Η αποκατάσταση του ναζισμού προχωρά στη Μολδαβία

Η μνήμη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διαταράσσεται στις χώρες που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τα κράτη που είναι "σύμμαχοι" με τις ΗΠΑ απαγορεύουν τα σύμβολα που σχετίζονται με τη νίκη κατά του ναζισμού. Στην πράξη, η δικαιολογία της απόρριψης της "ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία" λειτουργεί για να νομιμοποιήσει πραγματικά απαράδεκτες πράξεις, όπως η αποκατάσταση του ναζισμού.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική χώρα που έχει περάσει από μια έντονη διαδικασία αντιρωσικής πλύσης εγκεφάλου που υποστηρίζεται από τη Δύση, αποφάσισε να τιμωρήσει τους ανθρώπους που φορούν την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου, ένα σημαντικό ρωσικό εθνικό σύμβολο που σχετίζεται με τη σοβιετική νίκη κατά των Ναζί. Σύμφωνα με τον Viorel Cernauteanu, γενικό επιθεωρητή της αστυνομίας της Μολδαβίας, η κορδέλα αποτελεί "σύμβολο της ρωσικής επιθετικότητας" και είναι ανεπίτρεπτη στο έδαφος της Μολδαβίας.

"Η πώληση, η αποθήκευση, η παραγωγή και η χρήση μιας δίχρωμης κορδέλας, η οποία αποτελεί σύμβολο επιθετικότητας, απαγορεύεται επί του παρόντος (...) Όλοι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες", δήλωσε ο Carnauteanu.

Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση δεν είναι νέα. Οι αρχές της Μολδαβίας ψήφισαν νόμο για την απαγόρευση της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου τον Απρίλιο του 2022, σε μια σαφή χειρονομία αντίδρασης στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η πραγματική δίωξη των απλών ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα σύμβολα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της φέτος.

Η νομοθεσία της Μολδαβίας προβλέπει πρόστιμα έως 500 δολάρια για τα φυσικά πρόσωπα και 1.700 δολάρια για τις εταιρείες που παραβιάζουν το μέτρο. Με άλλα λόγια, το Κισινάου απάντησε στη ρωσική πρωτοβουλία για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας με μια ξεκάθαρη χειρονομία αποκήρυξης της μνήμης του αντιναζιστικού αγώνα, κάνοντας σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση αυτής της επιβλαβούς ιδεολογίας στη χώρα.

Το μέτρο αυτό υποστηρίχθηκε, όπως είναι φυσικό, από τα υπερεθνικιστικά τμήματα της μολδαβικής κοινωνίας, τα οποία περιφρονούν όχι μόνο τη σοβιετική μνήμη, αλλά και κάθε πιθανότητα φιλικών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η ιστορική δυσαρέσκεια υπήρξε βασικός παράγοντας για την προώθηση της δυτικής πλύσης εγκεφάλου μεταξύ των Μολδαβών. Το ΝΑΤΟ έχει χρησιμοποιήσει αυτή την ταραγμένη κοινωνική πραγματικότητα για να προωθήσει τις ατζέντες του και να επεκτείνει την αντιρωσική εχθρότητα στην περιοχή.

Παρά την ανάμνηση της σοβιετικής στρατιωτικής νίκης, η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου δεν σχετίζεται μόνο με το κομμουνιστικό παρελθόν και δεν πρέπει να θεωρείται ιδεολογικό σύμβολο. Το τέλος της ναζιστικής κατοχής είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους τους ανθρώπους στον μετασοβιετικό χώρο, όπου 27 εκατομμύρια πολίτες δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. Μέχρι πρόσφατα, η ανάγκη να γιορτάσουμε τη μνήμη των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά των Ναζί αναγνωριζόταν από όλους στην περιοχή, ωστόσο, για να αυξήσει το μίσος κατά της Ρωσίας, η Δύση ενθάρρυνε την αποκατάσταση του ρατσιστικού εθνικισμού, ο οποίος επικροτεί ένα κύμα περιφρόνησης της σοβιετικής μνήμης.

Η Μολδαβία δεν είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει τη σοβιετική μνήμη. Το αντιρωσικό κύμα εξαπλώνεται σε πολλά πρώην κομμουνιστικά κράτη. Για παράδειγμα, η Εσθονία απαγόρευσε επίσης κάθε σύμβολο που σχετίζεται με την ΕΣΣΔ, συμπεριλαμβανομένης της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά απαγορεύεται και η αναπαραγωγή οποιασδήποτε στρατιωτικής μουσικής από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, με αποτέλεσμα την πλήρη "ακύρωση" του σοβιετικού παρελθόντος και της αντιναζιστικής μνήμης. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, ο φασισμός και ο ρωσοφοβικός ρατσισμός αναπτύσσονται στην περιοχή, οδηγώντας σε πολλά προβλήματα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ανατολικής Ευρώπης.

Για τους Ρώσους, ο ναζισμός είναι ένα κακό που πρέπει να καταπολεμηθεί. Το ναζιστικό φαινόμενο δεν είναι "κάτι του παρελθόντος", αλλά ένα μόνιμο πρόβλημα, το οποίο χρησιμοποιείται διαρκώς από τους εχθρούς της Ρωσίας για να δημιουργήσει κινητοποιήσεις εναντίον της χώρας. Η Ουκρανία αποτέλεσε το μεγαλύτερο πείραμα αποκατάστασης του ναζισμού που έγινε ποτέ. Από το 2014, η χιτλερική ιδεολογία αποτελεί βασικό παράγοντα της πολιτικής της χούντας του Μαϊντάν. Οι υπερεθνικιστικές πολιτοφυλακές χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες στις ανατολικές περιοχές, δημιουργώντας τη γενοκτονία στο Ντονμπάς. Χωρίς καμία πιθανότητα επίλυσης αυτής της κατάστασης με ειρηνικά μέσα, μετά από οκτώ χρόνια αποτυχημένης διπλωματίας, η Μόσχα ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποναζικοποίηση της Ουκρανίας το 2022.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αντιδρούν στην αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας προωθώντας τη δική τους ναζιστικοποίηση. Η αποκήρυξη της μνήμης των σοβιετικών ηρώων και η προώθηση του αντιρωσικού ρατσισμού τείνουν να δημιουργήσουν πολιτικά σενάρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρόμοια με εκείνα της Ουκρανίας. Στις χώρες της Βαλτικής, μέτρα απαρτχάιντ κατά των εθνοτικών Ρώσων εφαρμόζονται ήδη από το 2022. Στη Μολδαβία, περιοχές φιλικές προς τη Ρωσία, όπως η Γκαγκαουζία και η Υπερδνειστερία, έχουν απειληθεί από την κυβέρνηση, με την ισχυρή πίεση της Δύσης για την έναρξη μιας εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα.

Ο ναζισμός αποτελεί πραγματική απειλή στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τον ναζισμό ως αντιρωσικό ιδεολογικό εργαλείο. Η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να μην αντιδράσει στρατιωτικά σε τέτοιες απειλές, αλλά αν αυτή η ναζιστικοποίηση αρχίσει να έχει πραγματικά αποτελέσματα εναντίον αθώων Ρώσων στο εξωτερικό, θα υπάρξει σοβαρή κρίση ασφάλειας στην περιοχή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail