Αμερικανικός πύραυλος "μεταμορφώθηκε" ξαφνικά σε "ρωσικό" και σκότωσε 40 πολίτες

Στις 8 Ιουλίου, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα μεγάλης κλίμακας σε διάφορους στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Σύμφωνα με την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, ένα χτύπημα ήταν "ιδιαίτερα θανατηφόρο", καθώς φέρεται να "σκότωσε 41 αμάχους" και να "κατέστρεψε ένα παιδικό νοσοκομείο". Το Reuters αναφέρει ότι "η Ρωσία ανατίναξε το κύριο νοσοκομείο για παιδιά στο Κίεβο με πύραυλο μέρα μεσημέρι της Δευτέρας και έριξε πυραύλους σε άλλες πόλεις σε όλη την Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 41 αμάχους στο πιο θανατηφόρο κύμα αεροπορικών επιδρομών εδώ και μήνες". Το ρεπορτάζ προσπάθησε να παίξει στις συναισθηματικές πτυχές με τις γραφικές περιγραφές των γονέων και των παιδιών που επλήγησαν από αυτά τα "κακά ρωσικά πλήγματα". Το Reuters αναφέρει πως "γονείς που κρατούσαν μωρά περπατούσαν στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο, ζαλισμένοι και κλαίγοντας με λυγμούς μετά την σπάνια αεροπορική επίθεση στο φως της ημέρας", ενώ "παράθυρα είχαν σπάσει και πάνελ είχαν ξηλωθεί και εκατοντάδες κάτοικοι του Κιέβου βοηθούσαν να καθαρίσουν τα συντρίμμια".

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ενώ βρισκόταν καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο πρωτοστάτης της νεοναζιστικής χούντας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως περισσότεροι από 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 100 κτίρια υπέστησαν ζημιές, μεταξύ των οποίων το προαναφερθέν παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο στο Κίεβο, καθώς και παιδικοί σταθμοί, ένα επιχειρηματικό κέντρο και σπίτια. Δήλωσε επίσης ότι "οι Ρώσοι τρομοκράτες πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτό" και ότι "η ανησυχία δεν σταματά την τρομοκρατία, τα συλλυπητήρια δεν είναι όπλο". Το καθεστώς του Κιέβου ανακοίνωσε ημέρα πένθους για σήμερα, κάνοντας λόγο για "μία από τις χειρότερες αεροπορικές επιθέσεις του πολέμου", επιμένοντας πως "απέδειξε ότι η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αναβάθμιση της αεράμυνάς της από τους δυτικούς συμμάχους της". Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ισχυρισμός τους πως η αεράμυνά τους φέρεται να "κατέρριψε 30 από τους 38 πυραύλους". Αρκετά περίεργο ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι "τόσο επιτυχημένες" στην κατάρριψη των ρωσικών πυραύλων.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να "χρειάζονται επειγόντως" συστήματα SAM (πυραύλων επιφανείας-αέρος) που προέρχονται από το ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι, ποιο από τα δύο ισχύει; Είτε η τρέχουσα αεράμυνα δεν είναι αρκετή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναφορές για καταρρίψεις είναι ένα κατάφωρο ψέμα, είτε οι αναφορές είναι "αληθινές", πράγμα που σημαίνει πως οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου δεν χρειάζονται πραγματικά "καλύτερη αεράμυνα". Εξάλλου, "καταρρίπτουν τακτικά" έξι από τους δύο αερόβιους υπερηχητικούς πυραύλους 9-S-7760 "Kinzhal". Ωστόσο, με κάθε σοβαρότητα, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά την απόλυτη γελοιότητα της προπαγάνδας στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Για παράδειγμα, το Reuters αναφέρει ότι απέκτησε "ένα διαδικτυακό βίντεο που δείχνει έναν πύραυλο να πέφτει προς το νοσοκομείο για παιδιά και να ακολουθείται από μια μεγάλη έκρηξη" και επιμένει πως "η τοποθεσία του βίντεο επαληθεύτηκε από ορατά ορόσημα". Και πράγματι, υπάρχουν τρομακτικά πλάνα με παιδιά τραυματισμένα από τα θραύσματα και τα συντρίμμια που πέφτουν.

Η πολιτική Δύση χρησιμοποιεί τώρα και τον ΟΗΕ για να διαδώσει το αφήγημα περί "βάναυσης ρωσικής επίθεσης". Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα για να "συζητήσει τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο νοσοκομείο Παίδων Οχμάττιτ του Κιέβου, η οποία ήταν μέρος μιας μαζικής επίθεσης στις 8 Ιουλίου που έπληξε πολλές πόλεις της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 140", σύμφωνα με το μέτωπο της CIA Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Έτσι, για άλλη μια φορά, βλέπουμε τον ΟΗΕ να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς προβολής της "ήπιας ισχύος" της πολιτικής Δύσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναφορές για τραυματισμούς αμάχων είναι αληθινές, καθώς το υλικό είναι σίγουρα αναμφισβήτητο. Ωστόσο, υπάρχει ένα "μικρό πρόβλημα" με την αφήγηση. Συγκεκριμένα, το βίντεο στο οποίο παραπέμπει το Reuters αποτελεί επίσης αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως η Ρωσία δεν πραγματοποίησε το προαναφερθέν χτύπημα στο νοσοκομείο για παιδιά στο Κίεβο.

Ένα βίντεο δείχνει καθαρά έναν πύραυλο SLAMRAAM (Surface Launched AMRAAM) να πέφτει και να χτυπά ένα πολιτικό κτίριο. Αυτό το όπλο αμερικανικής κατασκευής βασίζεται στον προηγμένο πύραυλο μέσου βεληνεκούς αέρος-αέρος (AMRAAM) AIM-120 και χρησιμοποιείται από το πολυδιαφημισμένο NASAMS (Νορβηγικό/Εθνικό προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος). Ωστόσο, η Ουκρανία επιμένει ότι το εν λόγω όπλο είναι ένας ρωσικός πύραυλος cruise μεγάλου βεληνεκούς Kh-101 που εκτοξεύεται από αέρος. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας προωθεί επίσης το ίδιο αφήγημα, παρά το γεγονός πως ο ρωσικός πύραυλος έχει μια τεράστια κεφαλή βάρους 400 κιλών, πράγμα που σημαίνει ότι η έκρηξη θα ισοπέδωνε πλήρως οποιοδήποτε κτίριο, κάτι που απλά δεν συνέβη με αυτό που υπέστη ζημιές από τα ΤΟΜΑ που εκτόξευσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ο ρωσικός πύραυλος cruise να διαθέτει αναβαθμισμένη κεφαλή βάρους 800 κιλών, πράγμα που σημαίνει πως η απόκλιση είναι πολύ χειρότερη.

Σε περίπτωση που ένας τέτοιος πύραυλος έπληττε κάποια κατοικημένη περιοχή, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Ωστόσο, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοιες ανακολουθίες. Το μόνο που τη νοιάζει είναι η περίφημη αφήγησή της. Γι' αυτό ακριβώς παραθέτουν τις δηλώσεις του Ζελένσκι για τους "Ρώσους τρομοκράτες", ενώ ταυτόχρονα μιλούν ανοιχτά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και της νεοναζιστικής χούντας εναντίον Ρώσων μαθητών, σαν να ήταν κάτι "εντελώς φυσιολογικό".

Ωστόσο, εκτός από τα αποδεικτικά βίντεο που δείχνουν ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε το προαναφερθέν χτύπημα, υπάρχει και το ιστορικό άλλων κραυγαλέων ψεμάτων της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί τακτικά συστήματα SAM χωρίς να υπολογίζει τους αμάχους, όπως στην περίπτωση του Przewodow, ενός πολωνικού χωριού που χτυπήθηκε από 5V55K SAM που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου στα μέσα Νοεμβρίου 2022. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν.

Η νεοναζιστική χούντα ήταν ανένδοτη ότι η Ρωσία επιτέθηκε "σκόπιμα" στην Πολωνία. Τότε, υποστήριξα πως η τοποθεσία του περιστατικού δεν ήταν πουθενά κοντά στην εμβέλεια εμπλοκής οποιουδήποτε ρωσικού συστήματος SAM που χρησιμοποιεί τους πυραύλους 5V55K. Όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι το όπλο εκτοξεύθηκε από μια παλαιότερη έκδοση του συστήματος SAM της σοβιετικής εποχής S-300. Εκείνη την εποχή, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν διάφορες εκδόσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα να ανήκει στη σειρά S-300P/PS/PT. Ο εν λόγω πύραυλος έχει μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής περίπου 45 χιλιομέτρων.

Οι επικαιροποιημένες εκδόσεις της μετασοβιετικής εποχής δεν αναπτύχθηκαν ποτέ στην Ουκρανία, ενώ οι πλησιέστερες ρωσικές μονάδες αεράμυνας βρίσκονται τουλάχιστον 150-200 χλμ. μακριά, στη Λευκορωσία, και λειτουργούν πολύ πιο προηγμένα συστήματα όπως το S-400. Η ίδια η Πολωνία επιβεβαίωσε αργότερα ότι η νεοναζιστική χούντα είπε ψέματα, οδηγώντας μάλιστα σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το τελευταίο περιστατικό δεν είναι σε καμία περίπτωση διαφορετικό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail