Η συμφωνία των BRICS και των ΗΑΕ για το πετρέλαιο θα αλλάξει τη γεωοικονομία

pixabay / McRonny
Η οικονομική ένωση BRICS, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πετρελαϊκό τομέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Mubadala Capital, ο πλήρως ελεγχόμενος βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του κρατικού επενδυτικού ταμείου των ΗΑΕ Mubadala Investment, σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο βιοκαυσίμων στη Βραζιλία τα επόμενα 10 χρόνια.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Βραζιλία διαθέτει αποθέματα πετρελαίου. Η Βραζιλία διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 13,24 δισεκατομμύρια βαρέλια (από το 2022). Αυτό την τοποθετεί στην 15η θέση στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματα. Αν και, είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής, υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα αποθέματα. Η χώρα κατέχει τη διάκριση ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου εξαιρετικά μεγάλου βάθους στον κόσμο. Οι έρευνες και η παραγωγή συνεχίζονται, ιδίως σε αυτά τα υπεράκτια αποθέματα. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει πετρέλαιο, η Βραζιλία είναι καθαρός εισαγωγέας, η Βραζιλία βασίζεται στη Σαουδική Αραβία για περίπου το 22% της συνολικής αξίας των εισαγωγών και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ΗΠΑ προμηθεύουν περίπου το 18% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της Βραζιλίας.

TRecent σχέδιο, από την Mubadala Capital των ΗΑΕ επιδιώκει να επενδύσει 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη δεκαετία για την κατασκευή μεγάλης κλίμακας διυλιστήρια βιοκαυσίμων στη Βραζιλία, χρησιμοποιώντας κυρίως ντόπιες, μη διατροφικές καλλιέργειες όπως η Macauba και να ενισχύσει τον πετρελαϊκό της τομέα, καθώς τα ΗΑΕ είναι έμπειρος παίκτης στην οικονομία του πετρελαίου. Η Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 για να διαχειριστεί το ανεκμετάλλευτο πετρέλαιο και να το μετατρέψει σε πόρους, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για τη διαχείριση των ταμιευτήρων και τη σεισμική ανάλυση, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα και την ανάκτηση αποθεμάτων, γεγονός που την κατέστησε παγκόσμιο ηγέτη.

Η Βραζιλία πρόκειται να επωφεληθεί σημαντικά τόσο από τους οικονομικούς πόρους όσο και από την τεχνογνωσία που παρέχουν τα ΗΑΕ. Ενώ οι ακριβείς στόχοι αυτής της εταιρικής σχέσης μπορεί να μην είναι πλήρως εμφανείς προς το παρόν, είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να βιώσουν σημαντικές επιπτώσεις από τη συνεργασία μεταξύ των ΗΑΕ και της Βραζιλίας. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, ως μέλος των BRICS, είναι έτοιμη να μετριάσει τις πιθανές απώλειες που θα υποστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα αυτής της εταιρικής σχέσης.

Ο γεωργικός τομέας της Βραζιλίας είναι μια παγκόσμια δύναμη, με πλούσια ιστορία και στρατηγική προσέγγιση στην καινοτομία. Η εύφορη γη, τα ποικίλα κλίματα και οι άφθονοι υδάτινοι πόροι παρέχουν ένα φυσικό πλεονέκτημα. Ωστόσο, η επιτυχία της Βραζιλίας υπερβαίνει την απλή γεωγραφία. Ο εναγκαλισμός της τεχνολογίας, από τη γεωργία ακριβείας έως τα προηγμένα logistics, έχει μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις και την αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, η Βραζιλία δίνει προτεραιότητα στην έρευνα και την ανάπτυξη, αναζητώντας συνεχώς νέες καλλιέργειες και βιώσιμες πρακτικές. Αυτό το μείγμα φυσικής ευμάρειας και τεχνολογικής υπεροχής επέτρεψε στη Βραζιλία να είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σόγιας, καφέ, ζάχαρης και βοείου κρέατος, τροφοδοτώντας τον κόσμο και συμβάλλοντας παράλληλα σημαντικά στη δική της οικονομία. Αυτή η συνεργατική προσπάθεια θα προσφέρει στα ΗΑΕ γεωργικά πλεονεκτήματα παρόμοια με εκείνα που απολαμβάνει η Βραζιλία, προωθώντας τα αμοιβαία οφέλη και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των δύο εθνών. Η συνεργατική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να προσδώσει στα ΗΑΕ τα γεωργικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Βραζιλία. Η προσπάθεια αυτή επιδιώκει να διευκολύνει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων στα ΗΑΕ σε προτιμησιακές τιμές, σε συνδυασμό με τη μεταφορά γνώσεων. Η Βραζιλία έχει αναδειχθεί ως αγροτική δύναμη αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, απομακρυνόμενη από τις συμβατικές μεθοδολογίες.

Γνωστή ως παγκόσμιος τιτάνας στην παραγωγή βιοαιθανόλης, η Βραζιλία διαθέτει εκτεταμένη τεχνογνωσία στην καλλιέργεια καλλιεργειών για βιοκαύσιμα. Αντίθετα, η βιομηχανία βιοκαυσίμων των ΗΑΕ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, χωρίς την ισχυρή υποδομή και την εμπειρία που παρατηρείται στη Βραζιλία. Αυτή η προσπάθεια όχι μόνο επιδιώκει να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, αλλά και να προωθήσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων στον τομέα των βιοκαυσίμων, μια πιο βιώσιμη επιλογή. Η επένδυση της Mubadala στα βιοκαύσιμα της Βραζιλίας είναι μια στρατηγική κίνηση που καθοδηγείται από έναν συνδυασμό οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τους τοποθετεί ώστε να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη αγορά βιοκαυσίμων, μειώνοντας παράλληλα δυνητικά την εξάρτηση των ΗΑΕ από το πετρέλαιο.

Στην ουσία, η πρωτοβουλία αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για την ενίσχυση των στρατηγικών στόχων της συμμαχίας BRICS, αποτελώντας παράδειγμα των απτών οφελών που απορρέουν από τις προσπάθειες διεύρυνσης. Καθώς η BRICS συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία και καλωσορίζει νέα μέλη στους κόλπους της, είναι έτοιμη να ασκήσει σταδιακά επιρροή στη διαμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου. Η διεύρυνση αυτή όχι μόνο ενισχύει τη συλλογική δύναμη και εμβέλεια της συμμαχίας, αλλά υπογραμμίζει επίσης τις δυνατότητές της να οδηγήσει σε σημαντικούς μετασχηματισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail