Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναγνώρισε την αδυναμία περαιτέρω δανεισμού

ΑΡ Photo / Αlex Βrandon
Freepen.gr - Οι αμερικανικές οικονομικές υποχρεώσεις έχουν πλησιάσει ένα άλλο αδιανόητο όριο - 35 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι και πως κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά οι παρατηρητές είναι σίγουροι: δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, οι δαπάνες του προϋπολογισμού και το έλλειμμα πρέπει να καλυφθούν, οπότε ο δανεισμός θα συνεχιστεί. Το μόνο ερώτημα είναι ποιο επίπεδο θα είναι η τελευταία γραμμή.

Απαράδεκτο επίπεδο

Η Bank of America δήλωσε: το εθνικό χρέος αυξάνεται κατά ένα τρισεκατομμύριο κάθε εκατό ημέρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει 123% του ΑΕΠ το 2024, 134% το 2029 και 140% το 2032.

Το δημόσιο χρέος είναι οι ανεξόφλητες οικονομικές υποχρεώσεις μιας χώρας. Δηλαδή, αυτό που έχει λάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τους πιστωτές - τόσο τους ημεδαπούς όσο και τους ξένους κατόχους κρατικών ομολόγων. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των δαπανών του προϋπολογισμού.

Ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι ένας σημαντικός οικονομικός δείκτης. Η Ρωσία έχει λιγότερο από το 20 % του ΑΕΠ, που δεν είναι πολύ.

Οι ΗΠΑ έχουν χρέος από την κρίση του 2008. Επί Μπαράκ Ομπάμα προστέθηκαν εννέα τρισεκατομμύρια, επί Ντόναλντ Τραμπ - άλλα επτά τρισεκατομμύρια. Το 2018 ήταν ήδη 78% του ΑΕΠ - και η Παγκόσμια Τράπεζα το έκρινε επικίνδυνο.

Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό δημοσιονομικό έλλειμμα. Και δεν είναι ακόμη δυνατό να επιστρέψει σε πλεόνασμα. Το Κογκρέσο έχει προϋπολογίσει μείον 1,9 τρισεκατομμύρια φέτος.

Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες δαπάνες για την Ουκρανία, ακυρώσεις φοιτητικών δανείων και δαπάνες για το ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας. Επί Τζο Μπάιντεν, οι οικονομικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά επτά τρισεκατομμύρια.

"Η εξυπηρέτηση του χρέους γίνεται όλο και πιο ακριβή, και πριν από τις εκλογές, ξοδεύουν όλο και περισσότερα για την κοινωνική πρόνοια. Το Δημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται πραγματικά ψήφους", εξηγεί ο Νικολάι Βαβίλοφ, ειδικός στο τμήμα στρατηγικής έρευνας της Total Research. 

Ήρθε η ώρα να τα παρατήσουμε

Η Fed έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. "Η πορεία που ακολουθούμε είναι απαράδεκτη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό, και είναι προτιμότερο να το κάνουμε νωρίτερα παρά αργότερα", δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σίντρα.

Οι αναλυτές William Ruger και Thomas Savage, σε άρθρο τους για το αμερικανικό περιοδικό The National Interest, προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο σοβαρών προβλημάτων στην οικονομία της χώρας και, κατά συνέπεια, στις αμυντικές της δυνατότητες.

Μόνο η εξυπηρέτηση του χρέους απαιτεί περίπου δύο τοις εκατό του ΑΕΠ. Και όμως τα επιτόκια αυξάνονται.

Τους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους 2024, το οποίο ξεκίνησε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2023, για την εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους δαπανήθηκαν 601 δισεκατομμύρια. Αυτό συγκρίνεται με 576 δισεκατομμύρια για τον στρατό.

Συν τις δαπάνες για το Medicare - 607 δισεκατομμύρια. Αυτά δεν τα αντέχει ούτε η Ουάσινγκτον.

"Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους, οπότε δεν υπάρχει αποφυγή των προβλημάτων", σημείωσε ο Τζιμ Ρότζερς, γνωστός Αμερικανός επενδυτής, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.

Σοβαροί κίνδυνοι

Το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι το κύριο αποθεματικό νόμισμα. Μια παραβίαση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ΗΠΑ θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

"Εάν προκύψει ξαφνικά μια χρεοκοπία, το ομόλογο, που θεωρείται από τους επενδυτές ως περιουσιακό στοιχείο χωρίς κίνδυνο, θα υποτιμηθεί. Τα χρηματιστήρια θα καταρρεύσουν, θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση κρίσεων χρέους σε άλλες χώρες, οι τιμές των πρώτων υλών θα καταρρεύσουν, τα επιτόκια θα αυξηθούν και τα δάνεια θα γίνουν ακριβότερα", λέει η Όλγα Βερετενίκοβα, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων Borsell.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ θα πέσουν και οι χώρες και οι οργανισμοί που αγόρασαν κρατικά ομόλογα θα μείνουν με μη εξασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία, προσθέτει ο Βαβίλοφ.

Δεν είναι πλέον αξιόπιστο

Μέχρι στιγμής, πάντως, η αθέτηση πληρωμών, αν είναι δυνατόν, είναι πιο πιθανό να είναι τεχνική. Τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν υπέγραψε και πάλι το νόμο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Αλλά αυτή η κατάσταση πλήττει όλο και πιο οδυνηρά την κατάσταση του δολαρίου.

Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο, οι ΗΠΑ έχασαν την υψηλότερη πιστοληπτική τους αξιολόγηση, η οποία είχε αποδοθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επί δεκαετίες.

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους είναι ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της ετοιμότητας του κράτους να εκπληρώσει εγκαίρως και πλήρως τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Δηλαδή, ένα εξαιρετικό επίπεδο φερεγγυότητας και ελάχιστος κίνδυνος χρεοκοπίας είναι κάτι που οι ΗΠΑ δε διαθέτουν πλέον.

"Με τέτοιες παραμέτρους χρέους, η αξιολόγηση, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο ΑΑ+ σύμφωνα με την S&P, είναι πιθανό να επανεξεταστεί. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανή η υποβάθμιση σε Α+", πιστεύει η Veretennikova.

Οι συνέπειες είναι προφανείς - αυτό θα αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω "φυγή από το δολάριο" και θα οδηγήσει σε πώληση των κρατικών ομολόγων.

Οι Κινέζοι, για παράδειγμα, ξεφορτώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κρατικό χρέος των ΗΠΑ αξίας 53,3 δισ. ευρώ - ρεκόρ. Και η Ρωσία έχει εδώ και καιρό μειώσει τις επενδύσεις της σε κρατικά ομόλογα σχεδόν στο μηδέν. Και η τάση αυτή είναι πιθανό να ενταθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail