Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο βρήκε την Ουκρανία απροετοίμαστη

Photo: t.co
Freepen.gr - Παρά τις πολύμηνες καταγγελίες των στρατευμάτων για ελλείψεις και κόπωση, το Κίεβο άργησε να αυξήσει την επιστράτευση, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές του μετώπου να υποστελεχωθούν σοβαρά, γράφει η «Washington Post».

Η νέα επίθεση της Ρωσίας στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας αναμενόταν εδώ και μήνες - ωστόσο εξέπληξε τους Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν τοποθετηθεί εκεί για να την υπερασπιστούν.

Η 125η Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας - που έχει απλωθεί σε ένα τμήμα περίπου 27 μιλίων των συνόρων της περιοχής του Χάρκοβο με τη Ρωσία - χρησιμοποίησε αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παρακολουθεί, καθημερινά, πώς η Μόσχα συγκέντρωνε σταθερά δυνάμεις για μια πιθανή επίθεση. Αλλά το πρωί που συνέβη, στις 10 Μαΐου, η ταξιαρχία έχασε όλες τις τροφοδοσίες βίντεο λόγω ρωσικής ηλεκτρονικής παρεμβολής.

Οι συσκευές της Starlink - το δορυφορικό διαδίκτυο στο οποίο βασίζεται ο ουκρανικός στρατός για τη βασική επικοινωνία - απέτυχαν, η πρώτη φορά που τους τέθηκε εντελώς εκτός λειτουργίας από το Φεβρουάριο του 2022.

«Μείναμε από ένα σημείο και μετά εντελώς τυφλοί», δήλωσε ένας διοικητής μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ταξιαρχίας. Η Post συμφώνησε να τον κατονομάσει με το διακριτικό κλήσης του, Artist, σύμφωνα με το ουκρανικό στρατιωτικό πρωτόκολλο.

«Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δε βλέπαμε πώς κινούνταν, δουλεύαμε μόνο μέσω ασυρμάτου ή μέσω τηλεφώνων όπου λειτουργούσαν ακόμα», δήλωσε ο Artist, ένας 53χρονος λοχίας. Οι τροφοδοσίες των drone, είπε, «απλά εξαφανίστηκαν».

Μέσα σε λίγες ημέρες, οι Ρώσοι είχαν καταλάβει -για δεύτερη φορά- περίπου 50 τετραγωνικά μίλια εδάφους κατά μήκος των συνόρων, εκμεταλλευόμενοι μια στιγμή ιδιαίτερης ευπάθειας για τον στρατό της Ουκρανίας.

Αδιαμαρτύρητα, τα ουκρανικά στρατεύματα παραδέχονται ότι ο εχθρός τους έχει γίνει πιο έξυπνος και έχει προσαρμοστεί, ειδικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος - μια έντονη αντίθεση με τον πρώτο χρόνο της εισβολής, όταν τα λάθη και η υπερβολική αυτοπεποίθηση της Ρωσίας επέτρεψαν στους Ουκρανούς να κρατήσουν πόλεις-κλειδιά και αργότερα να απελευθερώσουν μεγάλες εκτάσεις εδάφους σε επιτυχημένες αντεπιθέσεις.

Οι νέες ρωσικές προόδους, στο Χάρκοβο και στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της άμυνας της Ουκρανίας - όχι μόνο αν το Κίεβο μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να εκδιώξει όλους τους εισβολείς, αλλά και αν η Ρωσία σύντομα θα υπερκεράσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας και θα καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Ακόμα και όταν παρακολουθούσαν τους Ρώσους να ενισχύουν τις δυνάμεις τους, ο Artist, ο διοικητής του drone στην 125η Ταξιαρχία, δήλωσε πως οι Ουκρανοί ήταν σε μεγάλο βαθμό ανίκανοι να κατασκευάσουν το είδος των οχυρωμένων αμυντικών γραμμών που τονίζεται τώρα από την κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς διοικητές.

Η επίθεση στο Βοβτσάνσκ, μια μικρή πόλη που τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη παραβιάσει, θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία μια λωρίδα για να κινηθεί προς το Κουπιάνσκ, μια πόλη που απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο του 2022. Μια δεύτερη πλευρά της επίθεσης, προς το χωριό Lyptsi, θα μπορούσε να θέσει τις δυνάμεις της Μόσχας σε απόσταση βολής για να βομβαρδίσουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Η κλίμακα και ο στόχος της νέας επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο παραμένουν θολά, αλλά οι ειδικοί λένε, σε αυτό το στάδιο, πως η κατάληψη της πόλης του Χάρκοβο είναι ανέφικτη, εν μέρει λόγω των ελλείψεων στρατιωτών της ίδιας της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει αυξήσει την πρόσληψη συμβασιούχων στρατιωτών και έχει αυξήσει σημαντικά τα μπόνους εγγραφής για τους άνδρες που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν - έως και σχεδόν 10.000 δολάρια σε ορισμένες περιοχές, περίπου 15 φορές περισσότερο από τον μέσο μισθό.

«Η Ρωσία το έχει χρηματοδοτήσει ως μια περιορισμένη εισβολή για μια “νεκρή ζώνη” και όχι ως μια προσπάθεια να καταλάβει όλο το Χάρκοβο με τη μία», δήλωσε η Ντάρα Μασικό, ανώτερη συνεργάτης στο Πρόγραμμα για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Carnegie Endowment for International Peace. «Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι η πρώτη φάση ενός μεγαλύτερου μακροπρόθεσμου σχεδίου». 

Η νεκρή ζώνη προορίζεται να προστατεύσει τη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, η οποία γειτνιάζει με το Χάρκοβο, από επανειλημμένα ουκρανικά πλήγματα. Είναι μία από τις λίγες περιοχές στη Ρωσία όπου οι κάτοικοι νιώθουν τις επίμονες, άμεσες επιπτώσεις ενός πολέμου...

Μιλώντας από την Κίνα κατά τη διάρκεια κρατικής επίσκεψης την Παρασκευή, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η επιχείρηση αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία ρυθμιστικής ζώνης για την προστασία του Μπέλγκοροντ μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις στην πόλη. «Όσον αφορά το Χάρκοβο, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια από σήμερα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail