Ο Σαλβίνι κατακεραυνώνει τον Μακρόν: «Βάλτε κράνος και πηγαίνετε στην Ουκρανία, αλλά μην ενοχλείτε τους Ιταλούς!»

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι επέκρινε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την προώθηση της ιδέας να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα για να πολεμήσουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Τα σχόλια του Σαλβίνι έγιναν την ίδια ημέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε για άλλη μια φορά πως οι Γάλλοι στρατιώτες που επιχειρούν στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Η Ιταλία δε βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Μακρόν, θέλεις να ξεκινήσεις έναν πόλεμο; Φόρεσε ένα κράνος, φόρεσε ένα γιλέκο και πήγαινε στην Ουκρανία, αλλά μην ενοχλήσεις τους Ιταλούς! Πηγαίνετε και πολεμήστε, αλλά μην ενοχλείτε εμάς, τους ανθρώπους που θέλουν να ζουν ειρηνικά", δήλωσε ο Σαλβίνι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μπάρι της νότιας Ιταλίας στις 4 Ιουνίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Ιταλοί έχουν μια «ξεκάθαρη επιλογή» και πως «καμία ιταλική βόμβα ή σφαίρα δε θα πλήξει τη Ρωσία».

Ο Σαλβίνι χτύπησε επίσης με χιούμορ τον Γάλλο πρόεδρο, δημοσιεύοντας ένα φωτομοντάζ που τον δείχνει με πολεμική στολή και οπλισμένο με τουφέκι εφόδου, κατηγορώντας τον ότι θέλει να βυθίσει την Ευρώπη σε πόλεμο με τη Ρωσία.

«Μια στρατιωτική κλιμάκωση και Ιταλοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπό τις διαταγές επικίνδυνων “βομβαρδιστών”; Όχι ευχαριστώ", έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ ο εθνικιστής ηγέτης, το κόμμα του οποίου, η Λέγκα, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

Δίπλα στη φωτογραφία που δείχνει τον Μακρόν ως μαχητή με κράνος, ντυμένο με στολή με τα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τακτικό γιλέκο, υπάρχει ένα πορτρέτο του Σαλβίνι σε προεκλογική συγκέντρωση, με το χέρι υψωμένο και ένα κομπολόι στο χέρι.

«Ναι στη δέσμευση της Ιταλίας για την ειρήνη, στην απόρριψη του πολέμου από το Σύνταγμα, εμπνευσμένη από τη συλλογική ηθική μας συνείδηση και τη χριστιανική μας παράδοση», πρόσθεσε ο Σαλβίνι.

Ο πρώην στρατηγός Ρομπέρτο Βανάτσι, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα LEGA, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σαλβίνι, δήλωσε πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να στείλει όπλα στην Ουκρανία και ότι ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δεν μπορεί να μιλάει για όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από πολιτική άποψη, το ΝΑΤΟ δε βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την προμήθεια όπλων [στην Ουκρανία] έχουν ληφθεί από μεμονωμένες χώρες. Ο γενικός γραμματέας δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Είναι ένας γραφειοκράτης, εκπρόσωπος ενός οργανισμού που δεν εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση. Ωστόσο, φαίνεται ότι μιλάει εκ μέρους όλων [των κρατών μελών], καθώς έχει ξεπεράσει την κυριαρχία κάθε κράτους στο θέμα της συμμετοχής του στην ουκρανική σύγκρουση", δήλωσε ο Βανάτσι σε ενημέρωση στη Ρώμη στις 4 Ιουνίου.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι ο Borrell, όπως και ο Stoltenberg, εκφράζει μια κοινή θέση χωρίς να συμβουλεύεται τις αρχές των επιμέρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλο που ο Μελόνι είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και έχει συναντηθεί συχνά με τον Βολοντίμρ Ζελένσκι, είναι προφανές πως αυξάνονται οι αντιδράσεις στην Ιταλία, ειδικά από τη στιγμή που δεν αναμενόταν όταν δόθηκαν οι υποσχέσεις υποστήριξης ότι ο Μακρόν θα κλιμάκωνε την κατάσταση πιέζοντας να στείλει ευρωπαϊκά στρατεύματα να πολεμήσουν και να πεθάνουν σε μια μάταιη πολεμική προσπάθεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους Ιταλούς, δεδομένου ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τα ξένα στρατεύματα που επιχειρούν στην Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στόχους του ρωσικού στρατού.

Την ίδια ημέρα με τις δηλώσεις του Σαλβίνι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι όλοι οι Γάλλοι στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος, τόσο οι εκπαιδευτές όσο και οι μισθοφόροι, θα είναι νόμιμοι στόχοι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Όσον αφορά τους Γάλλους εκπαιδευτές, έχω λόγους να πιστεύω πως εργάζονται ήδη στην Ουκρανία και υπάρχουν πολλές αποδείξεις. Όποιοι κι αν είναι, μέλη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ή απλώς μισθοφόροι, είναι απολύτως νόμιμοι στόχοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας", δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Δημοκρατία του Κονγκό, Ζαν-Κλοντ Γκακόσο.

Στις αρχές Μαΐου, ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist ότι δεν αποκλείει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν λάβει αίτημα από το Κίεβο και εάν η Ρωσία διασπάσει τη γραμμή του μετώπου. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις, με πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία, να αποκηρύσσουν την ιδέα του Μακρόν.

Ο πρώην αξιωματούχος Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μπράιν δήλωσε, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε επίσης τον Μάιο, αλλά στην εφημερίδα Asia Times, πως η Γαλλία έστειλε την πρώτη ομάδα περίπου 100 στρατιωτών της Λεγεώνας των Ξένων στην Ουκρανία, από τους περίπου 1.500 που επρόκειτο να φθάσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Bryen, το πρώτο απόσπασμα, το οποίο περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες πυροβολικού και αναγνώρισης, αναπτύχθηκε στο Σλαβιάνσκ στην περιοχή του Ντονμπάς, για την υποστήριξη της 54ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ενάντια στην προέλαση του ρωσικού στρατού.

Παρά το γεγονός πως είναι ένας ευρωπαϊκός παρίας, ο Μακρόν παραμένει απτόητος και θα φιλοξενήσει τον Ζελένσκι στο Παρίσι στις 7 Ιουνίου για να συζητήσει τις ανάγκες της Ουκρανίας. Αυτό έγινε δεκτό με επικρίσεις, με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο κοινοβούλιο, Olivier Marleix, να λέει ότι είναι «ανάρμοστο» να προσκαλέσει τον Zelensky να μιλήσει λίγες ημέρες πριν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο, ο Μακρόν δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την καταλληλότητα και αντίθετα έχει εμμονή με την ιδέα να προβάλει τη Γαλλία να έχει μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή και συμβολή εις βάρος της Ρωσίας, μια στρατηγική που έχει σαφώς αποτύχει και αντίθετα δείχνει την αδυναμία και την απελπισία του.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail