Προπύργιο του Juche: Πώς το κυβερνών κόμμα και η δυναστεία της Βόρειας Κορέας κατάφεραν να παραμείνουν στην εξουσία για δεκαετίες

North Korean leader Kim Jong-il meets with Korean People's Army personnel in September 1988 -  ΑFΡ PHOTO/FILES/KOREAN NEWS SERVICE
Το Εργατικό Κόμμα της Κορέας έγινε 75 ετών αυτή την εβδομάδα, καταφέρνοντας να ζήσει περισσότερο από τα περισσότερα σοσιαλιστικά καθεστώτα του 20ού αιώνα

Η Βόρεια Κορέα είναι μακράν το μακροβιότερο σοσιαλιστικό κράτος, ξεπερνώντας τη Σοβιετική Ένωση σε μακροβιότητα. Επέζησε από τον πόλεμο της Κορέας 1950-1953, την "Δύσκολη Πορεία" στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν έως και 600.000 άνθρωποι πέθαναν από πείνα και ασθένειες, και οκτώ χρόνια σχεδόν εμπάργκο λόγω των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Του Konstantin Asmolov, κορυφαίου ερευνητή στο Κέντρο Κορεατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Κίνας και Σύγχρονης Ασίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μυστικό της επιβιωσιμότητας του καθεστώτος συζητείται, αλλά είναι σαφές ότι το διοικητικό σύστημα έπαιξε ρόλο, και ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του συστήματος είναι το Εργατικό Κόμμα της Κορέας (WPK), το οποίο, όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, συνδυάζει τις ιδιότητες μιας πολιτικής ελίτ και μιας ηθικής πρωτοπορίας. Το άρθρο 4 του εθνικού Συντάγματος ορίζει ότι οι δραστηριότητες της ΛΔΚ καθοδηγούνται από την ιδεολογία του WPK.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κορέας ιδρύθηκε το 1925, όταν η Κορέα ήταν ένα ενιαίο έδαφος υπό ιαπωνική κυριαρχία, αλλά μόλις τρία χρόνια αργότερα πρακτικά διαλύθηκε. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, αντικαταστάθηκαν τέσσερις κεντρικές επιτροπές, με τα μέλη να ασχολούνται κυρίως με ραδιουργίες και δραστηριότητες που σήμερα θα θεωρούνταν επιχορηγήσεις. Κατά συνέπεια, η Κομιντέρν (η Κομμουνιστική Διεθνής, μια παγκόσμια κομμουνιστική οργάνωση με επικεφαλής το Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα) δήλωσε ότι καμία από τις παρατάξεις που ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούσαν τους Κορεάτες κομμουνιστές, οι οποίοι επικεντρώνονταν περισσότερο στο να πολεμήσουν η μία την άλλη παρά τους Ιάπωνες κατακτητές και κατέφευγαν ακόμη και στο να προδώσουν τους "ιδεολογικούς τους αντιπάλους" σε αυτούς, δεν θα μπορούσαν δικαίως να θεωρηθούν κόμμα με την κλασική έννοια του όρου.Την πραγματική εμπειρία στη μάχη με τους Ιάπωνες διεκδίκησαν κυρίως οι κορεάτες κομμουνιστές που είχαν την έδρα τους στη Βόρεια Κίνα και τη Μαντζουρία. Ένας από τους νεαρούς διοικητές τέτοιων ομάδων ήταν ένας άνδρας ονόματι Κιμ Σουνγκ-τζου, ο οποίος πήρε το ψευδώνυμο Κιμ Ιλ-Σουνγκ στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940, η Μαντζουρία είχε επίσης εκκαθαριστεί από όλους τους αντάρτες και όσοι επέζησαν πέρασαν στην ΕΣΣΔ και εγκλωβίστηκαν. Στη συνέχεια, αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της 88ης Ταξιαρχίας, όπου ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ διοικούσε ένα κορεατικό τάγμα.

Τα υπάρχοντα έγγραφα δείχνουν πως αν και ο Κιμ ήταν καλός διοικητής, διέθετε χάρισμα και μπορούσε να συσπειρώσει τους ανθρώπους γύρω του, ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για την εκπαίδευση στη μάχη παρά για τις πολιτικές δραστηριότητες.

Μετά την απελευθέρωση της Κορέας, τέσσερις παραταξιακές ομάδες εμφανίστηκαν στο κομμουνιστικό κίνημα: Οι λεγόμενοι "ντόπιοι", οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν τα απομεινάρια του παλιού Κομμουνιστικού Κόμματος της Κορέας κατά την απελευθέρωσή της, με επικεφαλής τώρα τον Πακ Χον-Γιονγκ. Πέρασε τρία χρόνια στη Μόσχα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ως λειτουργός της Κομιντέρν και είχε καλές σχέσεις με πολλούς σοβιετικούς αξιωματούχους και κομματικούς λειτουργούς. Στην πραγματικότητα, μέχρι τον θάνατό του σε μια διαμάχη μεταξύ των φατριών, ο Πακ τοποθετούσε τον εαυτό του ως τον κύριο ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος, ενώ ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ο οποίος ανήκε σε μια άλλη φατρία, είχε περισσότερο τη φήμη ενός θρυλικού διοικητή μάχης.

Η λεγόμενη φράξια του Γιαν'αν αποτελούνταν από εκείνα τα κορεάτικα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που δεν βρίσκονταν στη Μαντζουρία αλλά στο αρχηγείο του Μάο Τσετούνγκ στο Γιαν'αν.

Οι Σοβιετικοί Κορεάτες εστάλησαν για "ενίσχυση". Πριν από την απελευθέρωση της Κορέας, ζούσαν στην Κεντρική Ασία και το Καζακστάν, κατέχοντας διάφορες κομματικές ή διοικητικές θέσεις στην τοπική ιεραρχία. Φαινομενικά τους ανατέθηκε να φέρουν εις πέρας μια νέα κομματική αποστολή.

Στη Ρωσία, παραδοσιακά πιστεύεται ότι ο Κιμ Ιλ Σουνγκ επιλέχθηκε ως ηγέτης της χώρας επειδή ήταν ο πιο φιλοσοβιετικός. Υπάρχει μάλιστα ένας θρύλος πως ο Στάλιν σημείωσε προσωπικά το όνομά του στον κατάλογο των υποψηφίων με ένα χρωματιστό μολύβι. Ωστόσο, η πραγματική ιστορία της ανόδου του Κιμ μας λέει ότι δεν προχώρησε μέσα από τις τάξεις του κόμματος, αλλά μέσα από τους διοικητικούς και οικονομικούς τομείς, αναδεικνύοντας τον εαυτό του όχι ως ηγέτη του κόμματος, αλλά ως επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Είχε γνήσια προσόντα και οργανωτικές ικανότητες και ήταν μακριά από τις διαμάχες των φατριών.

Επιπλέον, αν διαβάσετε αποσπάσματα από τους προσωπικούς φακέλους των Κορεατών ηγετών που συνέταξε ο Νικολάι Λεμπέντεφ, επικεφαλής της Σοβιετικής Διοίκησης στην Κορέα (η οποία κυβερνούσε το βόρειο μισό της νεοσύστατης κορεατικής χερσονήσου μετά την άρση της ιαπωνικής κατοχής το 1945 και μέχρι την ανακήρυξη της ΛΔΚ το 1948), θα μπορούσε να φανεί ότι η παράταξη που έκλινε μάλλον έντονα προς την ΕΣΣΔ ήταν του Πακ Χον Γιονγκ. Όσον αφορά τον Κιμ, ο φάκελός του έλεγε ότι ήταν "σεμνός και εργατικός", ικανός να προσελκύει ανθρώπους κοντά του, αλλά και "φιλόδοξος και με αυτοπεποίθηση", και "θεωρητικά προετοιμασμένος, αλλά δεν εργάζεται συστηματικά για να βελτιώσει το μαρξιστικό-λενινιστικό του επίπεδο".

Ωστόσο, ο Πακ Χον-Γιονγκ παρέμεινε αρχικά στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου "ανοικοδόμησε" γρήγορα το Κομμουνιστικό Κόμμα από τους υποστηρικτές του, και μετακόμισε στο Βορρά μόνο τον Οκτώβριο του 1946, όταν οι κομμουνιστές τέθηκαν εκτός νόμου. Στο Βορρά, στις 13 Οκτωβρίου 1945, δημιουργήθηκε από διάσπαρτους κομμουνιστές το Γραφείο Παραρτήματος Βόρειας Κορέας (NKBB) του Κομμουνιστικού Κόμματος Κορέας, το οποίο αναγνωρίστηκε ως το κόμμα του Πακ Χον-Γιονγκ. Ο Κιμ Γιονγκ Μπομ, ο οποίος είχε σταλεί στην Κορέα από την Κομιντέρν τη δεκαετία του 1930, εξελέγη πρόεδρος του Γραφείου και ο Σοβιετικοκορεάτης Χο Κάι διορίστηκε γραμματέας για οργανωτικά θέματα. Μετά τον θάνατο του Kim Yong-bom στις 18 Δεκεμβρίου 1945, ηγέτης έγινε ο Kim Il-sung.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1946, η παράταξη Yan'an με επικεφαλής τον Kim Tu-bong σχημάτισε το Νέο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήταν ιδεολογικά κοντά στους κομμουνιστές αλλά πιο μετριοπαθές. Για την αποφυγή συγκρούσεων, στις 29 Ιουλίου 1946, το Νέο Λαϊκό Κόμμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα συγχωνεύτηκαν, με τον Κιμ Του-μπόνγκ να γίνεται πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος στη Βόρεια Κορέα και όχι ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ.

Το νέο κόμμα ονομάστηκε Εργατικό Κόμμα της Κορέας (WPK). Η λέξη " εργατικό" στο όνομα του κόμματος επιλέχθηκε σκόπιμα - σε μια εποχή που κάθε οργάνωση που αυτοαποκαλούνταν ανοιχτά κομμουνιστική μπορούσε να καταστραφεί αμέσως, επέτρεψε στις αριστερές δυνάμεις του Νότου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Στις 23 Νοεμβρίου 1946, το Εργατικό Κόμμα της Νότιας Κορέας γεννήθηκε από μια παρόμοια συγχώνευση, με επικεφαλής τον Pak Hon-yong. Η συγχώνευση σε ένα ενιαίο WPK έγινε μετά τον σχηματισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ, ευρύτερα γνωστή ως Βόρεια Κορέα) και της Δημοκρατίας της Κορέας (ΡΟΚ, Νότια Κορέα), με τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ να γίνεται ηγέτης του ενιαίου κόμματος. Τα συνολικά μέλη του Κόμματος των Εργατών τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο άτομα.

Ωστόσο, θα ήταν εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ ήταν τότε τόσο αυταρχικός κυβερνήτης όσο έγινε αργότερα. Ως ένας από τους νεότερους πολιτικούς ηγέτες σε σύγκριση με τους επικεφαλής άλλων παρατάξεων, έμοιαζε περισσότερο με τον Στάλιν στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ο Pak Hon-yong παρέμεινε "δεύτερος μεταξύ ίσων" και είχε όλες τις πιθανότητες να γίνει πρώτος αν ο πόλεμος της Κορέας του 1950-1953 είχε λήξει με νίκη της ΛΔΚ. Με αυξημένο αριθμό υποστηρικτών, ο Πακ θα είχε εκδιώξει τον Κιμ από την εξουσία στο επόμενο συνέδριο. Ο Πακ, ως "ηγέτης των κομμουνιστών του Νότου", ήταν αυτός που έπεισε τον Κιμ Ιλ-Σουνγκ και στη συνέχεια τον Στάλιν και τον Μάο να δώσουν το "πράσινο φως" για τον πόλεμο με την αιτιολογία ότι υποτίθεται πως είχε προκύψει επαναστατική κατάσταση στον Νότο και ότι το καθεστώς του Syngman Rhee θα έπεφτε όταν 200.000 κομμουνιστές θα εξεγείρονταν με το σήμα του. Αυτό όμως δε συνέβη.

Το τέλος του πολέμου και η επακόλουθη ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας συνοδεύτηκαν από μια ορισμένη φατριαστική πάλη, συχνά μεταμφιεσμένη σε πολιτικές ή οικονομικές μάχες, κάτι που ήταν αρκετά συνηθισμένο για τις φατριαστικές συγκρούσεις στη φεουδαρχική εποχή, όταν οι προσωπικές φιλοδοξίες και εχθρότητες συχνά μεταμφιέζονταν σε φιλοσοφικές διαφωνίες.

Το πρώτο κύμα εκκαθαρίσεων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας και, ως εκ τούτου, δεν ήταν πάντα σαφές αν οι καταστολές κατά ορισμένων κομματικών στελεχών είχαν καθαρά πολιτικά κίνητρα ή σχετίζονταν με σοβαρά λάθη διοικητικής και οικονομικής πολιτικής εκ μέρους τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την καταστροφή του Pak Hon-yong και των υποστηρικτών του. Πρώτον, θεωρήθηκαν πραγματικά υπεύθυνοι για τον πόλεμο και, δεύτερον, φαίνεται ότι όντως προετοίμαζαν πραξικόπημα για να καταλάβουν την εξουσία όταν έγινε σαφές πως ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ σκόπευε να υπογράψει συνθήκη ειρήνης. Κατηγορήθηκαν επίσης για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, μια αρκετά συνηθισμένη κατηγορία τότε.

Όταν τα συμφέροντα των Σοβιετικών συγκρούστηκαν με εκείνα των Κινέζων, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ ξεκίνησε εκστρατεία κατά του "κυριαρχισμού" και, στις 28 Δεκεμβρίου 1955, μίλησε για την ανάγκη να "εξαλειφθεί ο δογματισμός και ο φορμαλισμός στην ιδεολογική εργασία και να καθιερωθεί η ιδεολογία Juche". Είπε: "Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος δρόμος είναι ο σοβιετικός ή ο κινεζικός, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας δρόμο;".

Το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης το 1956 και η επακόλουθη εκτεταμένη εκστρατεία αποσταλινοποίησης προκάλεσαν ένα νέο γύρο παραταξιακής διαμάχης: η αντιπολίτευση από τις υπόλοιπες παρατάξεις ήλπιζε σε μια "βελούδινη επανάσταση" παρόμοια με αυτές που συνέβαιναν στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά ο Κιμ Ιλ Σουνγκ είχε πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη και οι οργανωτές του "αντι-κομματικού τζόγου" σύρθηκαν από το βήμα και απομακρύνθηκαν από υψηλές θέσεις.

Μη θέλοντας να περιμένουν πιο σοβαρές καταστολές, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατέφυγαν στην Κίνα και ζήτησαν βοήθεια από τον "επικυρίαρχο". Μετά από αυτό, μια σοβιετοκινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αναστάς Μικογιάν και τον Πενγκ Ντεχουάι πέταξε στην Πιονγκγιάνγκ για να διορθώσει την κατάσταση. Ωστόσο, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ κατάφερε να αποφύγει τις έρευνες για την ανικανότητά του, και στη συνέχεια, η απόπειρα επανάστασης στην Ουγγαρία το 1956 απέδειξε στη Μόσχα και το Πεκίνο τους κινδύνους του φλερτ με τις φιλελεύθερες ιδέες, και η άποψή τους για την κορεατική κατάσταση αναθεωρήθηκε. Ως αποτέλεσμα, ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ κατάφερε να "σφίξει τις βίδες" στο καθεστώς του, εξαλείφοντας ή παραγκωνίζοντας πολιτικά ακόμη και τους σχετικά ακίνδυνους εκπροσώπους άλλων παρατάξεων μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Μέχρι πρόσφατα, η διαδικασία εξόντωσης των φατριών αντιμετωπιζόταν μάλλον απερίφραστα: ο τύραννος Κιμ Ιλ-Σουνγκ κατέστρεφε μεθοδικά όλους τους πιθανούς ανταγωνιστές. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να κάνουμε το κλασικό "λάθος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" να αθωώνουμε αυτόματα όλους τους θιγόμενους πολιτικούς μόνο και μόνο επειδή είναι "θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων που διώκονται για τις πεποιθήσεις τους" και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να είναι ένοχοι. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως, αν είχαν έρθει στην εξουσία, πιθανότατα θα είχαν καταστείλει και τους αντιπάλους τους.

Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία της ΛΔΚ αν είχε έρθει στην εξουσία μια άλλη παράταξη του WPK αντί του Κιμ Ιλ Σουνγκ και της παρέας του. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιμ Ιλ-Σουνγκ δεν ήταν σίγουρα το χειρότερο δυνατό σενάριο. Οι εκπρόσωποι της "τοπικής" παράταξης είχαν λιγότερη υποστήριξη από τον πληθυσμό και ήταν πιο τολμηροί και άκριτοι στις εκτιμήσεις τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δεύτερο πόλεμο της Κορέας. Η φράξια Γιανάν, με την άνευ όρων στροφή της προς την Κίνα, θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε κάτι παρόμοιο με την κινεζική "Πολιτιστική Επανάσταση" και να περιπλέξει σημαντικά τη γεωπολιτική κατάσταση εν μέσω της αυξανόμενης σοβιετοκινεζικής αντιπαράθεσης. Και η ηγεσία της σοβιετικής παράταξης ήταν ένοχη για "κομμουνιστική αλαζονεία", η οποία, σε συνδυασμό με την αδύναμη δημόσια υποστήριξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ουγγρικό, πολωνικό ή τσεχοσλοβακικό σενάριο και -με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ- στην αφομοίωση του Βορρά από τον Νότο κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, με όλα τα επακόλουθα προβλήματα.

Πώς μοιάζει το WPK σήμερα; Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το WPK δεν είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που λειτουργεί στη χώρα. Κατά την περίοδο πριν από την ίδρυση της ΛΔΚ, είχαν ιδρυθεί δύο άλλα κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Τσοντοϊστικό Τσονγκού- ωστόσο, σήμερα υπηρετούν μόνο έναν τελετουργικό ρόλο, ενώ η εξωτερική προπαγάνδα ισχυρίζεται πως η ηγεσία αυτών των κομμάτων προσλαμβάνεται με βάση τις υποδείξεις των μελών του WPK.

Όσον αφορά την κομματική δομή, το WPK μοιάζει πολύ με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, αν και το ποσοστό των κομμουνιστών και των μη κομμουνιστών στη ΛΔΚ είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την Κίνα ή την ΕΣΣΔ. Επί του παρόντος, τα μέλη ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, ή το 10% του πληθυσμού.

Πριν από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τα συνέδρια του κόμματος γίνονταν σε ακανόνιστη βάση και χρησιμοποιούνταν κυρίως για να σηματοδοτήσουν τελετουργικές περιστάσεις - παρόλο που, τυπικά, έπρεπε να πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια. Για παράδειγμα, το 5ο συνέδριο του WPK πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 1970, 9 χρόνια μετά το προηγούμενο συνέδριο: Ο Κιμ Ιλ-Σουνγκ, έχοντας εξασφαλίσει την απόλυτη εξουσία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να την "εξωραΐσει" με περιττές διαδικασίες. Το 6ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 1980, και είναι αξιοσημείωτο κυρίως για την πρόταση της έννοιας της συνομοσπονδίας ως δρόμου προς την κορεατική ενοποίηση και για τον επίσημο ορισμό του Κιμ Γιονγκ-ιλ ως διαδόχου του πατέρα του, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, δίνοντάς του τον τίτλο του "κληρονόμου της μεγάλης επαναστατικής πρωτοβουλίας Τζουτσεάν". Μετά από αυτό, τα συνέδρια του κόμματος WPK φάνηκε να σταματούν εντελώς, μέχρι το 7ο συνέδριο τον Μάιο του 2016, το οποίο ανακοίνωσε ότι έφτασε επίσημα η "εποχή του Κιμ Γιονγκ Ουν", και το επόμενο συνέδριο το 2021, το οποίο θα συζητηθεί λεπτομερέστερα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, δόθηκε αυξημένη έμφαση στη διαμόρφωση αποτελεσματικών μεθόδων πολιτικής εργασίας, καθώς και στην καταπολέμηση της "επιτήδευσης" μεταξύ των αξιωματούχων και της υπερβολικής γραφειοκρατίας. Αυτό δείχνει την επιθυμία να διδαχθεί κανείς από την εμπειρία της Ανατολικής Ευρώπης, όπου η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων αποδόθηκε στο γεγονός ότι τα ανώτερα κλιμάκια του κόμματος είχαν χάσει την επαφή με τις μάζες.

Μετά τις συνταγματικές αλλαγές του 1998, οι οποίες εισήγαγαν επίσημα το σύστημα διακυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ-ιλ, εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας (και όχι της Κεντρικής Επιτροπής του WPK, όπως προηγουμένως). Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολιτικής "πρώτα ο στρατός" (Songun) του Kim Jong-il, ο ρόλος των "πρωτοπόρων" του έθνους μετατοπίστηκε από το κόμμα στις ένοπλες δυνάμεις. Ο μηχανισμός της Κεντρικής Επιτροπής έγινε το προσωπικό επιτελείο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, βοηθώντας την ηγεσία στη λήψη αποφάσεων.

Επί Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο, τα όργανα του κόμματος αύξησαν και πάλι την επιρροή τους, επισκιάζοντας τον στρατό με διάφορους τρόπους- αρκετοί κομματικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν σε ισχυρές θέσεις στον στρατό, προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος του WPK επί του στρατού. Η πρακτική της διεξαγωγής συνεδρίων και διαφόρων άλλων συνεδριάσεων των κομματικών δομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε χαμηλότερο επίπεδο, επανήλθε. Οι τροποποιήσεις του καταστατικού χάρτη του κόμματος και του συντάγματος της ΛΔΚ που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν παραχωρήσει νέες εξουσίες στο Πολιτικό Γραφείο.

Πολλές αλλαγές αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ποιότητας της επιλογής των υποψηφίων και στην ενίσχυση της κομματικής πειθαρχίας. Τα προσόντα για τους υποψηφίους αυξήθηκαν από ένα σε δύο χρόνια υπηρεσίας- ένα άτομο μπορεί πλέον να διαγραφεί από το κόμμα εάν δεν έχει συμμετάσχει σε κομματικές δραστηριότητες για περισσότερα από τρία χρόνια- προστέθηκε διάταξη που καθιστά τα μέλη του κόμματος και τα κομματικά όργανα υπεύθυνα για την αδιαφορία απέναντι σε παραβιάσεις της πειθαρχίας. Λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των μελών του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια, ενισχύθηκαν επίσης οι κατώτεροι κομματικοί πυρήνες.

Η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου του Εργατικού Κόμματος έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή. Ενώ η παλιά έκδοση αυτού του οργάνου χειριζόταν μόνο οικονομικά θέματα, τώρα ασχολείται επίσης με "την εποπτεία και τη διερεύνηση των παραβιάσεων της κομματικής πειθαρχίας που εμποδίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων της ηγεσίας του κόμματος, καθώς και με τη λεπτομερή διερεύνηση της κομματικής πειθαρχίας και τη διεκπεραίωση καταγγελιών και προσφυγών".

Το πεδίο εφαρμογής της υπερβαίνει σαφώς εκείνο της Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση και μοιάζει μάλλον με την Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι το σύστημα επεξεργασίας των επιστολών και των προσφυγών που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά εδώ, αλλά ένα ειδικό δίκτυο τοπικών υποκαταστημάτων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει επιπλέον έλεγχο των μελών του κόμματος και των δραστηριοτήτων τους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει το έργο του για την εδραίωση και την ενίσχυση του WPK, απαιτώντας συνεχώς από τους αξιωματούχους του κόμματος να "αλλάξουν την εικόνα του κόμματος", γνωρίζοντας πολύ καλά πως η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι εκπρόσωποί της στην πράξη. Σε μια περίπτωση, αυτό προκάλεσε ένα περίεργο επεισόδιο: μιλώντας σε μέλη του κόμματος, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τους είπε ότι τους περιμένει μια νέα και δύσκολη "πορεία", όπου θα πρέπει να εργαστούν σκληρά και ηρωικά για το καλό της πατρίδας. Αγνοώντας το πλαίσιο της ομιλίας, οι δυτικοί σχολιαστές τη μετέτρεψαν σε "ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε πως η χώρα θα αντιμετωπίσει μια νέα πείνα".

Συνοψίζοντας, το WPK παραμένει το θεμέλιο του διοικητικού συστήματος της ΛΔΚ. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι παραδόσεις της θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την ευημερία και την κυριαρχία του έθνους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail