Τι έρχεται πρώτο, η εισβολή στη Ράφα ή η εκδίωξη του Νετανιάχου;

Αντιμέτωπη με εγχώριες και διεθνείς πιέσεις για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται έτοιμη να ανατρέψει τον Νετανιάχου.

Στη Γάζα, έχει αναδυθεί ένα μεταφορικό σενάριο «ομηρίας», με επίκεντρο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου το πολιτικό μέλλον ανταλλάσσεται με ένα υψηλό πολιτικό τίμημα.

Χαλίλ Χαρμπ - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Αν και δεν κρατείται σωματικά, ο Νετανιάχου είναι δέσμιος μιας περίπλοκης κατάστασης από την επιχείρηση «Al-Aqsa Flood» της 7ης Οκτωβρίου, όταν οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης αιχμαλώτισαν εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Η επιχείρηση αυτή και η επακόλουθη βίαιη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχουν παγιδεύσει τον Νετανιάχου σε ένα πολιτικό και στρατηγικό τέλμα, περιπλέκοντας καθημερινά τη θέση του και υπονομεύοντας τους πολεμικούς του στόχους.

Σε διεθνές επίπεδο, η προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα του Ισραήλ έχει εισέλθει σε καθεστώς παρία, καθώς οι κατηγορίες για «γενοκτονία», «εγκλήματα πολέμου» και «απαρτχάιντ» κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω από τα κτίρια της παγκόσμιας πρωτεύουσας και σε μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Αυτή είναι μια γλώσσα που σηματοδοτεί μια στρατηγική ήττα για το Τελ Αβίβ - καθόλου η «στρατιωτική νίκη» που είχε υποσχεθεί ο Νετανιάχου στους ψηφοφόρους και τους συμμάχους του.

Παραιτήσεις και επιπτώσεις

Μετά από επτά μήνες κατάφωρα δυσανάλογης επίθεσης εναντίον της κυρίως αμάχου, πυκνοκατοικημένης Γάζας, οι προοπτικές του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αποκομίσει στρατηγικά οφέλη από περαιτέρω στρατιωτική δράση μειώνονται.

Ακόμη και οι προσπάθειές του να στραφεί σε πολιτικά επιτεύγματα -όπως συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και μεγάλες συμφωνίες- είναι γεμάτες με σημαντικούς κινδύνους για τον κλονισμένο κυβερνητικό συνασπισμό του.

Σήμερα, η απειλή του Νετανιάχου να εισβάλει στη Ράφα, τη νοτιότερη περιοχή της Γάζας όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν ανακούφιση, θα μπορούσε είτε να τον εδραιώσει περαιτέρω στην κρίση είτε να επισπεύσει την πολιτική του πτώση.

Τα άσχημα νέα συνεχίζουν να έρχονται. Η παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Ισραήλ, Aharon Haleva, για αποτυχίες που σχετίζονται με την 7η Οκτωβρίου, σηματοδοτεί μια ευρύτερη εθνική κρίση που πρόκειται να ξεδιπλωθεί. Δημοσιεύματα της Yedioth Ahronoth αναφέρουν ότι αναμένεται να παραιτηθούν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού και της ασφάλειας.

«Το φαινόμενο ντόμινο της παραίτησης του επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να συμβεί σύντομα, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου», ανέφερε η εβραϊκή εφημερίδα.

Παρά τον ενθουσιασμό της για την παλαιστινιακή αιματοχυσία, η ισραηλινή κοινή γνώμη, όπως αποτυπώνεται σε διάφορες δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, θεωρεί σε συντριπτικό ποσοστό τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για τις προφανείς πλέον αποτυχίες του πολέμου. Το αίσθημα αυτό επιδεινώνεται από την αδυναμία του κάποτε αποκαλούμενου «ανίκητου στρατού» να εξασφαλίσει την απελευθέρωση οποιουδήποτε από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Ο ισραηλινός συγγραφέας και ιστορικός Γιουβάλ Χαράρι υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του στη Haaretz ότι «η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου μετά την 7η Οκτωβρίου έθεσε το Ισραήλ σε υπαρξιακό κίνδυνο».

Με τις αμερικανικές εκλογές προ των πυλών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να εμφανιστεί ως «ειρηνοποιός» που απέτρεψε μια μεγαλύτερη καταστροφή στη Γάζα - εξιλεώνοντας τον εαυτό του για την απροκάλυπτη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της γενοκτονίας από την Ουάσινγκτον με την επιβολή μιας εύθραυστης εκεχειρίας στη Ράφα.

Ο πόλεμος του Τελ Αβίβ στη Γάζα άφησε μελανιές σε όλη την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους δυτικούς συμμάχους της. Υπολογίζουν τώρα ότι μια εισβολή στη Ράφα δε θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα από τις εισβολές του Ισραήλ στη βόρεια και κεντρική Γάζα.

Πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ

Καθώς αρχίζει η εκλογική αντίστροφη μέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ήδη χαμηλά ποσοστά του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις διαβρώνονται περαιτέρω από τις εικόνες μαζικών φοιτητικών διαμαρτυριών σε διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα - σχεδόν 80 πανεπιστημιουπόλεις την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Όπως και με τα μεγάλης κλίμακας φοιτητικά κινήματα αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και της εποχής του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, αυτά τα πανεπιστήμια έχουν μακρά παράδοση αμφισβήτησης των πολιτικών του βαθέος κράτους.

Ουσιαστικά, οι επιλογές του Μπάιντεν περιορίζονται σε δύο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διεθνή διπλωματία για να επηρεάσει την ισραηλινή πολιτική, ανακουφίζοντας παράλληλα τις εγχώριες πιέσεις, ή μπορεί να επικεντρωθεί στη διατήρηση της εκλογικής του βιωσιμότητας εν μέσω κλιμακούμενων διαφωνιών στο εσωτερικό.

Η πρώτη προσέγγιση προϋποθέτει τη λήψη σταθερής θέσης κατά της επικείμενης ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, η οποία είναι δυνατή μόνο με την άσκηση σημαντικής πίεσης στον Νετανιάχου, η οποία είναι πιθανό να επιβαρύνει τις συμμαχίες του τελευταίου εντός του ακροδεξιού συνασπισμού του Ισραήλ.

Επιφανείς ακροδεξιοί ηγέτες, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ, έχουν ήδη δηλώσει την ετοιμότητά τους να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση συνασπισμού λόγω διαφωνιών. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαμάχες μεταξύ των παρατάξεων στο εσωτερικό του κόμματος Λικούντ, ιδίως με τις εξτρεμιστικές παρατάξεις όπως τα κόμματα Εβραϊκή Δύναμη και Θρησκευτικός Σιωνισμός.

Οι εντάσεις έχουν τις ρίζες τους στις συμφωνίες συνασπισμού που εξασφάλισε ο Νετανιάχου για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του τον Δεκέμβριο του 2022, οι οποίες περιλάμβαναν αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις και επιθετικές πολιτικές εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σήμερα, ο δισταγμός του Νετανιάχου να προχωρήσει σε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα και το άνοιγμά του σε εκεχειρία και πολιτικές διαπραγματεύσεις -που προωθούνται από την Ουάσινγκτον και υποστηρίζονται από πολλά δυτικά και ορισμένα αραβικά κράτη- θα μπορούσαν να αποξενώσουν τα σκληροπυρηνικά στοιχεία εντός της κυβέρνησής του. Αλλά μπορεί επίσης να είναι η μόνη του επιλογή για να αποφύγει ένα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ «πραξικόπημα» που θα τον αντικαθιστούσε με έναν πρωθυπουργό πιο προσιτό στις προοπτικές της Ουάσινγκτον.

Το «μοντέλο Σαμίρ»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σηματοδοτεί μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγισή της όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά τυχόν εισβολές στη Ράφα. Ο αρθρογράφος των New York Times Τόμας Φρίντμαν σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις πωλήσεις όπλων στο Τελ Αβίβ εάν προχωρήσει στη Ράφα χωρίς τον συντονισμό των ΗΠΑ.

Ο Φρίντμαν υποδηλώνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εντείνει τις άλλες αποτυχίες του στη Γάζα μόνο αν εισβάλει στη Ράφα, επικαλούμενος έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο που επισημαίνει ότι το Τελ Αβίβ είχε βομβαρδίσει στο παρελθόν το Χαν Γιούνις σε αναζήτηση ηγετών της Χαμάς, αλλά δεν κατάφερε να τους εντοπίσει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ από την αρχή της επίθεσής του στη Γάζα να αποφύγει τα ίδια λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ιράκ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ακριβώς όπως το τέλμα της Ουάσινγκτον στο Ιράκ, ήταν σαφές στους Αμερικανούς αξιωματούχους πως το Τελ Αβίβ δεν έχει μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα. Αλλά οι εκκλήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, εμπειρογνωμόνων και στρατιωτικού προσωπικού προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί.

Αν η ιστορία αποτελεί ένδειξη, το Τελ Αβίβ σπάνια έχει επιδιώξει πολιτικές λύσεις στο παλαιστινιακό ζήτημα χωρίς σημαντική πίεση από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy, ο υπουργός Εξωτερικών του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, Τζέιμς Μπέικερ, αναγκάστηκε να απειλήσει ότι θα παρακρατήσει τις εγγυήσεις για αμερικανικά δάνεια ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Σαμίρ για να σταματήσει τους νέους οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Αυτή η στάση αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές ομάδες πίεσης όπως η AIPAC το 1992, με κατηγορίες για αντισημιτισμό προς τον Μπους τον πρεσβύτερο, ο οποίος επέμεινε στα όπλα του και επέμεινε πως «δε θα υποχωρούσε ούτε σπιθαμή».

Εκείνη την εποχή, ο Μπέικερ είχε μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση με τον Νετανιάχου - τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ - ο οποίος είχε αρχίσει να χλευάζει τη στάση του Λευκού Οίκου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εμποδίσει τον Ισραηλινό νεόπλουτο να εισέλθει στο κτίριο.

Το συνολικό αποτέλεσμα αυτής της έκτακτης αμερικανικής πίεσης ήταν ότι το κόμμα Λικούντ του Γιτζάκ Σαμίρ εκδιώχθηκε στις ισραηλινές εκλογές - ως άμεσο αποτέλεσμα της άρνησης του Μπέικερ να παράσχει την εγγύηση δανείου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος ήταν πιο ανοιχτός στη διαπραγμάτευση μιας φόρμουλας «γη για ειρήνη», οδηγήθηκε στην εξουσία.

Η ηγεσία του Νετανιάχου βρίσκεται σήμερα σε παρόμοια επισφαλή θέση. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι μαχόμενος από όλες τις πλευρές - εσωτερικές και εξωτερικές - πιστεύεται ότι επιδιώκει τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Γάζα για να αποφύγει τις πολλές πολιτικές και νομικές συνέπειες που τον περιμένουν στο τέλος της θητείας του.

Η έκβαση ενός τέτοιου σεναρίου θα εξαρτηθεί πιθανότατα όχι μόνο από τις στρατιωτικές στρατηγικές και τους πολιτικούς ελιγμούς στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά και από τις διεθνείς διπλωματικές πιέσεις που ασκούνται από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν η εισβολή στη Ράφα θα γίνει πριν από την απομάκρυνση του Νετανιάχου από το αξίωμα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail