Η Χαμάς είναι μια τριτοβάθμια τρομοκρατική οργάνωση

pixabay / hosnysalah
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι δεν νομίζω πως είναι δίκαιο να περιγράψουμε τη Χαμάς ως μια εξαιρετική ή θανατηφόρα τρομοκρατική οργάνωση. Ναι, είναι μια ομάδα που έχει πραγματοποιήσει «τρομοκρατικές» επιθέσεις - όπου η τρομοκρατία ορίζεται ως πράξη βίας που ασκείται εναντίον πολιτών ή πολιτικών στόχων - αλλά οι επιθέσεις ήταν σποραδικές. Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ παρουσιάζει στοιχεία ότι η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ισλαμικές ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, από το 2000 μέχρι σήμερα, έχουν σκοτώσει κατά μέσο όρο 60 Ισραηλινούς ετησίως (εξαιρουμένης της 7ης Οκτωβρίου). Διάολε, η Αλ Κάιντα πιστώνεται με τη δολοφονία 2.996 ανθρώπων στις 11 Σεπτεμβρίου, γεγονός που αντιπροσωπεύει διπλάσιες απώλειες σε μια μέρα από όσες προκάλεσαν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες σε μια περίοδο 24 ετών - δηλαδή 1455 νεκρούς.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν εμβαθύνετε στην περιγραφή των επιθέσεων, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα όσον αφορά τη Χαμάς. Πάρτε για παράδειγμα το έτος 2000 (ήταν ένα από τα έτη με τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων). Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών καταγράφει 35 επιθέσεις. Δεκαεπτά από αυτές (49%) ήταν επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ή αστυνομικών και όχι εναντίον πολιτών. Οι επιθέσεις ανταρτών εναντίον ανθρώπων που φορούν στολές και φέρουν όπλα δεν είναι τρομοκρατία. Είναι πόλεμος.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η Χαμάς δεν ήταν ένοχη για αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν αμάχους - το έκαναν οπωσδήποτε. Αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως ένας σημαντικός αριθμός των παλαιστινιακών ισλαμικών επιθέσεων στόχευε στρατιωτικούς.

Η Χαμάς είναι πρωτίστως ένα υπερσουνιτικό ισλαμιστικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Η χρήση του χαρακτηρισμού «τρομοκρατικό» έχει σχεδιαστεί για να απαξιώσει τη Χαμάς ως έχουσα οποιαδήποτε νόμιμη αξίωση να ασκήσει πολιτική εξουσία εντός της παλαιστινιακής κοινότητας. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ δεν ήταν «τρομοκρατική» επίθεση. Αν και μπορεί να τρόμαξε το Ισραήλ ως έθνος, η ίδια η επίθεση ήταν μια καλά οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση που στόχευε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και επιδίωξε να πάρει ομήρους από κιμπούτζιμ που γειτνίαζαν με τα ανατολικά σύνορα της Γάζας.

Βρίσκομαι στη διαδικασία οργάνωσης του συνόλου δεδομένων του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών σε ένα λογιστικό φύλλο. Ίσως κάποιος άλλος το έχει κάνει αυτό, αλλά δεν μπόρεσα να εντοπίσω ένα τέτοιο προϊόν. Δεν αποδίδονται όλες οι επιθέσεις που καταγράφονται από το Υπουργείο Εξωτερικών στη Χαμάς. Πολλές αποδίδονται στην PIJ.

Συγκρίνετε τις απώλειες ισραηλινών ζωών με τον αριθμό των νεκρών που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους πολίτες. Την περίοδο 2000-2014, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 7065 Παλαιστίνιους - τους περισσότερους από αυτούς στη Γάζα. Το Statista.com παρέχει μια ανάλυση των νεκρών και τραυματιών Παλαιστινίων κατά την περίοδο από το 2008 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023:

Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μεταξύ του 2008 και του Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε σε 6.407 και ο αριθμός των τραυματιών σε 152.560. Ενώ η πλειονότητα των θανάτων μεταξύ των Παλαιστινίων ήταν στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από τους μισούς τραυματίες βρίσκονταν στη Δυτική Όχθη.

Τα γεγονότα είναι αδιάψευστα - μεταξύ του 2000 και του Σεπτεμβρίου 2023, το Ισραήλ σκότωσε 8660 Παλαιστίνιους. Αυτός είναι σχεδόν εξαπλάσιος αριθμός Παλαιστινίων σε σύγκριση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις Παλαιστινίων ισλαμιστών στο Ισραήλ. Η διαφορά στον αριθμό των τραυματιών είναι συγκλονιστική. Ένας δίκαιος αναλυτής θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι Παλαιστίνιοι είναι περισσότερα θύματα από τους Ισραηλινούς με βάση τον μονόπλευρο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από την παλαιστινιακή πλευρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail