Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μια μελέτη της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ στην πειραματική ψυχολογία σχετικά με την τάση των ανθρώπων να "πυροβολούν τον αγγελιοφόρο" κατέληξε σε μια εκπληκτική διαπίστωση ότι μια τέτοια ανθρώπινη συμπεριφορά πηγάζει εν μέρει από την επιθυμία να δώσουν νόημα στις τυχαίες διαδικασίες. 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με απλά λόγια, η λήψη κακών ειδήσεων ενεργοποιεί την επιθυμία για αίσθηση και, με τη σειρά της, η ενεργοποίηση αυτής της επιθυμίας ενισχύει την τάση για αντιπάθεια προς τους φορείς των κακών ειδήσεων.

Στην τρέχουσα αναταραχή γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον ταιριάζουν στην περιγραφή των αγγελιοφόρων με κακόβουλα κίνητρα - ο Μακρόν επαναλαμβάνει συνεχώς την αγαπημένη του ιδέα της ανάπτυξης μάχης από ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία και ο Κάμερον υποστηρίζει την κλιμάκωση του θεάτρου πολέμου στο ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα τους αντιπαθεί και τους δύο ως φορείς κακών ειδήσεων. Αλλά αν χρειάζονταν περαιτέρω αποδείξεις, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν έδωσε τη "μεγάλη εικόνα" στο φεστιβάλ FT Weekend στην Ουάσινγκτον το περασμένο Σάββατο, όταν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο θα έχει την ικανότητα να "κρατήσει τη γραμμή" κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και αναμένει πως ο ουκρανικός στρατός θα πραγματοποιήσει νέα αντεπίθεση το 2025.

Ο Σάλιβαν δε θα αποκλείσει "τις ρωσικές προόδους το επόμενο διάστημα" στο πεδίο της μάχης, επειδή "δεν μπορείς να γυρίσεις αμέσως τον διακόπτη", αλλά επέμεινε ότι η Ουκρανία σκοπεύει "να προχωρήσει μπροστά για να ανακαταλάβει τα εδάφη που οι Ρώσοι της πήραν".

Οι FT πρόσθεσαν μια ωραία μικρή προειδοποίηση: "Τα σχόλιά του [του Sullivan] για μια πιθανή αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτελούν την πιο ξεκάθαρη διατύπωση του Λευκού Οίκου για το πώς βλέπει την εξέλιξη της σύγκρουσης, αν ο πρόεδρος Joe Biden κερδίσει την επανεκλογή του το Νοέμβριο". Τώρα, όπως έχουν τα πράγματα, αυτό είναι ένα μεγάλο "αν", έτσι δεν είναι;

Εν τω μεταξύ, το Bloomberg ανέφερε στις 3 Μαΐου πως οι ΗΠΑ "ηγούνται των συνομιλιών μεταξύ των χωρών της G7 για την ανάπτυξη ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους έως και 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα "χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη που θα προκύψουν από τους συσσωρευμένους τόκους των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων".

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται πως ανέρχονται σε περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών, τα οποία κατέχονται κυρίως από τις χώρες της ΕΕ, θα παράγουν απρόσμενα κέρδη ετησίως, τα οποία θα επιτρέψουν την αποπληρωμή τους καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι θα παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση βοήθειας για την Ουκρανία.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοθεσία γνωστή ως REPO Act, η οποία θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμερικανικές τράπεζες και να τα διοχετεύσει στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ εάν η Ουάσινγκτον κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις εχθρικές δυτικές κινήσεις, η επικείμενη ρωσική στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται για την εξάσκηση της χρήσης μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων κάθε άλλο παρά μια σπασμωδική αντίδραση σε κάποια εμπρηστικά σχόλια του Μακρόν και του Κάμερον.

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ χαρακτήρισε την εκπαιδευτική δραστηριότητα "αναγκαστικό μέτρο ως απάντηση στην αλαζονική και επιθετική πολιτική της "συλλογικής Δύσης"... οι ανισόρροποι στρατηγιστές στην Ουάσιγκτον και οι δορυφόροι τους στην Ευρώπη πρέπει να καταλάβουν ότι στην κλιμάκωση των διακυβευμάτων που προκαλούν, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Η Δύση δεν θα μπορέσει να παίξει ένα παιχνίδι μονομερούς κλιμάκωσης".

Η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις 6 Μαΐου επικεντρώθηκε στην πρόθεση των ΗΠΑ να προκαλέσουν μια "στρατηγική ήττα" στη Ρωσία και ανακοίνωσε την κατάλληλη απάντηση όσον αφορά την εντατικοποίηση της αναβάθμισης και κατασκευής πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς και τον τερματισμό του "μονομερούς μορατόριουμ" της Μόσχας για την ανάπτυξη αυτών των οπλικών συστημάτων, καθώς και τη μελλοντική ανάπτυξη αυτών των οπλικών συστημάτων "κατά τη διακριτική μας ευχέρεια". Η δήλωση θεωρούσε τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία ως σκόπιμη πρόκληση, καθώς πρόκειται για ένα αεροσκάφος "διπλής ικανότητας" που μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα.

Υπογράμμιζε πως η Μόσχα έχει λάβει "ιδιαίτερη γνώση των μοντέλων των αμερικανικών πυραύλων ATACMS, τα οποία εστάλησαν πρόσφατα στην Ουκρανία και είναι ικανά να φθάσουν σε στόχους εντός της Ρωσίας".

Η δήλωση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η επικείμενη άσκηση θα μεταφέρει "ένα απογοητευτικό μήνυμα" - στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως οι εχθρικές τους κινήσεις "σπρώχνουν την κατάσταση όλο και πιο κοντά στο εκρηκτικό σημείο καμπής". 

Η ουσία του θέματος είναι ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στην G7 βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Δεν έχουν πεποίθηση για την ικανότητα της Ουκρανίας να διαταράξει τη δυναμική μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης που αναμένεται ευρέως το καλοκαίρι. Υπάρχει ακόμη και μια αίσθηση σκοτεινής προαίσθησης πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί απλώς να τα μαζέψει τους επόμενους μήνες.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και προχωρούν σταθερά κατά μήκος της μετωπικής γραμμής. Κατά την εκτίμηση του Shoigu, οι στρατιωτικές απώλειες του Κιέβου ανήλθαν σε 111.000 κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, τα γεγονότα επί του πεδίου υποδηλώνουν ότι οι παρατηρήσεις του Μακρόν και του Κάμερον εμπίπτουν περισσότερο στη σφαίρα της υπερβολής από δύο πολιορκημένες κυβερνήσεις που κοιτάζουν την επικείμενη ήττα της πολιτικής τους για την Ουκρανία.

Σε έναν έλεγχο της πραγματικότητας, ο διακεκριμένος Ελβετός στρατιωτικός αναλυτής, συνταγματάρχης Alexander Votraver, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του αρχηγού του Στρατιωτικού-Στρατηγικού Επιτελείου των ελβετικών ενόπλων δυνάμεων και αρχισυντάκτης της έγκριτης ελβετικής στρατιωτικής επιθεώρησης (RMS+), έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι: "Πρέπει να τεθεί το ερώτημα: είναι ο γαλλικός στρατός επαρκώς εξοπλισμένος από πλευράς εκπαίδευσης και με σύγχρονα όπλα για να συμβάλει σε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον ενός ανώτερου εχθρού;

"Οι δυνάμεις που θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε είναι δύο ταξιαρχίες των 5.000-6.000 στρατιωτών, με διάρκεια ανάπτυξης 1-3 μήνες το πολύ. Αλλά αν μιλάμε για μεγαλύτερη διάρκεια, όπως προφανώς στην περίπτωση της Ουκρανίας, πρόκειται μόνο για 2 τάγματα, τα οποία σήμερα βρίσκονται στις χώρες της Βαλτικής και στη Ρουμανία. Τα κακά νέα είναι ότι οι δυνάμεις αυτές είναι απολύτως ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν ένα ρωσικό στρατό μισού εκατομμυρίου".

Δε γνωρίζει ήδη η Μόσχα αυτό που ο Ελβετός συνταγματάρχης αποκάλυψε με ωμή ειλικρίνεια; Όσο για τον Κάμερον, η αχαρακτήριστα πολεμοχαρής παρατήρησή του περί μεταφοράς του πολέμου στη Ρωσία ήταν προφανώς κάποιο διαφημιστικό κόλπο που χορογράφησαν η Ντάουνινγκ Στριτ 10, το Foreign Office και το Reuters ενόψει της τελετής εγκαινίων του Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 7 Μαΐου και ενώ τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Βρετανία που επέφεραν ιστορική ήττα στο Συντηρητικό κόμμα, το οποίο, με τις γενικές εκλογές να πλησιάζουν, αντιμετωπίζεται μέσα από ένα εθνικό πρίσμα.

Αφού η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο Tass ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να πλήξει βρετανικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία ή αλλού, αν οι απειλές του Λονδίνου για ουκρανικές επιθέσεις με βρετανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος υλοποιηθούν, η HMG αντέδρασε με την απέλαση του Ρώσου επιτετραμμένου άμυνας, την επιβολή νέων περιορισμών στις ρωσικές διπλωματικές βίζες και την αφαίρεση του διπλωματικού καθεστώτος από ορισμένα ρωσικά ακίνητα!

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει "να διασφαλίσει πως προστατεύουμε την ικανότητά μας να έχουμε γραμμές επικοινωνίας με τη Ρωσία, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτών των πιο δύσκολων περιόδων, οι διαδρομές για την αποκλιμάκωση, την αποφυγή λαθών και την αποφυγή λανθασμένων υπολογισμών είναι πραγματικά σημαντικές". Τι ταπεινωτική υποχώρηση!

Προμηνύοντας την παλίρροια στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπου επικεντρώνεται η Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη στρατιωτικά κέρδη στην περιοχή του Χάρκοβο.

Το RT σχολίασε ότι "η εξέλιξη αυτή προφανώς σηματοδοτεί την εντατικοποίηση των μαχών στον άξονα του Χάρκοβο, όπου η γραμμή του μετώπου... παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατική εδώ και μήνες". Η τελική αντίστροφη μέτρηση για την καλοκαιρινή επίθεση της Ρωσίας φαίνεται να έχει ξεκινήσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail