Οι ΗΠΑ δε θα βοηθήσουν τη Νότια Κορέα να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια παρά την καταστροφή των δεσμών με τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να βοηθήσουν τη Νότια Κορέα να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια προς το παρόν, καθώς επιβαρύνεται από τις δεσμεύσεις της AUKUS προς την Αυστραλία, δήλωσε το Πεντάγωνο το Σάββατο, όπως αναφέρει το Reuters. Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ να παγκοσμιοποιήσει τη Νότια Κορέα, οι οποίες έχουν έρθει με κόστος τις ευημερούσες σχέσεις με τη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη πώς θα απαντούσε σε ένα άμεσο αίτημα της Νότιας Κορέας για βοήθεια στην απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε πως θα ήταν «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ουάσινγκτον να ικανοποιήσει κάτι τέτοιο «πέρα από αυτό που κάνουμε τώρα».

«(Το AUKUS) δεν είναι ένα μικρό εγχείρημα», δήλωσε. «Μόλις ξεκινήσαμε αυτό το μονοπάτι με την Αυστραλία. (Είναι) εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μπορούσαμε να αναλάβουμε άλλη μια πρωτοβουλία αυτού του τύπου οποτεδήποτε στο εγγύς μέλλον».

Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν το σύμφωνο AUKUS με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για την ανταλλαγή τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων και την πώληση τουλάχιστον τριών σκαφών κλάσης Virginia στην Αυστραλία μέχρι τη δεκαετία του 2030. Το σύμφωνο ασφαλείας δύο σταδίων επιδιώκει να εξουδετερώσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και θα είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον μοιράζεται τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης από τότε που το έκανε με το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1950.

«Πιστεύουμε ότι το AUKUS είναι, στην πραγματικότητα, μια καλή προσθήκη στην περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε η Τζούντιθ Κόλινς, υπουργός Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας, στις 30 Μαΐου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια του διαλόγου Shangri-La. Αυτό αποδεικνύει ότι ο αγγλικός κόσμος είναι ενωμένος στις προσπάθειες του AUKUS, ακόμη και η Νέα Ζηλανδία, η οποία, αν και χώρα του Νότιου Ειρηνικού, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο μπλοκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Richard Marles δήλωσε πως θα μπορούσε να φανταστεί τη συμμετοχή και άλλων χωρών στο μέλλον, αλλά τόνισε ότι το επίκεντρο, προς το παρόν, είναι το τρίο ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο-Αυστραλία να αποκτήσει «τρεξίματα στο ταμπλό» των έργων υποβρυχίων, τα οποία πρόκειται να διαρκέσουν δεκαετίες.

Στην πραγματικότητα, οι Austin και Marles επιβεβαίωσαν ότι η AUKUS είναι μια Ασιατική-Ειρηνική Αγγλική συμμαχία που δεν έχει χώρο για τους Ασιάτες, ακόμη και για τη Νότια Κορέα, μια χώρα που ακολούθησε τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και παρείχε όπλα στην Ουκρανία με έμμεσες μεθόδους, όπως επιβεβαίωσε η Washington Post το Δεκέμβριο του 2023.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η Ουάσινγκτον προφανώς δίνει προτεραιότητα στους αγγλικούς συμμάχους έναντι των ασιατικών ομολόγων της, συμπεριλαμβανομένων των εταίρων της QUAD, της Ινδίας και της Ιαπωνίας, η Νότια Κορέα συνεχίζει να εμβαθύνει την εταιρική σχέση ασφαλείας της με τις ΗΠΑ. Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν στο περιθώριο του διαλόγου Shangri-La στις 2 Ιουνίου να πραγματοποιήσουν τις εναρκτήριες στρατιωτικές ασκήσεις Freedom Edge, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν ναυτικές, εναέριες, υποβρύχιες και κυβερνοασκήσεις και να πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πενταγώνου, οι τρεις υπουργοί Άμυνας «τόνισαν τη σημασία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία», ενώ επιβεβαίωσαν επίσης τη «διαρκή δέσμευσή τους να ενισχύσουν την τριμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας για την αποτροπή των πυρηνικών και πυραυλικών απειλών» που θέτουν η Βόρεια Κορέα και η «επικίνδυνη και επιθετική» κινεζική «συμπεριφορά» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τα κοινά γυμνάσια της Ουάσινγκτον με τους ασιατικούς εταίρους της στις 20 Μαΐου, τονίζοντας πως επιδεινώνουν την ευαίσθητη κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού «σε σημείο μετάβασης σε θερμή φάση».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα «εξέφρασε πρόσφατα τη σοβαρότερη ανησυχία της για τις προκλητικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην περιοχή αυτή».

Η στρατηγική του προέδρου Γιουν Σουκ-γιόλ για το «παγκόσμιο κράτος-κλειδί» αποσκοπεί στη μετατροπή της Νότιας Κορέας από μεσαία δύναμη σε παγκόσμιο παράγοντα επιρροής με τη διεύρυνση της στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής προσέγγισης της χώρας πέραν της περιοχής. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες για τη διεύρυνση της εξωστρέφειας της Νότιας Κορέας σήμαιναν τη διακοπή των ευημερούντων σχέσεων με τη Μόσχα για να ευθυγραμμιστεί με την Ουάσινγκτον - όλα αυτά ενώ η πλειοψηφία του κόσμου βαθαίνει μόνο τους δεσμούς της με τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα, οι ενέργειες του Suk-yeol σήμαιναν ότι η Νότια Κορέα, μαζί με την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, είναι η μόνη μη δυτική χώρα που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Αντί να παγκοσμιοποιήσει την απήχηση της Νότιας Κορέας, ο Suk-yeol κατέστησε τη χώρα του κράτος-παρία, αφού η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει επιβάλει κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Παρόλο που οι ενέργειες του Suk-yeol έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις με τη Μόσχα, δεν υπήρξε κανένα απτό αποτέλεσμα εκτός από τις τριμερείς ασκήσεις με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, οι οποίες δεν είναι στο στρατηγικό επίπεδο ή την αξία της QUAD, πόσο μάλλον της AUKUS. Το πιο προφανές μήνυμα ότι η Νότια Κορέα δεν θεωρείται τίποτα περισσότερο από ένα υποζύγιο για την Ουάσινγκτον είναι η επιβεβαίωση πως δε θα υπάρξει καμία βοήθεια για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, η οποία χρησιμεύει επίσης ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα δίνουν πάντα προτεραιότητα στους δεσμούς τους με τον αγγλικό κόσμο..

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail