Ο Πούτιν αναμένει ότι το ΝΑΤΟ, και ενδεχομένως η Πολωνία ειδικότερα, θα κλιμακώσει τον πόλεμο με αντιπροσώπους στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Πούτιν μοιράστηκε πολλές πληροφορίες σχετικά με τον πόλεμο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου του ταξιδιού στο Ουζμπεκιστάν. Το πρώτο σημαντικό σημείο που έκανε είναι ότι ο Ζελένσκι δε θεωρείται πλέον από τη Ρωσία ως ο νόμιμος ηγέτης της Ουκρανίας μετά τη λήξη της θητείας του. Σύμφωνα με την «προσωρινή εκτίμηση» του προέδρου Πούτιν για το νομικό αυτό ζήτημα, ο πρόεδρος της Rada Stefanchuk θα πρέπει πλέον να θεωρείται νόμιμος διάδοχος του Zelensky.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Ρώσος ηγέτης υπέθεσε επίσης πως ο μόνος λόγος για τον οποίο ο εν ενεργεία παραμένει στην εξουσία είναι για να προβεί σε σκανδαλώδεις κινήσεις, όπως η πιθανή μείωση της ηλικίας στράτευσης στα 23 ή και στα 18 έτη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «πιστεύω ότι μετά τη λήψη αυτής και άλλων αντιλαϊκών αποφάσεων, αυτοί που ενεργούν σήμερα ως εκπρόσωποι της εκτελεστικής κυβέρνησης θα αντικατασταθούν από ανθρώπους που δε θα είναι υπεύθυνοι για τις αντιλαϊκές αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτοί οι εκπρόσωποι θα αντικατασταθούν απλά και μόνο με μια κίνηση».

Προχωρώντας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ προς τα μέλη να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, όπως μόλις οι ΗΠΑ ενέκριναν σιωπηρά το Κίεβο, υπενθύμισε σε όλους πως τα πλήγματα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς απαιτούν δεδομένα διαστημικής αναγνώρισης. Δεδομένου ότι η Ουκρανία δε διαθέτει αυτές τις δυνατότητες, τέτοια πλήγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω εκπαιδευτών εντός της Ουκρανίας που μεταμφιέζονται σε μισθοφόρους για λόγους εύλογης άρνησης.

Ο πρόεδρος Πούτιν συμβούλεψε τη Δύση να το σκεφτεί διπλά και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη νέα ώθηση της Ρωσίας στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, την οποία επιβεβαίωσε ότι αποτελεί απάντηση στους βομβαρδισμούς του Μπέλγκοροντ και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «περιοχής ασφαλείας», όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα διατάξει αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις. Όσον αφορά το θέμα του Μπέλγκοροντ, εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός πως τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν τα χτυπήματα της Ουκρανίας εκεί και άφησε να εννοηθεί πως η προβλεπόμενη «περιοχή ασφαλείας» θα μπορούσε να επεκταθεί για να σταματήσει τις επιθέσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, αν χρειαστεί.

Αργότερα ρωτήθηκε σχετικά με την πρόσκληση της Ουκρανίας σε Γάλλους «εκπαιδευτές», στην οποία απάντησε λέγοντας ότι οι δυνάμεις του «ακούνε τακτικά αγγλικά, γαλλικά ή πολωνικά στο ραδιόφωνο» όταν ακούνε τους αντιπάλους τους, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι μισθοφόροι τους έχουν αναπτυχθεί εκεί εδώ και καιρό. Από αυτούς τους τρεις, ο πρόεδρος Πούτιν πιστεύει πως οι Πολωνοί είναι οι λιγότερο πιθανοί να φύγουν, κάτι που αποτελεί υπαινιγμό στους προηγούμενους ισχυρισμούς Ρώσων αξιωματούχων ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει τη Δυτική Ουκρανία ή τουλάχιστον να την ενσωματώσει σε μια σφαίρα επιρροής.

Όσο για το πώς βλέπει να τελειώνουν όλα, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες και υπενθύμισε σε όλους πως είναι η Ουκρανία που πάγωσε μονομερώς αυτή τη διαδικασία, όχι η Ρωσία. Οι επικείμενες «ειρηνευτικές συνομιλίες» στα μέσα Ιουνίου στην Ελβετία έχουν σχεδιαστεί μόνο για να «δημιουργήσουν μια επίφαση παγκόσμιας υποστήριξης» για τις μονομερείς απαιτήσεις της Δύσης από τη Ρωσία με στόχο να της επιφέρουν μια στρατηγική ήττα. Αρκεί να πούμε πως ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα πετύχει και κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι μόνο πιο επώδυνο για την Ουκρανία.

Αναλογιζόμενος τις παρατηρήσεις του, ο Ρώσος ηγέτης σηματοδότησε ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για την ειρήνη, αλλά προετοιμάζεται επίσης για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς οι τελευταίες κινήσεις του ΝΑΤΟ δείχνουν πως εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται για συμβιβασμό. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον Ζελένσκι ως το διακοσμητικό τους πρόσωπο για την εφαρμογή αντιλαϊκών αποφάσεων που αποσκοπούν στην επ' αόριστον διαιώνιση αυτής της καταδικασμένης σύγκρουσης, μετά την οποία πιθανότατα θα τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλον μόλις το απαιτήσει η κοινή γνώμη.

Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν μια άλλη αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία θα προηγηθεί της επανέναρξης πραγματικών ειρηνευτικών συνομιλιών που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Τα λόγια του προέδρου Πούτιν για την Πολωνία ήρθαν εν μέσω της έκφρασης υποστήριξης της χρήσης δυτικών όπλων για την πλήξη στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, της επιδοκιμασίας της κατάρριψης πυραύλων πάνω από τη δυτική Ουκρανία και της επανάληψης της θέσης του πως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συμβατική επέμβαση στη γειτονική αυτή χώρα.

Από ό,τι φαίνεται, η Πολωνία ετοιμάζεται πράγματι να επέμβει συμβατικά στην Ουκρανία, αν η Ρωσία επιτύχει στρατιωτικό ξεπέρασμα, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου λόγω λανθασμένου υπολογισμού, λόγω του επικίνδυνου παιχνιδιού πυρηνικής δειλίας που παίζουν οι ΗΠΑ, όπως εξηγείται εδώ. Εν ολίγοις, το δίλημμα ασφάλειας ΝΑΤΟ-Ρωσίας ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα σε αυτοάμυνα για να σταματήσει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας δύναμη εισβολής του ΝΑΤΟ που θα διέσχιζε απειλητικά τον Δνείπερο προς τις πρόσφατα ενοποιημένες περιοχές της.

Σε αυτό έγκειται η σημασία του προέδρου Πούτιν που υπαινίχθηκε ότι η χώρα του θα μπορούσε να επεκτείνει τη «ζώνη ασφαλείας» της για να αμυνθεί κατά της χρήσης από την Ουκρανία συστημάτων πλήγματος ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της επικράτειάς της πριν από το 2014. Θέλει το ΝΑΤΟ να γνωρίζει την εδαφική έκταση στην οποία θα μπορούσαν να φτάσουν οι ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση κατάρρευσης των γραμμών του μετώπου, η οποία ουσιαστικά εξαρτάται από αυτούς και την απόφασή τους να του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τέτοια δυτικά όπλα με την υποστήριξη της διαστημικής αναγνώρισης του μπλοκ.

Το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να υπερβεί τα γεωγραφικά όρια που το ίδιο το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο να θέσει μέσω της προαναφερθείσας απόφασής του, η οποία αποσκοπεί στο να αποτρέψει το μπλοκ από το να αντιδράσει υπερβολικά εάν οι αντίπαλοί του επιτύχουν στρατιωτικό άνοιγμα. Μια συμβατική επέμβαση υπό πολωνική ή/και γαλλική ηγεσία θα ήταν ήδη αρκετά επικίνδυνη, αλλά η πιθανή διέλευση του Δνείπερου από την εν λόγω δύναμη εισβολής θα μπορούσε να προκαλέσει μια τακτική πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία σε αυτοάμυνα.

Οι τελευταίες στρατιωτικοστρατηγικές δυναμικές υποδηλώνουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μιας συμβατικής επέμβασης του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν πρόκειται για μια μερική επέμβαση που θα παραμείνει δυτικά του Δνείπερου. Τα μηνύματα που προέρχονται από το ΝΑΤΟ στο σύνολό του και την Πολωνία ειδικότερα δείχνουν ότι επιθυμούν μια κλιμάκωση προκειμένου να συνεχίσουν να πολεμούν τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν μόλις αντιδήλωσε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα. Επομένως, εναπόκειται στη Δύση αν όλα θα εξελιχθούν σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο ή όχι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail