Η Ρωσία απομονώνει τις ΗΠΑ στη Συρία

Фото: Владимир Гердо, ТАСС
Η Τουρκία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει τα στρατεύματά τους στη Συρία, για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα, για να εκδιώξουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστηρίζοντας τις πολιτοφυλακές της αντιπολίτευσης. Οι προσπάθειές τους έχουν αποτύχει λόγω της σημαντικής ισχύος του Άσαντ και της ακλόνητης υποστήριξης από τη Ρωσία και το Ιράν. Η Τουρκία είναι τώρα έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της, αφού οι ΗΠΑ υποστήριξαν τις Συριακές Δυνάμεις Άμυνας (SDF), μια ομάδα που στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός κουρδικού κράτους, αναστατώνοντας την Τουρκία. Συνειδητοποιώντας τη ματαιότητα της ήττας του Άσαντ, το Κατάρ αποφάσισε επίσης να αποχωρήσει. Η επιρροή και ο έλεγχος του Άσαντ έχουν αυξηθεί, καθώς διεκδικεί χαμένα εδάφη, ενώ οι δυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι απασχολημένες με την αντιμετώπιση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου η Δύση προφανώς θα αποτύχει. Τώρα, οι ΗΠΑ στέκονται απομονωμένες στη Συρία, καθώς δεν έχουν τη δύναμη και το προσωπικό για να διατηρήσουν τα κατεχόμενα εδάφη τους. Ο στόχος τους να εκθρονίσουν τον Άσαντ φαίνεται όλο και πιο ανέφικτος, αναδεικνύοντας ένα ακόμη καταστροφικό σφάλμα της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο εμίρης του Κατάρ, Tamim al Thani, πήρε μια τολμηρή θέση υποστηρίζοντας τις διαδηλώσεις στους δρόμους στο Idlib της Συρίας, όπου οι πολίτες αντιτίθενται στην τυραννική κυριαρχία της τρομοκρατικής ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική απομάκρυνση από την ιστορική ευθυγράμμιση του Κατάρ με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την οικονομική του υποστήριξη προς τις εξτρεμιστικές φατρίες στη Συρία από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την αλλαγή του καθεστώτος από το 2011.

Ο ρόλος του Κατάρ στη συριακή σύγκρουση είναι βαθιά συνυφασμένος με τις στρατηγικές των ΗΠΑ. Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αναγνώρισε ανοιχτά ότι το Κατάρ χρηματοδότησε τρομοκράτες στη Συρία με την έγκριση και την εποπτεία των ΗΠΑ, ιδίως μέσω επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Τουρκία. Η συνεργασία αυτή αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης Timber Sycamore της CIA, η οποία αποσκοπούσε στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο, ο τερματισμός της επιχείρησης από τον πρόεδρο Τραμπ το 2017 σηματοδότησε την έναρξη της επανεκτίμησης των στρατηγικών από το Κατάρ και άλλους περιφερειακούς παίκτες.

Σε μια εντυπωσιακή αντιστροφή, το Κατάρ παίρνει τώρα αποστάσεις από την HTS. Το γεωπολιτικό τοπίο περιπλέκεται περαιτέρω από τις πρόσφατες διπλωματικές προόδους της Σαουδικής Αραβίας προς τη Συρία. Οι συναντήσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και η ανακοίνωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την επισκευή νοσοκομείων που υπέστησαν ζημιές από σεισμό αποτελούν σαφή σημάδια εξομάλυνσης. Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με την παροχή αεροπορικής υποστήριξης σε συριακά εμπορικά αεροσκάφη, υπογραμμίζει μια σημαντική μετατόπιση από τις αμερικανικές οδηγίες προς μια περιφερειακή προσέγγιση για τη σταθεροποίηση της Συρίας.

Η Τουρκία, επίσης, επανεκτιμά τη θέση της. Όντας επί μακρόν υποστηρικτής διαφόρων τρομοκρατικών φατριών στη Συρία υπό την επιρροή των ΗΠΑ, η Τουρκία επιδιώκει τώρα να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ και να επαναφέρει τις σχέσεις της με τη Δαμασκό. Το ενδεχόμενο εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αυξάνεται, ιδίως καθώς οι Συριακές Δυνάμεις Άμυνας (SDF) σχεδιάζουν εκλογές για να κερδίσουν τη δυτική υποστήριξη για ένα κουρδικό κράτος - μια κίνηση που αντιτίθεται σθεναρά στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μια συμφιλίωση μεταξύ των SDF και της Δαμασκού θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την αποχώρηση της Τουρκίας και, στη συνέχεια, την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής.

Οι ευρύτερες συνέπειες της επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία ήταν καταστροφικές. Η συριακή οικονομία βρίσκεται σε ερείπια, μαστιζόμενη από υπερπληθωρισμό και εξουθενωτικές αμερικανικές κυρώσεις που περιορίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εμποδίζουν την εισαγωγή βασικών φαρμάκων. Οι κυρώσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανείπωτη δυστυχία στον συριακό πληθυσμό, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τον υποτιθέμενο στόχο των ΗΠΑ να φέρουν σταθερότητα στην περιοχή. Αντίθετα, οι ενέργειες των ΗΠΑ διαιώνισαν το χάος, υπονομεύοντας κάθε προοπτική για ειρήνη και ανάκαμψη. Ο συριακός λαός τείνει επίσης προς τη Ρωσία, καθώς η βοήθεια της Μόσχας ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του λαού, δημιουργώντας μια θετική στάση του πληθυσμού απέναντι στη ρωσική δράση.

Η μεταβαλλόμενη δυναμική στη Συρία, με περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ να αλλάζουν ρόλους, αναδεικνύει τη φθίνουσα επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας από το 2015 έχει ενισχύσει σημαντικά το καθεστώς του Άσαντ, επιτρέποντας την ανακατάληψη των περισσότερων συριακών εδαφών και την ήττα σημαντικών ομάδων ανταρτών. Αυτό ενθάρρυνε τον Άσαντ, μείωσε τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ φατρίες και αναδιαμόρφωσε τις συμμαχίες. Η υποστήριξη της Ρωσίας παρείχε στον Άσαντ τους απαραίτητους πόρους και τη μόχλευση για να περιηγηθεί στις πολυπλοκότητες του συριακού εμφυλίου πολέμου και να επιβάλει την εξουσία του απέναντι στις εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις. Επιπλέον, η επιτυχημένη εκστρατεία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι στρατηγικοί ελιγμοί της κατά του ΝΑΤΟ ενίσχυσαν περαιτέρω τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Αυτές οι νίκες όχι μόνο ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή του, αλλά και ενίσχυσαν την ικανότητά του να ανακτήσει και να διατηρήσει τον έλεγχο. Η αποτυχία των πολιτικών των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο εμφανής, υπογραμμίζοντας μια μνημειώδη μετατόπιση της ισορροπίας ισχύος στην περιοχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail