Νέο νόμισμα των BRICS προς την κατεύθυνση της απο-δολαριοποίησης

Η Συμφωνία του Bretton Woods του 1944 καθιέρωσε ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα. Η συμφωνία αυτή συνέδεε τα νομίσματα άλλων χωρών με το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο υποστηριζόταν από χρυσό σε σταθερή ισοτιμία. Το σύστημα αυτό δημιούργησε σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο δολάριο, καθιστώντας το το προτιμώμενο νόμισμα για το διεθνές εμπόριο. Ενώ η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ διευκολύνει το διεθνές εμπόριο, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις για τις χώρες που το υιοθετούν, μια πρακτική γνωστή ως δολαριοποίηση.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ένα βασικό ζήτημα είναι η απώλεια της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής. Με την παραίτηση από τον έλεγχο του νομίσματος, τα έθνη χάνουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τα επιτόκια για τη διαχείριση του πληθωρισμού ή την τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η ευπάθεια στις οικονομικές αποφάσεις των ΗΠΑ μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες τους. Τα συμφέροντα του Παγκόσμιου Νότου συχνά διαφέρουν από τα συμφέροντα της Δύσης, οδηγώντας σε επιπτώσεις από τα κατευθυνόμενα από τις ΗΠΑ Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής (SAP) στο πλαίσιο του Bretton Woods.

Οι αναφορές δείχνουν ότι μια ομάδα στρέφεται τώρα στην τεχνολογία blockchain για ένα νέο σύστημα πληρωμών. Ο οργανισμός στοχεύει να πείσει άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ, προωθώντας τα τοπικά νομίσματα για το εμπόριο και αναπτύσσοντας ένα νέο νομισματικό σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το δολάριο. Η επέκταση των BRICS, με νέα έθνη να εντάσσονται στη συμμαχία, αντανακλά τη σοβαρότητα των προσπαθειών τους προς την απο-δολαριοποίηση. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.

Πριν από τον 20ό αιώνα, η βρετανική λίρα στερλίνα αποτελούσε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποδυνάμωσε την οικονομική θέση της Βρετανίας, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε σημαντική εισροή χρυσού, ενισχύοντας την αξιοπιστία του δολαρίου ΗΠΑ. Το 1944, η Συμφωνία του Bretton Woods σηματοδότησε μια κομβική στιγμή, καθιερώνοντας ένα νέο διεθνές νομισματικό σύστημα. Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι χώρες συνέδεσαν τα νομίσματά τους με το δολάριο, υποστηριζόμενα από χρυσό, προωθώντας τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο δολάριο για το διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, το σύστημα του Bretton Woods κατέρρευσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, σπάζοντας την άμεση σύνδεση μεταξύ του δολαρίου και του χρυσού. Παρόλα αυτά, η κυριαρχία του δολαρίου παρέμεινε λόγω της σταθερής οικονομίας των ΗΠΑ και της ευρείας κυκλοφορίας των δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βαθιά και ρευστή αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ παρείχε ένα ασφαλές καταφύγιο για τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Η διαδικασία της δολαριοποίησης, που συνεπάγεται την υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ ως εθνικού νομίσματος, παρουσιάζει πολύπλευρες προκλήσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής των χωρών. Με την υιοθέτηση της δολαριοποίησης, τα έθνη ουσιαστικά παραιτούνται από την ικανότητά τους να προσαρμόζουν τα επιτόκια για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων ή την τόνωση της οικονομικής επέκτασης, εκθέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε εξωτερικούς οικονομικούς προσδιορισμούς. Επιπλέον, η δολαριοποίηση καθιστά τις χώρες ευάλωτες σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, παρεμποδίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και διαβρώνοντας ενδεχομένως την αγοραστική δύναμη. Επιπλέον, η υιοθέτηση αυτή μπορεί να ανακόψει την εγχώρια χρηματοπιστωτική ανάπτυξη περιορίζοντας την πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων σε πιστώσεις, παρεμποδίζοντας έτσι την ικανότητά τους να ευδοκιμήσουν και να συμβάλουν στην οικονομική ευημερία.

Η απο-δολαριοποίηση, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοδότηση, προωθείται από την επιτακτική ανάγκη να μετριαστεί η ευπάθεια στις διακυμάνσεις των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών των ΗΠΑ. Παρέχει στα έθνη την ευκαιρία να ανακτήσουν την κυριαρχία τους επί των νομισματικών τους πολιτικών και λειτουργεί ως άμεση πρόκληση στην επικρατούσα αμερικανική οικονομική ηγεμονία. Οι ενεργές προσπάθειες αποδολαριοποίησης από την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα περιλαμβάνουν τη διερεύνηση διμερών εμπορικών συμφωνιών και την υποστήριξη της χρήσης εγχώριων νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές. Η Ρωσία, ειδικότερα, ανακατανέμει ενεργά τα συναλλαγματικά της αποθέματα μακριά από το δολάριο, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή. Εν τω μεταξύ, οντότητες όπως οι BRICS αγκαλιάζουν την τεχνολογία blockchain στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για τη δημιουργία νέου συστήματος πληρωμών.

Η επέκταση των BRICS, που περιλαμβάνει πλέον την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή του μπλοκ και τη σταθερή δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την επικρατούσα παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προωθώντας παράλληλα την ατζέντα της απο-δολαριοποίησης. Παρά τον αυξανόμενο σκεπτικισμό όσον αφορά τις επενδύσεις σε δολάρια λόγω του κλιμακούμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων, το ταξίδι προς την απο-δολαριοποίηση συναντά τρομερά εμπόδια. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την εδραιωμένη υπεροχή του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομικές πολυπλοκότητες που αντιμετωπίζουν ορισμένα έθνη καθώς πλοηγούνται σε αυτή τη μετάβαση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail