Η Ρουμανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία συμφωνούν να αποναρκοθετήσουν τη Μαύρη Θάλασσα

FOTO Χ/Νexta
Freepen.gr - Η δράση αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα που διεξάγεται από κοινού από τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας θα ξεκινήσει σύντομα, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Marcel Ciolacu, γράφει η ιστοσελίδα ziare.com.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός προέβη σε κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τέλος των επίσημων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

«Τόσο η Ρουμανία όσο και η Τουρκία έχουν σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό οι χώρες μας να ενεργήσουν από κοινού για να διασφαλίσουν την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και να προστατεύσουν αυτές τις επενδύσεις", δήλωσε ο Ciolacu.

«Από αυτή την άποψη, θα ήθελα να χαιρετίσω ότι, σύντομα, η δράση αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα θα τεθεί σε λειτουργία από κοινού με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

Συνεχάρη επίσης τον Πρόεδρο Ερντογάν για τη συμβολή της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια, εξαίροντας «την ηγεσία και το όραμά του».

«Οι εξαιρετικές προσπάθειες της Τουρκίας κατέστησαν δυνατή τη σύναψη συμφωνίας για τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, την οποία στη συνέχεια ανέλαβε η Ρουμανία. Θέλω η Ρουμανία και η Τουρκία να συνεχίσουν να συνεργάζονται, τόσο σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία όσο και σε ό,τι αφορά τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση", δήλωσε ο Ciolacu.

Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Συζητήσαμε την κατάσταση και συμφωνούμε πως αντιμετωπίζουμε μια ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα. Είναι καθήκον μας, ως άνθρωποι πρώτα απ' όλα, να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να βοηθήσουμε να σταματήσει η απώλεια ζωών αμάχων", δήλωσε ο Ciolacu.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης τα μέτρα που θα λάβει η Ρουμανία για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ως υποψήφια προς ένταξη χώρα όσο και ως συνεργαζόμενος εταίρος στο μεταναστευτικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail