από τον οργανισμό σας βιταμίνη C. Προϊόντα που δίνουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C είναι μεταξύ άλλων οι γλυκές κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, η ντομάτα, οι φράουλες, η παπάγια και τα εσπεριδοειδή.

2. Νιώθετε συνεχώς κούραση: Η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι μια κοινή αιτία πίσω από την επίμονη κόπωση και την αναιμία. Η συγκεκριμένη βιταμίνη του συμπλέγματος Β (βιταμίνη Β9) βρίσκεται στα μαυρομάτικα φασόλια, στις φακές, στο σπανάκι, στα σπαράγγια, στο μαρούλι, στο αβοκάντο, στο μπρόκολο, στο μάνγκο και στο πορτοκάλι.

3. Αργείτε να αναρρώσετε από ένα κρυολόγημα: Αν λείπουν από τη διατροφή σας τα φρούτα και τα λαχανικά –και συνεπώς οι βιταμίνες και τα μέταλλα που σας δίνουν αυτά τα προϊόντα– ο οργανισμός σας δεν θα είναι σε θέση να «οργανώσει» επαρκώς τις άμυνές του για να εξουδετερώσει ιούς, βακτήρια και λοιπούς παθογόνους εισβολείς. Θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, πέραν της βιταμίνης C, είναι η βιταμίνη Α (καρότο, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γλυκιά κόκκινη πιπεριά, μάνγκο, πεπόνι), η βιταμίνη Ε (αβοκάντο, μάνγκο, ακτινίδιο) και η βιταμίνη D (χυμός πορτοκάλι).

4. Έχετε κενά μνήμης: Η έλλειψη συγκέντρωσης και τα προβλήματα μνήμης ταλαιπωρούν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, για παράδειγμα λόγω της κούρασης, του έντονου στρες ή της αφυδάτωσης. Και η διατροφή όμως παίζει ρόλο στην απομνημόνευση και την ανάκληση των πληροφοριών. Ένα συστατικό που παίζει ρόλο-κλειδί στη μνήμη είναι η λουτεΐνη, η οποία βρίσκεται σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως το καρότο, το μπρόκολο, η ντομάτα, το ροδάκινο, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ και το σταφύλι.

5. Το στρες σάς έχει καταβάλει: Οι διατροφικές σας επιλογές επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία. Η βιολογική εκδήλωση του στρες στον οργανισμό συνοδεύεται από την εκδήλωση φλεγμονής. Τροφές με αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δράση είναι μεταξύ άλλων τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι χρωματιστές πιπεριές, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.

6. Παθαίνετε συνέχεια κράμπες: Φρούτα και λαχανικά όπως το κολοκύθι, η γλυκοπατάτα, η μπανάνα, το μπρόκολο και ο χυμός πορτοκάλι παρέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που δρα προληπτικά ενάντια στις μυϊκές κράμπες.

7. Δεν μπορείτε να χάσετε τα περιττά κιλά: Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μέσω της κατανάλωσης ποικιλίας φρούτων και κυρίως λαχανικών είναι απαραίτητη για τον καλό έλεγχο της όρεξης και την πρόληψη της λιγούρας –άρα και για την ευκολότερη απώλεια βάρους.

Πηγή: Reader’s Digest
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail