Το ΔΝΤ προειδοποιεί τη Δύση κατά της κατάσχεσης των χρημάτων της Ρωσίας

pixabay / JESHOOTS-com
Freepen.gr - Τα σχέδια της Δύσης να κατασχέσει άμεσα τα δεσμευμένα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ή να χρησιμοποιήσει τα κέρδη που παράγουν θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Τα δυτικά έθνη, ιδίως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη της ΕΕ, έχουν μπλοκάρει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Οι ΗΠΑ και ορισμένα κράτη της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας και της μελλοντικής ανοικοδόμησης. Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία και αρκετά άλλα μέλη της ΕΕ έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις αυτές, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο και να επηρεάσει αρνητικά το ευρώ. Ορισμένες δυτικές χώρες πρότειναν να ιδιοποιηθούν μόνο οι τόκοι που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά αυτή η προσέγγιση είναι επίσης γεμάτη με νομικές δυσκολίες.

"Είναι σημαντικό για το Ταμείο οι όποιες ενέργειες αναλαμβάνονται να έχουν επαρκή νομική βάση και να μην υπονομεύουν τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε από το RIA Novosti σχετικά με τα δυτικά σχέδια για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως τα δυτικά σχέδια για την κατάσχεση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ενέχουν απρόβλεπτους κινδύνους.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει την ιδέα, προτείνοντας τη μεταφορά των κεφαλαίων στην Ουκρανία ή τουλάχιστον τη χρήση των τόκων που παράγονται από τα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έχει αντιμετωπίσει την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την κριτική του ΔΝΤ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail