Η Μόσχα ως η Τρίτη Ευρώπη και η Τέταρτη δε θα υπάρξει ποτέ...

Photo: Public domain
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ προέβη σε ορισμένες αξιοσημείωτες δηλώσεις που δικαίως αντήχησαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, κρυμμένη ανάμεσα στις άλλες παρατηρήσεις του, κυρίως γεωπολιτικού χαρακτήρα, υπήρχε μια έγκυος παρατήρηση εντελώς διαφορετικής φύσης, την οποία κανείς δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί. Αναμφισβήτητα όμως ξεπερνά σε σημασία όλες τις υπόλοιπες:

Stephen Karganovic - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
 
«Η Ρωσία», δήλωσε ο Μπελούσοφ, «πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του εκσυγχρονισμένου συντηρητισμού... Η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει τις παραδοσιακές δυτικές αξίες. Η Δύση έχει εγκαταλείψει αυτές τις παραδοσιακές αξίες και έχει περάσει σε κάτι άλλο - σε μια αντιπαραδοσιακή νοοτροπία στο πλαίσιο του μεταμοντερνισμού».

Υποψιάζεται κανείς πως αυτή η περιφραστικότητα παραπέμπει στην ιδεολογία του woke, η οποία αυτή την στιγμή μαστίζει τον δυτικό κόσμο.

«Είναι σημαντικό», συνέχισε, «να διατηρήσουμε τις παραδοσιακές δυτικές αξίες, οι οποίες κατά μία έννοια είναι οι αξίες του δυτικού χριστιανικού πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Τώρα έρχεται η ατάκα: «Η Ρωσία μπορεί να γίνει ο θεματοφύλακας αυτών των αξιών. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια. Από αυτή την άποψη, θα ήταν λάθος να αποκαλούμε τη Δύση εχθρό μας ... Στη Δύση, υπάρχουν ορισμένες ελίτ και σημαντικά τμήματα της κοινωνίας που συνδέονται με τις παραδοσιακές αξίες. Και από αυτή την άποψη, μπορεί να αρπάξουν αυτό το ξεροκόμματο, αυτή την ευκαιρία που τους προσφέρει η Ρωσία για να διατηρήσουν κάποιες από τις αξίες τους».

Αυτές είναι αξιοσημείωτες δηλώσεις. Δεν θα ήταν υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε εποχιακές, προερχόμενες από μια τόσο υψηλόβαθμη πηγή στη χώρα που μέχρι πρόσφατα συμβόλιζε μια ριζική ιδεολογική ρήξη με τον ίδιο τον πολιτισμό και τις ηθικές αξίες για την υπεράσπιση των οποίων ο κ. Belousov ύψωσε τη φωνή του. Και το κάνει όχι μόνο στο όνομά του, αλλά ξεκάθαρα για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας για την οποία μιλάει με τόση αυτοπεποίθηση.

Βεβαίως, ο κ. Belousov προσωπικά έχει όλα τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια για να κάνει μια τέτοια δήλωση, διότι είναι γνωστό πως είναι πιστός, εκκλησιαζόμενος Ορθόδοξος Χριστιανός. Υπερασπιζόμενος τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές αξίες υπερασπίζεται τις δικές του βαθιά αγαπημένες αρχές και το ορθόδοξο χριστιανικό πολιτιστικό περιβάλλον από το οποίο έχουν ξεπηδήσει αυτές οι αρχές. Αλλά σε συμβολικό επίπεδο, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν καλή γνώση της σχετικής ιστορίας, υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα.

Παραδόξως, οι δυτικοί αναλυτές και σχολιαστές έχασαν εντελώς τη σύνδεση μεταξύ της τολμηρής απεικόνισης της Ρωσίας από τον Μπελούσοφ ως τον εναπομείναντα φύλακα και υπερασπιστή του δυτικού πολιτισμού και των εντυπωσιακά παρόμοιων συναισθημάτων που είχε εκφράσει νωρίτερα ένας άλλος Ρώσος, σε μια ανάλογη ιστορική συγκυρία. Μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Ρώσος μοναχός Φιλόθεος δήλωσε περίφημα την ακλόνητη πεποίθησή του ότι «η Μόσχα [έχει γίνει] η Τρίτη Ρώμη και δεν θα υπάρξει Τέταρτη». Οι δυτικοί εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να είχαν παρατηρήσει την ταύτιση μεταξύ Φιλόθεου και Μπελούσοφ, αν είχαν μια στοιχειώδη ιστορική συνείδηση, ή, όπως αρέσκεται να το θέτει ο Αντρέι Μαρτιάνοφ, αν τα βιογραφικά τους περιείχαν έστω και ελάχιστα στοιχεία πολιτισμού και παιδείας. Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πολιτισμικά προβληματική και θλιβερά αδαή ομάδα. Ως εκ τούτου, παρέβλεψαν το πριμοδοτημένο σημείο που τους παρέδωσε χωρίς λόγο ο υπουργός Άμυνας Μπελούσοφ. Αν ήταν εξυπνότεροι ή πιο μορφωμένοι και ικανοί να κερδίσουν τα προς το ζην, θα μπορούσαν με ευχαρίστηση να διαστρεβλώσουν τα λόγια του υπουργού σε μια μάλλον αληθοφανή-ηχηρή απόδειξη των επεκτατικών φιλοδοξιών της Ρωσίας. Μια τέτοια παραπληροφόρηση, ενισχυμένη με μια αποσυνδεδεμένη φράση από έναν από τους υψηλότερους αξιωματούχους, θα επιβεβαίωνε απόλυτα τους προπαγανδιστικούς τους ισχυρισμούς.

Θα μπορούσαν να έχουν μια ολόκληρη μέρα να συνδέσουν τα λόγια του Belousov με την ψευδή παραποίηση των τρεχόντων γεγονότων. Και αν οι προπαγανδιστικές τους ικανότητες δεν ήταν τόσο αξιοθρήνητα ανεπεξέργαστες, θα μπορούσαν ακόμη και να υποστηρίξουν ότι οι επεκτατικές διεκδικήσεις του γεωπολιτικού αντιπάλου τους δεν ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά πάνε αιώνες πίσω, τουλάχιστον από την εποχή του μοναχού Φιλόθεου. Αλίμονο! για να κάνεις τέτοιους συσχετισμούς χρειάζεσαι λίγη ευφυΐα, λίγη φαντασία και τουλάχιστον μια έξυπνη σχολική γνώση της ιστορίας.

Αλλά είναι περιττό να πούμε πως τα θέματα που έθεσε ο Φιλόθεος στην επιστολή του προς τον αυτοκράτορά του τον 16ο αιώνα, αλλά και το θέμα που έθεσε πιο πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Μπελούσοφ, δεν είναι ούτε συμβολικά ούτε μεταφορικά, και το λιγότερο που έχουν δοθεί σε χυδαίες προπαγανδιστικές απλουστεύσεις. Αντανακλούν σήμερα, όπως και την εποχή του Φιλόθεου, ένα αναδυόμενο πολιτισμικό παράδειγμα, μια πραγματικότητα που έχει αναδιαμορφωθεί βαθιά και για τη Δύση ίσως ανεπανόρθωτα.

Η νέα πραγματικότητα σήμερα είναι ανάλογη με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Χριστιανοσύνη όταν ο Φιλόθεος έκανε την τολμηρή δήλωσή του. Η Κωνσταντινούπολη, η ανατολική Δεύτερη Ρώμη, είχε πρόσφατα κατακτηθεί, όπως ακριβώς στην εποχή μας η Ευρώπη, η Πρώτη Ρώμη, έχει τελικά καταρρεύσει, παύοντας να είναι είτε το πολιτικό είτε το πνευματικό κέντρο πολιτισμικής βαρύτητας. Για πρόσφατες αποδείξεις αυτής της πολυεπίπεδης κατάρρευσης δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς περισσότερο από το φεστιβάλ σατανικού εκφυλισμού στο Μάλμε ή τον αποκρυφιστικό συμβολισμό που ενσωματώνεται σε κοινή θέα στο επίσημο πορτρέτο του επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, του Βρετανού μονάρχη.

Σήμερα, όπως και τον 16ο αιώνα, ποιος άλλος υπάρχει που θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει το κενό εκτός από την τότε ορμητική, και στην εποχή μας αναγεννώμενη, Ρωσία;

Αυτό κατά τη γνώμη μου συμπυκνώνει τη σημασία του ιστορικού μανιφέστου του Andrey Belousov που, δυστυχώς, φαίνεται να έχει περάσει κάτω από το ραντάρ, αλλά του οποίου ο βαρυσήμαντος αντίκτυπος θα γίνει σύντομα αισθητός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail