Η συνθήκη του ΠΟΥ για την πανδημία και η κρίση της γρίπης των πτηνών φτάνουν ταυτόχρονα

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκδίδουν πολύ δυσοίωνες προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανότητα πανδημίας H5N1 μεταξύ των ανθρώπων την ίδια στιγμή που ο ΠΟΥ προετοιμάζεται για ψηφοφορία για την παγκόσμια συνθήκη πανδημίας στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στα τέλη αυτού του μήνα. Η παγκόσμια συνθήκη πανδημίας θα δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πολύ μεγαλύτερη εξουσία από ό,τι είχε κατά την τελευταία πανδημία, και πολλοί άνθρωποι ανησυχούν βαθιά για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η δύναμη κατά την επόμενη μεγάλη κρίση υγείας. Όπως θα δείτε παρακάτω, μόλις επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμη κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Εάν η γρίπη των πτηνών μεταλλαχθεί σε μια μορφή που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο φόβο και ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι δυνητικά καταστροφικός. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τι είδους ακραία μέτρα θα αποφάσιζε να θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας;

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαπραγματευτές εργάζονται πυρετωδώς για την οριστικοποίηση της παγκόσμιας συνθήκης για την πανδημία. Τα παρακάτω προέρχονται απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ:
Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν να εργάζονται για μια προτεινόμενη συνθήκη πανδημίας και να βελτιώσουν περαιτέρω το προσχέδιο, ενόψει της Εβδομήντα έβδομης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας που ξεκινά στις 27 Μαΐου 2024.

Οι κυβερνήσεις που συναντήθηκαν στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη συμφώνησαν να επαναλάβουν τις υβριδικές και προσωπικές συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για να προωθήσουν τις εργασίες σε κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ άλλων γύρω από ένα προτεινόμενο νέο παγκόσμιο σύστημα για την πρόσβαση σε παθογόνα και την κατανομή των οφελών (δηλαδή εμβόλια, θεραπείες και διαγνωστικά που σώζουν ζωές), την πρόληψη της πανδημίας και τη «Μία Υγεία», καθώς και τον οικονομικό συντονισμό που απαιτείται για την αναβάθμιση των ικανοτήτων των χωρών να προετοιμαστούν για πανδημίες και να ανταποκριθούν σε αυτές.
Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ήταν παράξενα ήσυχα σχετικά με αυτή τη συνθήκη, αλλά είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια και το σχέδιο είναι να υποβληθεί το τελικό προσχέδιο προς ψήφιση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στα τέλη αυτού του μήνα:
Το Διακυβερνητικό Διαπραγματευτικό Όργανο (INB) υπό την ηγεσία των κρατών μελών ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια για να προωθήσει αυτή την προσπάθεια. Το Γραφείο του INB, το οποίο καθοδηγεί τη διαδικασία, θα υποβάλει τα αποτελέσματά του προς εξέταση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.

Ο Συμπρόεδρος του Γραφείου INB, Δρ Precious Matsoso, από τη Νότια Αφρική, είπε πως σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου γύρου συζητήσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιέχονται στο προσχέδιο συμφωνίας.

«Βλέπουμε την ιστορία να παίζει μπροστά στα μάτια μας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, με τη συγκέντρωση όλων των χωρών για να αποφασίσουν ένα δεσμευτικό σύμφωνο για την προστασία όλων των πολιτών του κόσμου», είπε η κ. Ματσόσο. «Δεν είναι μια απλή άσκηση. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία για την ανάπτυξη μιας προτεινόμενης συμφωνίας για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το να το κάνετε αυτό σημαίνει να το κάνετε σωστά και το Γραφείο INB δεσμεύεται να συμβάλει στην οριστικοποίηση μιας ουσιαστικής, διαρκούς συμφωνίας».
Η 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας θα διεξαχθεί στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου.

Τα κράτη μέλη θα ψηφίσουν στο τελικό προσχέδιο της παγκόσμιας συνθήκης για την πανδημία και αναμένεται να ψηφιστεί πλήρως.

Μας είπαν πως η συνθήκη για την παγκόσμια πανδημία έχει «ποτιστεί», αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι κάποια γλώσσα στη συνθήκη έχει γίνει πιο ασαφής.

Εάν αυτή η συνθήκη περάσει, όταν ξεσπάσει η επόμενη πανδημία, ο ΠΟΥ θα διευθύνει την κατάσταση και οι περισσότεροι άνθρωποι στον γενικό πληθυσμό δεν το συνειδητοποιούν.

Και η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε οι περισσότεροι από εμάς.

Την Τετάρτη, το CDC ανακοίνωσε πως υπήρξε άλλο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες:
Οι ΗΠΑ έχουν τεκμηριώσει το δεύτερο κρούσμα γρίπης των πτηνών το 2024, ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εντόπισαν το κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε έναν εργαζόμενο στο γαλακτοκομείο του Μίσιγκαν. Είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζεται κρούσμα σε άτομο που εργάζεται με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Ο ιός φαίνεται να έχει αναπτυχθεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες όπως συνέβη νωρίτερα φέτος για έναν εργαζόμενο σε αγρόκτημα σε γαλακτοκομείο στο Τέξας.

Ένα ρινικό στυλεό για το μολυσμένο άτομο βρέθηκε αρνητικό για γρίπη, ωστόσο, ένα οφθαλμικό στυλεό από τον ασθενή βρέθηκε θετικό για γρίπη των πτηνών, υποδεικνύοντας μόλυνση των ματιών, ανέφερε το CDC σε δελτίο τύπου.
Μέχρι στιγμής, τα δύο άτομα στις ΗΠΑ που έχουν μολυνθεί το 2024 ήταν και οι δύο εργαζόμενοι σε γαλακτοκομεία.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι γαλακτοκομικοί που έχουν μολυνθεί, αλλά σε αυτό το στάδιο πολλοί από αυτούς που εργάζονται στον κλάδο είναι πολύ απρόθυμοι να υποβληθούν σε εξετάσεις:
Οι αγρότες ήταν απρόθυμοι να επιτρέψουν σε ομοσπονδιακούς υγειονομικούς υπαλλήλους να εισέλθουν στη γη τους για να δοκιμάσουν δυνητικά μολυσμένα βοοειδή εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις τους.

Οι αγρότες ήταν επίσης απρόθυμοι να συμμετάσχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο και οι ειδικοί είπαν ότι πιθανότατα οφείλεται σε ένα συνδυασμό φόβων για την απώλεια εργασίας, το καθεστώς μετανάστευσης, τους γλωσσικούς φραγμούς και τη γενική δυσπιστία στα δημόσια συστήματα υγείας.
Εν τω μεταξύ, μόλις μάθαμε ότι ο H5N1 είναι υπεύθυνος για το θάνατο τεσσάρων ακόμη γατών:
Τέσσερις ακόμη γάτες πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών H5N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων δύο κατοικίδιων στη Νότια Ντακότα που δεν συνδέονται με πουλερικά ή αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, σύμφωνα με κρατικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους. Τουλάχιστον 14 γάτες πέθαναν πρόσφατα από τη γρίπη των πτηνών.

Από τα πρόσφατα αναφερθέντα κρούσματα, δύο ήταν οικόσιτες γάτες που πέθαναν σε κτήμα στην κομητεία Κάμπελ στη Νότια Ντακότα, σύμφωνα με κρατικό αξιωματούχο και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Η Beth Thompson, κτηνίατρος της πολιτείας, είπε ότι δεν υπήρχαν ζώα στην ιδιοκτησία όπου πέθαναν τα κατοικίδια. «Δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς μολύνθηκαν οι γάτες αυτή τη στιγμή», είπε ο Thompson στο BNO News.
Αυτό δεν είναι καλό.

Εάν οι γάτες αρχίσουν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν σε ευρεία βάση, είναι μάλλον θέμα χρόνου να αρχίσει να συμβαίνει το ίδιο πράγμα στους ανθρώπους.

Δε γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους τελευταίους θανάτους γατών, αλλά αναφέρθηκε πως οι γάτες που πέθαναν στο παρελθόν από H5N1 στο Τέξας παρουσίασαν «αιμορραγία εγκεφάλου» και «τύφλωση».

Έχει ο H5N1 τη δυνατότητα να προκαλέσει αυτού του είδους τη ζημιά στους ανθρώπους;

Χρειαζόμαστε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, γιατί όλο και περισσότερες ανθρώπινες περιπτώσεις εμφανίζονται συνεχώς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει τώρα ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ανθρώπου στην Αυστραλία:
Ένα παιδί επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H5N1 στην Αυστραλία.

Το παιδί προσβλήθηκε από τη λοίμωξη από τη γρίπη των πτηνών Α ενώ βρισκόταν στην Ινδία και αρρώστησε το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Βικτώριας.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών σε φάρμα στη Βικτώρια.
Από το 2003, περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον H5N1 έχουν πεθάνει.

Μπορείτε να φανταστείτε το φόβο που θα ξεσπάσει εάν εκατομμύρια άνθρωποι μολυνθούν ξαφνικά;

Οι παγκόσμιοι λοιμοί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εποχή του μεγάλου χάους που έρχεται.

Απλά σκεφτείτε τον πανικό που βιώσαμε το 2020, το 2021 και το 2022.

Εάν η επόμενη πανδημία έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ο πανικός που θα δούμε θα είναι πολύ χειρότερος, και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα για όλους μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail