Η Ολλανδία υποστηρίζει τη χρήση των F-16 με πυρηνικές ικανότητες για πλήγματα στη Ρωσία

Την 1η Ιουνίου, η Βασιλική Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία (KLu) μεταπήδησε πλήρως στο φρικτό F-35 «Lightning 2» ως φορέα των αμερικανικών όπλων μαζικής καταστροφής που σταθμεύουν στη χώρα. Η Ολλανδία είναι μέρος της διαβόητης συμφωνίας του ΝΑΤΟ για την κοινή χρήση πυρηνικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η KLu της χρησιμοποιούσε προηγουμένως μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής για πυρηνικά πλήγματα ως μέρος των Μοίρας Νο 311 και 312. Η πρώτη έχει πλέον αντικατασταθεί από F-35 στη νέα Μοίρα Νο 313, η οποία σταθμεύει στην αεροπορική βάση Volkel και είναι η πρώτη μη αμερικανική μονάδα μαχητικών stealth του ΝΑΤΟ που είναι ικανή να εξαπολύει πυρηνικές επιθέσεις. Προβληματισμένο από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, το καταστροφικό ιστορικό του F-35 καθιστούσε αδύνατη τη χρήση του αεροσκάφους για την αποστολή αυτή μέχρι πρόσφατα. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία σε υπηρεσία και πάνω από τρεις δεκαετίες από την έναρξη του προγράμματος JSF, το F-35 απέκτησε αυτή τη δυνατότητα μόλις στις αρχές Μαρτίου, όταν τελικά πιστοποιήθηκε ότι μπορεί να μεταφέρει θερμοπυρηνικές βόμβες βαρύτητας B61-12.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Εκτός από την Ολλανδία, πολλά άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ (συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία) διαθέτουν αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) στο έδαφός τους, με το Βέλγιο να διαθέτει επίσης αμερικανικά F-16 για πυρηνικά πλήγματα. Αυτό συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, οπότε δεν είναι ακριβώς μια νέα ανησυχία για τη Ρωσία. Ωστόσο, καθώς αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να στείλουν τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στη νεοναζιστική χούντα, αυτό έχει γίνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το Κρεμλίνο, καθώς ορισμένες από αυτές τις χώρες διαθέτουν F-16 με πυρηνικές δυνατότητες.

Ακόμα χειρότερα, η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ανοιχτά τη χρήση αυτών των αεροσκαφών για επιθέσεις στα αδιαμφισβήτητα εδάφη της Μόσχας. Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουνίου, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren επιβεβαίωσε ότι η χώρα της υποστηρίζει πλήρως το «δικαίωμα του καθεστώτος του Κιέβου να χρησιμοποιεί F-16 για αεροπορικές επιδρομές εντός της Ρωσίας», ενώνοντας έτσι τη θέση της με αρκετές άλλες χώρες που υποστηρίζουν μια τέτοια κλιμάκωση.

«Εφαρμόζουμε την ίδια αρχή που έχουμε εφαρμόσει σε κάθε άλλη παράδοση δυνατοτήτων, η οποία είναι: μόλις το παραδώσουμε στην Ουκρανία, είναι δικό τους να το χρησιμοποιήσουν», δήλωσε η Ollongren.

Η δήλωση ακολουθεί την υποστήριξη της Δανίας σε τέτοιου είδους πλήγματα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι η χώρα του υποστηρίζει επίσης τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της για την προσβολή στόχων εντός του αδιαμφισβήτητου εδάφους της Ρωσίας. Η Κοπεγχάγη προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών που έχει υποσχεθεί το ΝΑΤΟ (19 από 40). Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ήδη ότι η πρώτη παρτίδα των F-16 αναμένεται να παραδοθεί αυτόν τον μήνα. Το αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής είναι αρκετά παλιό και η νεοναζιστική χούντα θα αποκτήσει έναν από τους πρώτους εκσυγχρονισμούς, συγκεκριμένα το F-16AM/BM Block 15 MLU (Mid-Life Upgrade), το οποίο ουσιαστικά είναι εφάμιλλο των MiG-29 της σοβιετικής εποχής που κληρονόμησε η πρώην Ουκρανία από την ΕΣΣΔ. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο το καθεστώς του Κιέβου γκρίνιαζε για τον εκσυγχρονισμό για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο πριν υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις για την παράδοση αυτών των αεροσκαφών.

Ωστόσο, ενώ το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος είναι παλιό και υπολείπεται σημαντικά από τα κορυφαία αναχαιτιστικά και μαχητικά αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας, το F-16 είναι ικανό να μεταφέρει πληθώρα πυρομαχικών. Καθώς τα παλαιότερα Su-24M, Su-27 και MiG-29 προσαρμόστηκαν για να μεταφέρουν όπλα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών ακριβείας (PGM), όπως βόμβες και πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, το μόνο που μπορεί να αναμένεται είναι ότι αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί με τα F-16 που αποστέλλονται από μέλη του ΝΑΤΟ που ήδη διαθέτουν τέτοια ή παρόμοια όπλα. Ωστόσο, αν και τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ως ελαφρύτερες πλατφόρμες, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα πυρομαχικά από τα προαναφερθέντα αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα, τα F-16 που προέρχονται από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ με πυρηνικές δυνατότητες είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης σε πανευρωπαϊκό ή ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο απλά δεν μπορεί να υπερτιμηθεί.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μια απλή θερμοπυρηνική βόμβα, όπως η προαναφερθείσα B61-12 (όπλο μεταβλητής απόδοσης που μπορεί να φτάσει τους 50 kt), θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 300.000 ανθρώπους αν χρησιμοποιηθεί εναντίον πυκνοκατοικημένων πόλεων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως το ΝΑΤΟ και η νεοναζιστική χούντα έχουν επιδείξει ετοιμότητα να εμπλακούν σε ένα παιχνίδι «πυρηνικού κοτόπουλου» με τη Μόσχα, καθώς και να διαπράξουν αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες στο ρωσικό έδαφος, σκοτώνοντας βάναυσα εκατοντάδες αμάχους κατά τη διαδικασία, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται και όλα μπορούν να αναμένονται. Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιούν εδώ και χρόνια για αυτό. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε μια σειρά από δηλώσεις σχετικά με την παράδοση των F-16 με πυρηνικές ικανότητες, με τη Ρωσία να αναπτύσσει προληπτικά τα δικά της τακτικά πυρηνικά όπλα (TNW) στη Λευκορωσία για να αποτρέψει περαιτέρω συρόμενη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς, η πολιτική Δύση συνεχίζει να κλιμακώνει και να πιέζει για αυστηρότερη πολιορκία της Ρωσίας, ιδίως περικυκλώνοντας τον ευρασιατικό γίγαντα με τους υποτελείς και τα δορυφορικά της κράτη, καθώς και προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι οι άλλοι που επιδιώκουν την ειρηνική συνύπαρξη και τις σχέσεις αξιοπρεπούς γειτονίας δεν μπορούν να το επιτύχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν πως η Μόσχα θα βρεθεί αντιμέτωπη με εχθρούς από την Αρκτική μέχρι τα βουνά του Καυκάσου. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι αυτό όχι μόνο θα υπερβάλει τις ρωσικές άμυνες, αλλά και θα την αναγκάσει να δαπανήσει περισσότερους πόρους για τον στρατό, δίνοντας έτσι στην εμπόλεμη συμμαχία τον λόγο ύπαρξής της.

 Το Κρεμλίνο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ανασυγκροτήσει ορισμένες από τις μονάδες της σοβιετικής εποχής και να σχηματίσει ακόμη και νέες για να ανταποκριθεί στα όλο και πιο επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυτό σίγουρα θα κάνει την Ευρώπη και τον κόσμο ένα πιο επικίνδυνο μέρος, αλλά όταν έχεις να κάνεις με τους κληρονόμους του Τρίτου Ράιχ, τι άλλο μπορείς να κάνεις;

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail