Οι Ελληνες κάνουν σκληρές περικοπές πλέον και στα τρόφιμα

Freepen.gr - Τρομακτική είναι η πτώση που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά το τζίρο του λιανεμπορίου τον περασμένο Μάιο σημειώνοντας υποχώρηση κατά 8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2015.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύονται στην «Καθημερινή», προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως ο φετινός Μάιος ήταν ο χειρότερος τουλάχιστον από το 2010. Ενισχυτικό του κλίματος είναι ότι η μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο, σε αξία αλλά και όγκο, παρατηρείται στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων, με την υψηλή ανεργία και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, να επιδρούν αρνητικά στην κατανάλωση.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών υποχώρησε:

- στα πρατήρια καυσίμων κατά 16,7%, 
- στα σούπερ μάρκετ κατά 7,2%, 
- στα καταστήματα ειδών ένδυσης- υπόδησης κατά 5,6% 
- και στα βιβλιοχαρτοπωλεία κατά 4,7%.

Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν επίσης οι πωλήσεις και σε μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (π.χ. κρεοπωλεία, μανάβικα ), η οποία αγγίζει το 7,4% το Μάιο του 2016 σε σύγκριση με το Μάιο του 2015. 

Επιπλέον ο δείκτης όγκου πωλήσεων στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 6,4% το Μάιο του 2016, σε σύγκριση με το Μάιο του 2015 ενώ η αγορά καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση, ήτοι 7,1%. 

Ο ίδιος δείκτης υποχωρεί και σε άλλους τομείς:

- σούπερ μάρκετ (6,2%), 
- στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης (6,8%)
- στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (6,8%)
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail