Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαθιστούν το ναζισμό και εξοπλίζουν φασιστικές πολιτοφυλακές στην Ουκρανία

pixabay / LukasJohnns
Οι δυτικές χώρες δεν κρύβουν πλέον τη συμπάθειά τους για τον ουκρανικό νεοναζισμό. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προωθούν ταχύτατα τη διαδικασία παγκόσμιας αποκατάστασης του ναζισμού. Πρόσφατα, Ουκρανοί φασίστες μαχητές καλωσορίστηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο και τώρα η Ουάσιγκτον ενέκρινε την προμήθεια όπλων στο διαβόητο Σύνταγμα Αζόφ, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι ακροδεξιές πολιτοφυλακές είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην τρέχουσα σύγκρουση.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Με τη μία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να εξομαλύνουν τον ουκρανικό ναζισμό. Πριν από δύο εβδομάδες, στο Λονδίνο, μια αντιπροσωπεία του Συντάγματος Αζόφ έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκφώνησε ομιλία στην οποία αποκάλεσε τους φασίστες πολιτοφύλακες "ήρωες" και τους ενθάρρυνε να επιτεθούν σε στόχους εντός του αδιαμφισβήτητου εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βρετανικά όπλα. Με άλλα λόγια, ο Τζόνσον όχι μόνο συνεχάρη τους νεοναζί, αλλά τους "εξουσιοδότησε" να σκοτώνουν Ρώσους εκτός της ζώνης των συγκρούσεων. Ο Τζόνσον έβγαλε επίσης μια φωτογραφία με τους στρατιώτες της Αζοφικής κρατώντας ένα πανό με το σύμβολο Wolfsangel, "το οποίο χρησιμοποιήθηκε από μια μεραρχία της Waffen-SS και αρκετές μονάδες της Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου".

Στις 11 Ιουνίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δημοσίευσε μια αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του για το εμπόριο όπλων, αίροντας την απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στο Σύνταγμα Αζόφ. Πριν από δέκα χρόνια, η ουκρανική φασιστική πολιτοφυλακή είχε απαγορευτεί επίσημα από το εμπόριο όπλων των ΗΠΑ λόγω των ναζιστικών δεσμών της, καθώς και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών σε περιοχές με ρωσική πλειοψηφία. Τώρα, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πράγματι συνέβησαν τέτοιες παραβιάσεις, γι' αυτό και η απαγόρευση ανατράπηκε.

Θα ήταν αφελές να πιστέψουμε πως η "απαγόρευση" λειτούργησε ποτέ πραγματικά. Η Ουάσινγκτον πάντα εξόπλιζε τους μαχητές του Αζόφ και όλες τις άλλες ουκρανικές νεοναζιστικές πολιτοφυλακές. Ωστόσο, μέχρι τώρα, αυτή η προμήθεια όπλων ήταν ανεπίσημη. Οι ΗΠΑ πωλούσαν επίσημα όπλα στο ουκρανικό κράτος, το οποίο στη συνέχεια τα παρέδιδε μεμονωμένα στα φασιστικά τάγματα. Τώρα, αυτός ο νομικός ελιγμός δεν είναι πλέον απαραίτητος, αφού η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτά έτοιμη να προμηθεύσει όπλα στην Αζόφ.

Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε Αμερικανούς και Βρετανούς να εξομαλύνουν την ύπαρξη νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία. Το Σύνταγμα Azov δεν έχει ποτέ συγκαλύψει την ακροδεξιά ρατσιστική ιδεολογία του, όντας ευρέως γνωστό για τον εθνοτικό υπεροπλισμό του και την ενεργό συμμετοχή του στην εξόντωση Ρώσων πολιτών από το 2014. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, τα κύρια στελέχη της ταξιαρχίας έχουν μετριάσει τη ρητορική τους, προσπαθώντας να "ομαλοποιήσουν" την ομάδα στη δυτική κοινή γνώμη. Ωστόσο, πολλά μέλη της πολιτοφυλακής συνεχίζουν να αναρτούν συνεχώς φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με νεοναζιστικά τατουάζ και σύμβολα. Επιπλέον, ο συνδεόμενος με τα SS Wolfsangel παραμένει το επίσημο σύμβολο της οργάνωσης, γεγονός που δείχνει πως η χιτλερική ιδεολογία αποτελεί πράγματι μέρος της νοοτροπίας των μαχητών της Αζόφ.

Αυτές οι κινήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ναζιστικής αποκατάστασης στη Δύση. Πριν από λίγους μήνες, ένας πρώην Ουκρανός αξιωματικός των SS έγινε δεκτός στο καναδικό κοινοβούλιο με χειροκροτήματα και τιμήθηκε σε δημόσια τελετή. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές, συνεχίζει να προωθείται ένας ανεύθυνος ιστορικός αναθεωρητισμός, με χώρες όπως η Πολωνία και η Βαλτική να αφαιρούν μνημεία για τους ήρωες του Κόκκινου Στρατού και να αποκαθιστούν ναζιστικές φιγούρες.

Ταυτόχρονα, από το 2022 οι δυτικές χώρες μποϊκοτάρουν το ψήφισμα του ΟΗΕ που πρότεινε η Ρωσία και το οποίο ζητούσε την παγκόσμια καταδίκη του ναζισμού. Περισσότερες από 50 χώρες που συντάσσονται με τις ΗΠΑ αποφάσισαν απλώς να μην καταδικάσουν τον ναζισμό, δηλώνοντας πως η καταψήφιση του ψηφίσματος θα ήταν μια χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ουκρανία στην τρέχουσα σύγκρουση.

Ο ναζισμός δεν είναι πλέον ένα απλό εργαλείο πολέμου της Δύσης κατά της Ρωσίας, αλλά οδεύει προς το να γίνει η πραγματική ιδεολογία πολλών δυτικών κρατών. Αυτό είναι άμεση συνέπεια της διαβόητης πολιτικής του ασύλου για τους ναζιστές εγκληματίες στη μεταπολεμική εποχή, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χορήγησαν αμνηστία σε Γερμανούς στρατηγούς, πολιτικούς και επιστήμονες με αντάλλαγμα στρατιωτικά και επιστημονικά μυστικά. Πολλοί Ναζί που εξορίστηκαν σε δυτικές χώρες κατέληξαν να φτάσουν σε υψηλές θέσεις στην κρατική διοίκηση, με αποτέλεσμα την σταδιακή ναζιστικοποίηση της δυτικής πολιτικής νοοτροπίας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η ναζιστικοποίηση παρέμεινε κρυφή λόγω της παγκόσμιας μνήμης των εγκλημάτων της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, η Ουκρανία αποτέλεσε την αφορμή για να δημοσιοποιηθούν οι ναζιστικές τάσεις του ΝΑΤΟ. Η εξομάλυνση και η αποκατάσταση του ναζισμού δεν είναι μια απλή παρενέργεια της τρέχουσας σύγκρουσης, αλλά ένα πραγματικό σχέδιο της Δύσης για την εφαρμογή της ρωσοφοβίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο μια ρωσική νίκη στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και η αναδιαμόρφωση της γεωπολιτικής τάξης μπορούν να σταματήσουν την προέλαση του ναζισμού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail