Υποβαθμίστηκε! Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας πέφτει στο AA-

Ludovic Marin, AFP
Η S&P, το μεγάλο κεφάλι των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μόλις υποβάθμισε την οικονομική υγεία της Γαλλίας από ΑΑ σε ΑΑ-, σηματοδοτώντας ένα όχι και τόσο ρόδινο μέλλον. Αυτή η υποβάθμιση είναι σαν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από τη γαλλική οικονομία, καθώς οι επενδυτές και οι οργανισμοί, θα είναι πλέον λιγότερο πιθανό να συμφιλιωθούν με τη Γαλλία, ωθώντας την οικονομία της σε δύσβατα νερά.

Anushka Gupta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η οικονομία της Γαλλίας χωλαίνει ήδη από την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας, με τις βιομηχανίες να αντιμετωπίζουν ενεργειακές ελλείψεις μετά την αποτυχία του αγωγού Nord Stream. Η έκθεση της S&P είναι πιθανό να τρομάξει τους επενδυτές και τις τράπεζες από το να προσφέρουν ευνοϊκές πολιτικές και κεφάλαια. Αυτή η οικονομική συμπίεση είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη δεξιά πτέρυγα να κερδίσει έδαφος, χαλαρώνοντας περαιτέρω τον ασταθή εναγκαλισμό του Μακρόν στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που ήδη δεν είναι ο κ. Δημοφιλής μετά την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, την ακλόνητη υποστήριξή του στην Ουκρανία, τώρα η φήμη του αμαυρώνεται ακόμη περισσότερο.

Η S&P Global είναι κορυφαίος πάροχος χρηματοοικονομικών πληροφοριών, αναλύσεων και υπηρεσιών. Η S&P Global Ratings είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παγκοσμίως. Η S&P Global μόλις πέταξε μια μπάλα της καμπύλης στη Γαλλία, ρίχνοντας την πιστοληπτική της αξιολόγηση μια βαθμίδα κάτω από το ΑΑ σε ΑΑ-.

Ο Μακρόν, που κάποτε χαιρετίστηκε ως οικονομικός υπερήρωας, αισθάνεται τώρα την πίεση καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας συσσωρεύονται. Από ένα έλλειμμα που κυμαίνεται γύρω στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023 σε ένα προβλεπόμενο 4,9% για τα επόμενα δύο χρόνια, οι αριθμοί δεν δίνουν ακριβώς μια όμορφη εικόνα. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ - έχει ξεπεράσει το 110%, καθιστώντας τη Γαλλία τον όχι και τόσο υπερήφανο κάτοχο του τρίτου μεγαλύτερου φορτίου χρέους στην Ευρώπη. Το 2020, το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Γαλλίας γνώρισε μια ιστορική βουτιά της τάξης του 7,9%, πολύ πιο απότομη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης του 6,6%.

Το οικονομικό εγχειρίδιο του Μακρόν βρίσκεται στο μικροσκόπιο, με τους επικριτές να σχηματίζουν ουρά για να ρίξουν βολές εναντίον του ίδιου και του κεντρώου πληρώματός του. Από τα λουκέτα που προκλήθηκαν από πανδημία μέχρι τις ουρανοκατέβατες τιμές ενέργειας που τροφοδοτούνται από την υποστήριξή του στην Ουκρανία, η οικονομία της Γαλλίας χτυπάει. Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού προκαλούν χάος, προκαλώντας ελλείψεις και ανεβάζοντας τις τιμές στα ύψη. Η ανατίναξη του Nord Stream έχει επιδεινώσει τις δυσκολίες για τη Γαλλία, σταματώντας τη βιομηχανική Γαλλία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει κάνει τους λαούς να ανησυχούν και για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς η Γαλλία βασίζεται στην Ουκρανία για ένα γερό κομμάτι του σιταριού και των γεωργικών αγαθών της. Η συζήτηση του Μακρόν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν κερδίζει ακριβώς διαγωνισμούς δημοτικότητας, καθώς τα εσωτερικά ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται και σε μια εποχή εσωτερικής αναταραχής, σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στο εξωτερικό. Κατά την έναρξη της προεδρίας του το 2022, ο Γάλλος ηγέτης απολάμβανε δημοσκοπικά ποσοστά που ξεπερνούσαν το 40%, τα οποία έκτοτε μειώθηκαν σε περίπου 30%. Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν μείωσαν περαιτέρω τη δημοτικότητά του και προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις στη Νέα Καληδονία επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την εσωτερική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν στην περιοχή, η κυβέρνηση Μακρόν αισθάνεται τη θερμότητα στην πατρίδα της, με τις επιπτώσεις να είναι πιθανό να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς υποθέσεις.

Οι κεντρώοι πολιτικοί, όπως ο Μακρόν, βρίσκονται ανάμεσα σε μια πέτρα και μια δύσκολη θέση, ζογκλέροντας τις παγκόσμιες συγκρούσεις και την οικονομική σταθερότητα σαν νούμερο τσίρκου, δίνοντας προτεραιότητα στο πρώτο χωρίς να διορθώσουν το δεύτερο, το οποίο αναπόφευκτα θα επηρεάσει την παγκόσμια εικόνα της.

Οι τράπεζες μπορεί να διστάσουν να παρατείνουν τα δάνεια, και αν το κάνουν, οι όροι μπορεί να είναι λιγότερο ευνοϊκοί, αυξάνοντας την οικονομική πίεση. Ομοίως, οι επενδυτές και οι πολυεθνικές εταιρείες μπορεί να το σκεφτούν δύο φορές πριν ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που φαίνεται να βρίσκεται σε ασταθή βάση. Αυτή η απροθυμία θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητα της Γαλλίας να στηρίξει χώρες όπως η Ουκρανία και να στηρίξει εδάφη όπως η Νέα Καληδονία, καθώς οι οικονομικοί πόροι θα λιγοστεύουν.

Στην ουσία, οι επιπτώσεις της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας επεκτείνονται πολύ πέρα από τους απλούς αριθμούς σε μια οικονομική έκθεση. Έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την ικανότητα της Γαλλίας να περιηγηθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη διεθνή σκηνή.

Ο Μακρόν, που αρχικά είχε αναγνωριστεί ως ικανός τεχνοκράτης και πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, έτοιμος να κατευθύνει ομαλά την οικονομία της Γαλλίας, βρίσκεται τώρα στο μέσο της προεδρίας του με τη Γαλλία να φαίνεται να ακροβατεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η υποβάθμιση από ΑΑ σε ΑΑ- είναι μια έντονη υπενθύμιση του μεταβαλλόμενου παγκόσμιου τοπίου, ιδιαίτερα για ένα κράτος της G7 όπως η Γαλλία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail