Berliner Zeitung: Η Γαλλία μειώνει την στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική, η Ρωσία την αυξάνει

RIA Novosti / Alexey Danichev
Freepen.gr - Η Γαλλία μειώνει μαζικά την στρατιωτική της παρουσία στην Αφρική, ενώ η Ρωσία ενισχύει με επιτυχία την επιρροή της στην περιοχή, γράφει η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung.

"Μια ιστορική μείωση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην αφρικανική ήπειρο διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το Παρίσι σχεδιάζει να μειώσει το στρατιωτικό του απόσπασμα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική σε μερικές εκατοντάδες άτομα <...> Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο μιας "ανανεωμένης" και "πιο συγκρατημένης" εταιρικής σχέσης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τις πικρές αποτυχίες στις χώρες του Σαχέλ", αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως οι δυτικές χώρες απειλούνται με περαιτέρω απώλεια επιρροής στην Αφρική. Διευκρινίζει ότι από το 2020, η περιοχή έχει δει μια σειρά από πραξικοπήματα, μεταξύ άλλων στο Μάλι, τη Γουινέα, το Τσαντ, το Σουδάν, την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τη Γκαμπόν. Οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν κυβερνήσεις επειδή θεώρησαν ότι ασχολούνταν υπερβολικά με τα γαλλικά ή δυτικά συμφέροντα.

"Αυτές οι συνθήκες έδωσαν στη Μόσχα την ευκαιρία να ενισχύσει την στρατιωτική και οικονομική της παρουσία σε αυτές τις χώρες. Στον Νίγηρα, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, όλο το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, στέλνει όπλα και στρατιώτες για να υποστηρίξει αυτές τις χώρες στον αγώνα κατά των ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων", αναφέρει το άρθρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail