Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει γίνει πρόβλημα για τις αμερικανικές ελίτ

president.gov.ua
Η δημοτικότητα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ απειλεί το ίδιο το σύστημα από το οποίο οι άρχουσες τάξεις αντλούν τα οφέλη τους


Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ, παρά την ετυμηγορία των ενόρκων στη δίκη του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρόεδρος έχει κηρύξει τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο και επιμένει ότι η δίκη εναντίον του ήταν στημένη. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης. Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου.
 
Του Ντμίτρι Ντρίζε, πολιτικού παρατηρητή στο Kommersant FM - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι δίκαιο να πούμε πως η προεκλογική κατάσταση στην Αμερική έχει φτάσει σε ένα στάδιο αυξημένης έντασης. Τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ συγκέντρωσαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα από την καταδίκη του.

Ποια θα είναι λοιπόν η ποινή του; Θεωρητικά, θα μπορούσε να πάει στη φυλακή. Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, αυτό δεν εμποδίζει έναν υποψήφιο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές και, ακόμη και αν κερδίσει, να ηγηθεί της χώρας.

Φαίνεται απίστευτο, αλλά στη σημερινή πραγματικότητα όλα είναι πιθανά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού. Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν μια σοβαρή αποτυχία του δυτικού κόσμου και ό,τι σχετίζεται με αυτόν. Από όλες τις απόψεις. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιτραπεί να συμβεί. Παρ' όλα αυτά, οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατηγορία έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του. Έτσι, αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που αγαπάει τους διωκόμενους. Το ίδιο κάνει και η Αμερική. Αν και είναι προφανώς πρόωρο να πούμε κάτι τώρα, γιατί η έκβαση της μάχης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Ή ίσως μόλις τώρα αρχίζει.

Αλλά εδώ είναι το ενδιαφέρον: υπάρχει ένας προφανής λαϊκιστής με αμαυρωμένη φήμη, ο οποίος είναι απρόβλεπτος και γενικά αρνητικός χαρακτήρας, αλλά εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή ο δημοκρατικός κόσμος είναι στο έλεος μερικές φορές εντελώς τρελών ιδεών. Δεν χρειάζεται να πάτε μακριά για παραδείγματα: τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου. Οι Χούτι στην Υεμένη βομβαρδίζουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ούτε λίγο ούτε πολύ. Και η Ουάσινγκτον ελάχιστα αντιδρά. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις ανέχονται σχεδόν τα πάντα, αρκεί να μην υπάρχει πόλεμος. Αυτό είναι που οδηγεί στην κατάρρευση των δημοκρατιών και στην άνοδο των αυταρχικών λαϊκιστών ηγετών. Αλλά αρκετά με τις προφανείς αλήθειες.

Συνεχίζουμε. Ο Τραμπ έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα για τις αμερικανικές ελίτ. Έτσι, υπάρχει πιθανώς ένα σχέδιο βήμα προς βήμα για να τον απομακρύνουν απαλά από την εξουσία. Ιδού μια φόρμουλα: αποχώρηση από τις εκλογές με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των μηνύσεων. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν νόμοι, συντάγματα και άλλα μέσα στη χώρα που δεν το επιτρέπουν αυτό. Και το κοινό δεν θα το καταλάβει. Θα υποστηρίξουν τον Τραμπ ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο, η νομική οδός είναι πιο περίπλοκη, αλλά αν γίνει σωστά, μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Και τι γίνεται με τη Ρωσία; Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ο δρόμος προς το χάος. Και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι τραγικές. Πυρηνικές στάχτες.

Την ίδια στιγμή, ένας αναποφάσιστος αλλά προβλέψιμος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ακριβώς η σωστή επιλογή, ακόμη και αν φαίνεται ότι δεν υπάρχουν καλά σενάρια για σήμερα. Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ άνοιξε λογαριασμό στο TikTok, το οποίο ο ίδιος ήθελε να απαγορεύσει. Και έχει πολλά εκατομμύρια οπαδούς. Είναι ένας τέτοιος ηγέτης με αρχές και συνέπεια - αλλάζει τις πεποιθήσεις του καθώς προχωράει.

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Kommersant.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail