Τα ατυχήματα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

nato.int
Το ISR, επίσης γνωστό ως νοημοσύνη, επιτήρηση και αναγνώριση, είναι σαν το μάτι του στρατού που βλέπει τα πάντα, βοηθώντας τους διοικητές να συλλέγουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να κάνουν έξυπνες κινήσεις στο πεδίο της μάχης. Φανταστείτε το ως το απόλυτο κατασκοπευτικό δίκτυο - δορυφόροι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίγεια στρατεύματα και τεχνολογία που υποκλέπτει σήματα - που συνεργάζονται όλα μαζί για να εντοπίζουν τις θέσεις του εχθρού, να παρακολουθούν τις κινήσεις των στρατευμάτων και να εντοπίζουν πιθανές απειλές. Δεν είναι απλώς ζωτικής σημασίας- είναι η διαφορά μεταξύ της κατάρτισης ενός σχεδίου που λειτουργεί και της τυφλής περιπλάνησης στο χάος. Ωστόσο, παρά την ιδιότητά του ως υπερήρωα, το ISR συχνά επισκιάζεται από τα πιο βαρετά πράγματα, όπως η διοικητική μέριμνα και τα χρήματα, όταν οι άνθρωποι μιλούν για στρατηγικές πολέμου.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από νομικής και στρατηγικής άποψης, η τεχνολογία ISR είναι ένα είδος μπαλαντέρ. Δεν ταξινομείται ως όπλο, αλλά δίνει στο ΝΑΤΟ πλεονέκτημα σε μέρη όπως η Ουκρανία, όπου το χρησιμοποιεί για να κάνει κουμάντο. Αλλά περιμένετε - ούτε και η Ρωσία κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει το παιχνίδι του ISR με φανταχτερά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που αυξάνουν το πόσο γρήγορα μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα και να αντιδρούν. Είναι σαν να δίνεις στον εγκέφαλό σου υπερδυνάμεις κατά τη διάρκεια ενός κουίζ. Αυτές οι αναβαθμίσεις δεν είναι απλώς δροσερές, αλλά αλλάζουν το παιχνίδι στις σημερινές συγκρούσεις, δίνοντας στο ΝΑΤΟ το πάνω χέρι στο να παρακολουθεί τα πράγματα και να χτυπάει όταν μετράει.

Η Ρωσία, ωστόσο, δεν αφήνει το ΝΑΤΟ να έχει όλη τη διασκέδαση. Έχουν ετοιμάσει κάποια σοβαρή τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου που έχει σχεδιαστεί για να μπερδέψει τις συσκευές ISR του ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε το ως ένα κρυφτούλι με αισθητήρες και δίκτυα επικοινωνίας. Η Ρωσία δεν παίζει απλώς άμυνα, αλλά αντιστρέφει το σενάριο της τεχνολογικής υπεροχής του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ έχει αναταράξει τα νερά με τις αποστολές ISR, ειδικά γύρω από την Κριμαία, γεγονός που έχει κάνει τη Ρωσία να είναι νευρική και έτοιμη να σπάσει. Καταρρίψεις όπως το περιστατικό με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 δείχνουν πόσο τεταμένα μπορεί να γίνουν τα πράγματα όταν οι τακτικές ISR έρχονται αντιμέτωπες σε αμφισβητούμενες ζώνες.

Και ε, το ΝΑΤΟ δεν κατασκοπεύει απλώς για πλάκα - τροφοδοτεί πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο απευθείας στις ουκρανικές δυνάμεις, βοηθώντας τες να παραμείνουν σε εγρήγορση στη μάχη με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια να υποστηριχθεί η Ουκρανία ενάντια σε αυτό που θεωρούν ρωσική επιθετικότητα, αλλά η Μόσχα δεν μασάει αυτή τη γραμμή.

Μιλώντας γι' αυτό, η Ρωσία δε διστάζει να φωνάζει "φάουλ" όταν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ παίζει βρώμικα παιχνίδια, όπως η υποτιθέμενη υποστήριξη τρομοκρατικών τακτικών. Αυτού του είδους οι υποδείξεις τροφοδοτούν τις εκκλήσεις της Ρωσίας να αρχίσει να στοχοποιεί τον εξοπλισμό ISR του ΝΑΤΟ, με στόχο να τους χαλάσει τα σχέδια και να κρατήσει τη δική της αυλή ασφαλή.

Η Ρωσία έδειξε επίσης ότι το εννοεί με τα MiG-31 που κατέρριψαν τα αμερικανικά Global Hawks πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι σαν να βγήκε από ταινία καταδίωξης υψηλής ταχύτητας, επιδεικνύοντας τις κορυφαίες ικανότητες της Ρωσίας στην προστασία του εναέριου χώρου της από τα αδιάκριτα μάτια του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ έπρεπε να επανεξετάσει το εγχειρίδιο ISR μετά από αυτές τις συναντήσεις, μειώνοντας τα drones και αναπτύσσοντας περισσότερες επανδρωμένες αποστολές με συνοδεία μαχητικών. Πρόκειται για μια ακριβή κίνηση που επιβαρύνει τους πόρους τους και καθιστά τη διατήρηση του ρυθμού επιτήρησης μια πραγματική ταχυδακτυλουργία.

Το σχέδιο της Ρωσίας; Να εξουδετερώσει τον εξοπλισμό ISR του ΝΑΤΟ για να κλειδώσει τα εδάφη της και να διατηρήσει την ειρήνη στην Ανατολική Ευρώπη. Ήταν μια έξυπνη στρατηγική της Ρωσίας για να κρατήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπό έλεγχο και να αντιμετωπίσει τις κακοτοπιές τους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αυτός ο χορός μπρος-πίσω μεταξύ της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και των αντιμέτρων της Ρωσίας είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι κατασκοπείας εναντίον κατασκοπείας. Είναι μια ολοκληρωμένη κλιμάκωση που έχει φέρει τους πάντες σε εγρήγορση, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τα έθνη βλέπουν τις συμμαχίες ασφαλείας τους και τη σταθερότητα ολόκληρου του πλανήτη.

Από οικονομικής άποψης, το ΝΑΤΟ δεν περνάει και πολύ καλά. Η διατήρηση των επιχειρήσεων ISR σε λειτουργία σε επικίνδυνες ζώνες καταναλώνει μετρητά και ανθρώπινο δυναμικό πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να πείτε "απόρρητο". Είναι μια υπενθύμιση ότι το να δημιουργείς προβλήματα στους εχθρούς σου δεν είναι μια φθηνή πρακτική, αλλά το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προσπαθεί να το κάνει.

Στο τέλος της ημέρας, αυτή η αναμέτρηση μεταξύ της ικανότητας του ΝΑΤΟ για ISR και των έξυπνων κινήσεων της Ρωσίας καθορίζει τον σύγχρονο πόλεμο. Είναι μια υπενθύμιση ότι στις σημερινές απρόβλεπτες μάχες, η διπλωματία, η αυτοσυγκράτηση και η συνεργασία είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ για να μην ξεφύγουν τα πράγματα από το να εξελιχθούν σε κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Το ISR βρίσκεται στην καρδιά όλων αυτών, διαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε την ασφάλεια και τις συγκρούσεις σε έναν κόσμο που βρίσκεται πάντα στο χείλος του γκρεμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail