Πώς η τραγωδία του Ιράν έγινε τροφή για τους πολιτικούς καρχαρίες της ΕΕ

AΖΙN HAGΗΙGHI / ΜΟJ News Agency / ΑFΡ
Η συντριβή του ελικοπτέρου που σκότωσε τον Εμπραχίμ Ραΐσι έγινε σκηνικό για τη ρητορική γυμναστική των Ευρωπαίων αξιωματούχων

Αφήστε μια σκέψη για τον καημένο τον Janez Lenarcic, τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Από την Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό αναλυτή και οικοδέσποινα ανεξάρτητων εκπομπών talk-shows στα γαλλικά και στα αγγλικά - RUSSIA TODAYrachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Συνήθως, ο Λέναρτσιτς είναι απλώς συνοδηγός, και συμμετέχει όταν ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ξεσπά, πιο πρόσφατα για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αλλά όταν το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐζι βουτούσε πάνω από μια οροσειρά κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν, άδραξε την ευκαιρία να βγει από το καταφύγιο και να βρεθεί στο προσκήνιο. Η ιρανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την ΕΕ βοήθεια για την αποστολή διάσωσης. Έτσι, ο Λέναρτσιτς ανέβηκε στο γήπεδο και χτύπησε για αυτό που φαινόταν να είναι ένα δώρο από μια ρίψη, ακριβώς πάνω από το πιάτο, και ένα εύκολο home run.

«Κατόπιν ιρανικού αιτήματος για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας αντίδρασης Copernicus της ΕΕ ενόψει του ατυχήματος του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του», έγραψε ο Lenarcic στο X. Φαίνεται αρκετά απλό, σωστά; Εξάλλου, αν το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ έχει το εύρος ζώνης για να ξοδεύει χρόνο κατασκοπεύοντας τις καλλιέργειες των αγροτών που τρέφουν την ΕΕ για να διασφαλίσει πως δεν έχουν κλέψει στα χαρτιά που υποβάλλουν στους γραφειοκράτες, τότε σίγουρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί προσωρινά για να βοηθήσει στη διάσωση οκτώ ανθρώπων σε συντριβή ελικοπτέρου.

Στη συνέχεια, όμως, με ένα μόνο hashtag στο τέλος της ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Lenarcic προκάλεσε την αντίδραση πολλών αξιωματούχων της ΕΕ: «#EUSolidarity». Προφανώς, ο τύπος με την ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να δράσει ούτε σε μια απλή ανθρωπιστική κρίση χωρίς να βομβαρδιστεί από το virtue-signaling.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Assita Kanko ξεκίνησε αμέσως ένα παραλήρημα για τις Ιρανές γυναίκες που δοκίμασε το όριο χαρακτήρων της πλατφόρμας X. «Λυπάμαι που η Mahsa Amini και τόσες πολλές γυναίκες και οι υποστηρικτές τους σκοτώθηκαν από το ιρανικό καθεστώς. Είμαι σοκαρισμένη που ο Λέναρτσικ ανάρτησε μήνυμα εκ μέρους της ΕΕ προτείνοντας να ενεργοποιηθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ για να σωθεί ο Ιρανός πρόεδρος. Ήταν πραγματικά αυτή η προτεραιότητά μας; Αλληλεγγύη με ποιον; Με τον δολοφόνο ή με τα θύματα;»

Ακούγεται σαν κάποιοι να σκέφτηκαν πως η συντριβή του ελικοπτέρου θα ήταν ένας βολικός τρόπος για να επιβάλουν απλώς τη θανατική ποινή στον Ιρανό πρόεδρο, ελλείψει οποιασδήποτε νόμιμης διαδικασίας. Διότι αυτό θα σήμαινε ουσιαστικά να έχεις τη δυνατότητα να διευκολύνεις μια διάσωση αλλά να αρνείσαι να το κάνεις. Είναι αυτή μια ευρωπαϊκή αξία τώρα; Η Kanko ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες τιμωρούνται αυθαίρετα στο Ιράν. Είναι η λύση για την ΕΕ να εκτελέσει τότε απλώς αυθαίρετα τον πρόεδρο της χώρας από αμέλεια;

«Μου είναι απόλυτο μυστήριο πώς η Επιτροπή της ΕΕ μπορεί να επιδεικνύει την αλληλεγγύη της ΕΕ προς το Ιράν. Τι άθλιο hashtag, τι χλευασμός των γενναίων αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Περιμένω μια εξήγηση γι' αυτό", έγραψε η Γερμανίδα βουλευτής της Μπούντεσταγκ και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΕΕ, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, στην πλατφόρμα X.

Ο Λέναρτσιτς επιχείρησε να δώσει μια εξήγηση. «Η παροχή μιας δορυφορικής χαρτογράφησης του Copernicus κατόπιν αιτήματος για τη διευκόλυνση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης δεν αποτελεί πράξη πολιτικής υποστήριξης προς οποιοδήποτε καθεστώς ή κατεστημένο. Είναι απλώς μια έκφραση της πιο βασικής ανθρωπιάς", δήλωσε. Ναι, λοιπόν, η πιο βασική ανθρωπιά έρχεται μετά την αφήγηση και την επίδειξη αρετής για αυτούς τους καραγκιόζηδες. Είναι σχεδόν σαν να ξέχασε ποια σκηνή κλόουν βοηθάει να διοικήσει και έκανε το λάθος να σκεφτεί ότι η πιο βασική κοινή λογική θα πετύχει.

Η συντριβή κατέληξε να μετατραπεί σε έναν de facto διαγωνισμό για το ποιος θα μπορούσε να μετατρέψει μια απλή καταστροφή σε μια παραφυάδα για τους δικούς του αγαπημένους σκοπούς. «Τι θα λέγατε να εξασφαλίσετε ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θύματα αυτού του καθεστώτος που χρειάζονται βοήθεια θα λάβουν επείγουσα βίζα για την ΕΕ; Ή περισσότερη στήριξη στην κοινωνία των πολιτών και στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ προς το Ιράν;» δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χάνα Νόιμαν στο Χ. Επειδή πραγματική έκτακτη ανάγκη δεν είναι το δυστύχημα, αλλά κάποιοι άνθρωποι που χρειάζονται κατά προτεραιότητα βίζα επειδή συμμορφώνονται με το αφήγημα της ΕΕ για το Ιράν. Και η αλληλεγγύη της ΕΕ θα πρέπει προφανώς να προορίζεται για τους εταίρους της «κοινωνίας των πολιτών» του μπλοκ για την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Το βραβείο για την καλύτερη σηματοδότηση αρετής σε μια αεροπορική καταστροφή απονέμεται στον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, ο οποίος κατάφερε να τα κάνει όλα να αφορούν την Ουκρανία. «Δεν αισθάνομαι άνετα να στέλνω συλλυπητήρια ενώ το Ιράν στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων στην Ουκρανία», δήλωσε.

Η ΕΕ θα πρέπει να πιέσει τη Γαλλία να προσθέσει τη ρητορική γυμναστική ως νέο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι. Η Γαλλία επέλεξε το breakdancing ως το νέο αγώνισμα που θα εισαγάγει ως οικοδέσποινα φέτος, αλλά ο Λάντσμπεργκ θα σάρωσε πραγματικά κάθε διαγωνισμό με το πρόγραμμα μετατόπισης συμπάθειας από το Ιράν στην Ουκρανία σε χαμηλή μπάρα.

Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι της ΕΕ ακούγονται σαν να κάνουν οντισιόν για το ριάλιτι σόου Real Housewives of Brussels. Με τον τρόπο που γκρινιάζουν και μυξοκλαίνε, θα νόμιζε κανείς πως ο επίτροπος της ΕΕ για την κρίση και την ανθρωπιστική βοήθεια είχε προσκαλέσει τον Ιρανό πρόεδρο και τη συνοδεία του σε πάρτι στον κήπο της ΕΕ του Josep «Jungle» Borrell, και πως η μύτη τους ήταν έξω από τα νερά τους γι' αυτό - όχι πως διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail