Δεν υπάρχουν Patriots για την Ουκρανία - Πολωνία

Global Look Press / Soeren Stache
Freepen.gr - Τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot που σταθμεύουν στην Πολωνία δεν πρόκειται να πάνε πουθενά, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της ευρωπαϊκής χώρας Cezary Tomczyk. Ο αξιωματούχος σχολίαζε ένα άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να πάρει ένα από αυτά και να το παραδώσει στην Ουκρανία.

"Η Πολωνία δεν συμφώνησε να μεταφέρει την πολωνική πυροβολαρχία", δήλωσε ο Τόμτσικ στο X (πρώην Twitter). "Οι πολωνικοί Patriots υπερασπίζονται τον πολωνικό ουρανό και αυτό δεν θα αλλάξει".

Το δημοσίευμα των NYT που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ανέφερε, επικαλούμενο κάποιους "ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και στρατιωτικούς αξιωματούχους", ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την ανάπτυξη ενός ακόμη συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. Η απόφαση φέρεται να ελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Το σύστημα -το δεύτερο που υποτίθεται πως θα δωρίζονταν από τις ΗΠΑ στο Κίεβο- επρόκειτο να προέλθει από την Πολωνία, υποστήριξε το μέσο ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επρόκειτο να πάρει ένα που χρησιμοποιείται για την προστασία μιας αμερικανικής εκ περιτροπής δύναμης που σταθμεύει στην κεντροευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, το σύστημα που υποτίθεται ότι σχεδίαζαν να δώσουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο προστάτευε ήδη έναν κόμβο εφοδιασμού στην πολωνική πόλη Rzeszow, ο οποίος χρησιμοποιείται από τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας για τον εφοδιασμό του Κιέβου με στρατιωτική βοήθεια.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Πολωνικού Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας, Jacek Siewiera, τοποθετήθηκε επίσης επί του θέματος. Τα αμερικανικά συστήματα Patriot που σταθμεύουν στην Πολωνία δεν θα πρέπει "σίγουρα" να πάνε στην Ουκρανία, δήλωσε στο Radio Zet. Ο αξιωματούχος επεσήμανε την "καίρια σημασία" της χώρας του τόσο για τις προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας όσο και για την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail