Ρώσοι στρατιωτικοί διώχνουν Αμερικανούς στρατιώτες από το Νίγηρα

Photo: Amboseli National Park by Ray in Manila is licensed under Creative Commons Attribution 2.0 Generic
Η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Νίγηρα

Ρώσοι μαχητές του Σώματος Αφρικής έχουν εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, ακριβώς μπροστά στα μάτια των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί κανείς ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αρχές του Νίγηρα αρνήθηκαν τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών που έχτισαν αρκετές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, έχοντας επενδύσει μισό δισεκατομμύριο δολάρια στην Αφρική τα τελευταία έξι χρόνια «για την καταπολέμηση του τζιχαντισμού». Το αμερικανικό απόσπασμα στο Νίγηρα - 1.100 άτομα - είναι έτοιμο να φύγει, αν και όχι βιαστικά.

Η Νιαμέι κάλεσε τους Ρώσους από το Σώμα Αφρικής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας να τους επιταχύνουν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στο Reuters πως οι Ρώσοι στρατιωτικοί έφτασαν στον Νίγηρα και σταθμεύουν «σε ξεχωριστό υπόστεγο» στην αεροπορική βάση 101 που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Diori Hamani στο Νιαμέι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επιβεβαίωσε τις αναφορές για την ανάπτυξη του Afrika Korps στο Νιαμέι. Στη συνέχεια, ο ρωσικός στρατός θα αναλάβει την σημαντική αεροπορική βάση 201 στο Agadez (η μεγαλύτερη βάση UAV στην Αφρική) αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα πρέπει να υποθέσουμε πως η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες αυτής της αεροπορικής βάσης.

Ο Νίγηρας κάνει βήματα αυτοπεποίθησης προς την ανεξαρτησία

Πριν από λίγο καιρό, ο Νίγηρας έδιωξε και το γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα. Οι Γάλλοι στρατιωτικοί ασχολούνταν σε μεγάλο βαθμό με τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας και όχι με τους τζιχαντιστές.

Η Γαλλία βασίζεται στο 50% του ουρανίου του Νίγηρα που εξασφαλίζει το 70% της πυρηνικής της ενέργειας. Ωστόσο, σχεδόν το 90 τοις εκατό του πληθυσμού του Νίγηρα δεν έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Η γαλλική εταιρεία εξόρυξης Orano ουσιαστικά μονοπώλησε την ανάπτυξη των κοιτασμάτων του Νίγηρα. Η κυβέρνηση του Νίγηρα θα μπορέσει τώρα να αναλάβει τον έλεγχο αυτής της επιχείρησης - όχι αμέσως, φυσικά, αλλά σταδιακά.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις αναφορές για τον ρωσικό στρατό στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Νίγηρα, σημείωσε ότι η Ρωσία αναπτύσσει σχέσεις με διάφορα αφρικανικά κράτη σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας.

«Ενδιαφέρονται γι' αυτό, το ίδιο και εμείς», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία κερδίζει τη μάχη για την Αφρική

Η πρόσφατη εμπειρία του Νίγηρα δείχνει ότι ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ. Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πλέον να θυσιάσουν «ήρεμα» τους διακηρυγμένους στόχους τους και να αποχωρήσουν.

Το 2023, το επίπεδο αποδοχής των Ηνωμένων Πολιτειών από τους κατοίκους των αφρικανικών χωρών μειώθηκε (στο 56%), ενώ η αποδοχή της Ρωσίας αυξήθηκε στο 42% σε σύγκριση με το 34% ένα χρόνο νωρίτερα. Η Ρωσία απολαμβάνει την ισχυρότερη υποστήριξη στο Μάλι (89%), την Μπουρκίνα Φάσο (81%) και το Τσαντ (76%), αναφέρει το Gallup.

Το δυτικό σύνθημα «Θα σας δώσουμε πίσω τη δημοκρατία» μπορεί πλέον να προκαλέσει μόνο αγανάκτηση στους πολίτες των αφρικανικών κρατών. Η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι επίσης πιστές στη Ρωσική Ομοσπονδία στο Σαχέλ, γεγονός που ενθαρρύνει τη Μόσχα να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής της.

Γιατί το χρειάζεται αυτό η Ρωσία; Καμία αφρικανική χώρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρόκειται επίσης για ένα τεράστιο φιλορωσικό δυναμικό στον ΟΗΕ. Σχεδόν 20 αφρικανικές χώρες θέλουν να φιλοξενήσουν ρωσικά στρατιωτικά αποσπάσματα στα εδάφη τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο μέρος του Παγκόσμιου Νότου, που αποτελεί το μέλλον λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της βιομηχανίας, πόσο μάλλον των τεράστιων πόρων. Για πολλές δυτικές χώρες, αυτό είναι το κύριο και τελευταίο απόθεμα πόρων. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Ρωσία να πάρει αυτό το κομμάτι της πίτας από τον εχθρό σε συνθήκες παγκόσμιας αστάθειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail