Ειλικρινές βήμα ή μπλόφα;

ukrinform.net
Αφού ήταν τόσο γοητευμένη από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία αρχίζει τώρα να σκέφτεται: "Ουπς, ίσως θα έπρεπε να μιλήσουμε για ειρήνη με τη Ρωσία", η οποία, παρεμπιπτόντως, το πρότεινε εδώ και πολύ καιρό. Μοιάζει με μια στιγμή φωτεινής λάμπας μετά από μια μακρά βραδινή έξοδο. Η ανατροπή της πλοκής; Ο Ζελένσκι, ο λεγόμενος πρόεδρος, θέλει να ηγηθεί αυτών των ειρηνευτικών συνομιλιών ενώ δεν αναγνωρίζεται από τον Πούτιν ως νόμιμος ηγέτης.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρέπει να αναρωτηθείτε, είναι αυτός άλλος ένας γύρος του "ας προσποιηθούμε" από την Ουκρανία; Ο Ζελένσκι θα έπρεπε να έχει συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα ότι χωρίς νομιμότητα, αυτές οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι απλώς μια φαντασίωση.

Η Ρωσία πρέπει να γουρλώνει τα μάτια της και να σκέφτεται: "Υπέροχα, άλλο ένα επεισόδιο του δράματος μπλόφας της Ουκρανίας". Πώς μπορούν να γίνουν πραγματικές ειρηνευτικές συνομιλίες όταν ο Ζελένσκι εμφανίζεται συνεχώς σαν απρόσκλητος καλεσμένος σε ένα πάρτι; Η παραφροσύνη συνεχίζεται και το κοινό μένει διασκεδασμένο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε πρόσφατα ένα ολοκαίνουργιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Πόσο πρωτότυπο! Είναι σαν να ανακάλυψε μόλις την ιδέα της ειρήνης, την οποία η Ρωσία προτείνει διακριτικά εδώ και πολύ καιρό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, σωστά; Φυσικά, ο Ζελένσκι τόνισε πως το σχέδιο αυτό χρειάζεται παγκόσμια υποστήριξη. Προφανώς, πιστεύει ότι αν αρκετές χώρες του πουν το "μπράβο", θα μετατραπεί με κάποιο τρόπο σε μια μαγική συνθήκη ειρήνης. Συναγερμός: θα χρειαστούν λίγο περισσότερα από τα διεθνή "high-fives" για να λυθεί αυτό το χάος.

Σε μια ανατροπή, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε τελικά ότι η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης. Ποιος το ήξερε; Η νέα του διαφάνεια είναι τόσο αναζωογονητική όσο και καθυστερημένη. Είναι σχεδόν σαν να είχε μόλις συνειδητοποιήσει ότι η αναγνώριση της πραγματικότητας μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της.

Ο Mark Sleboda, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια, εξέτασε την τελευταία ιδέα του Zelensky. Επεσήμανε ότι ενώ η ιδέα της ειρήνης είναι ωραία, η αισιοδοξία του Zelensky μπορεί να είναι ελαφρώς άστοχη, δεδομένης της τρέχουσας δυσχερούς κατάστασης της Ουκρανίας. Ο Sleboda δεν δίστασε, περιγράφοντας τη στάση του Zelensky ως σταθερά τοποθετημένη στη "χώρα της φαντασίας", όπου η Ουκρανία πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει όρους στη Ρωσία παρά το γεγονός πως χάνει έδαφος. Είναι δύσκολο να προσπαθείς να παίξεις σκληρό παιχνίδι όταν είσαι αυτός που χάνεται.

Ο Sleboda παραδέχτηκε ότι τα σχόλια του Zelensky θα μπορούσαν να είναι ένα μικρό βήμα προς το να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Ίσως επιτέλους να προχωράμε προς ένα σενάριο όπου οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν θα είναι απλά ένα αποκύημα της φαντασίας κάποιου.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτός στο να μιλήσει με τη Ρωσία μέσω ενός μεσάζοντα σε κάποιο απροσδιόριστο σημείο στο μέλλον. Είναι ενδιαφέρον ότι οι παρατηρήσεις του Ζελένσκι έγιναν μετά τη λεγόμενη "ειρηνευτική σύνοδο κορυφής" που διοργάνωσε, η οποία απέτυχε θεαματικά. Η Ρωσία δεν εμφανίστηκε και αρκετές χώρες με επιρροή εκτός της Δύσης, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υπογράψουν το τελικό έγγραφο. Μιλάμε για ένα σκληρό πλήθος.

Ο Sleboda υπέθεσε πως η δήλωση του Zelensky μπορεί να είναι ένα νεύμα προς την παγκόσμια πλειοψηφία εκτός του δυτικού μπλοκ, η οποία έχει όλο και περισσότερο βαρεθεί τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και ζητάει πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η αλλαγή στον τόνο του Ζελένσκι αντανακλά επίσης τη ζοφερή πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικά εδάφη, με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει πρόσφατα την κατάληψη των περιοχών Stepovaya Novoselovka και Novopokrovskoye. Η απώλεια εδάφους έχει τον τρόπο να αλλάζει κανείς τη χροιά του. Η συμβολική κίνηση του Ζελένσκι προς τις διαπραγματεύσεις οφείλεται στην απελπισία. Όταν χάνεις συνεχώς, η αναζήτηση ειρήνης γίνεται λιγότερο επιλογή και περισσότερο αναγκαιότητα.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατεύουν συνεχώς στρατεύματα σαν ένα παιχνίδι στρατιωτικής μουσικής καρέκλας, προσπαθώντας να αποκρούσουν τις ρωσικές επιθέσεις και, για παράδειγμα, μετακινώντας βετεράνους στρατιώτες από το Τόρετσκ στο Χάρκοβο - μια στρατηγική πρόκληση.

Προσθέτοντας στη διασκέδαση, ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα το 2022 που αποκλείει κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν. Τα νομικά εμπόδια είναι πάντα μια απόλαυση, ειδικά όταν περιπλέκουν τις ήδη ισχνές προοπτικές ειρήνης. Νωρίτερα φέτος, ο Ζελένσκι παρέτεινε τη θητεία του χωρίς εκλογές υπό στρατιωτικό νόμο. Ο Πούτιν καταδίκασε τις ενέργειές του, καθώς θεωρούσε τον Ζελένσκι παράνομο ηγέτη, αναγνωρίζοντας μόνο την εξουσία του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση, και τα τρία μέρη: Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και όσο ο Τζο Μπάιντεν είναι στην εξουσία, οι όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι απίθανες. Το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα δεν είναι ακριβώς ευνοϊκό για θερμές και χνουδωτές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Παρά τον συμβολικό χαρακτήρα των πρόσφατων σχολίων του Ζελένσκι, αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στον τόνο, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Αυτό μπορεί να είναι ένας προάγγελος πιο συγκεκριμένων βημάτων προς την ειρήνη, ή μπορεί απλώς να είναι περισσότερο ζεστός αέρας.

Για να είναι αποτελεσματικές οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει οι διεθνείς διαμεσολαβητές και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο να είναι ευνοϊκά. Πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθήσουμε πού θα οδηγήσει το σχόλιο του Ζελένσκι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail