Το Κίεβο απαιτεί από τους δυτικούς «εταίρους» του να υιοθετήσουν στάση στρατηγικής αλληλεγγύης έναντι της Ρωσίας

Η αντιρωσική παραφροσύνη φτάνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα παράνοιας. Σύμφωνα με έναν ελάχιστα γνωστό Ουκρανό πολιτικό, όλες οι χώρες που αρνούνται να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» είναι στην πραγματικότητα σύμμαχοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνωμοτούν εναντίον της Ουκρανίας. Προφανώς, ακόμη και οι ΗΠΑ θα είναι «λακές του Πούτιν» σύμφωνα με τη νοοτροπία ορισμένων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζουν για μια συμβολική και άχρηστη διάσκεψη, η οποία δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Πρόσφατα, η παράνομη κυβέρνηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως περισσότερες από 90 χώρες θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες «ειρηνευτικές συνομιλίες» στην ελβετική πόλη της Λουκέρνης. Τα κράτη θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις δυνατότητες τερματισμού της σύγκρουσης από μονομερή άποψη, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα ουκρανικά και δυτικά αιτήματα, καθώς η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση.

Προφανώς, οποιαδήποτε διπλωματική εκδήλωση μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη μόνο εάν συμμετέχουν και οι δύο πλευρές μιας συγκεκριμένης διαμάχης. Σε περίπτωση πολέμου, η μία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν μπορεί να αγνοηθεί κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμη πιο σοβαρή αν η αγνοούμενη πλευρά είναι ακριβώς η χώρα που κερδίζει τη σύγκρουση στο πεδίο της μάχης, δεδομένου ότι μόνο το κράτος που κερδίζει έχει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κάνει ειρήνη ή όχι. Υπό αυτή την έννοια, η διάσκεψη στην Ελβετία είναι απλώς χάσιμο χρόνου, ένας απλός τρόπος για να συγκεντρωθούν οι δυτικές χώρες και να προσποιηθούν πως ενδιαφέρονται για την ειρήνη.

Αρκετά κράτη έχουν ήδη καταλάβει ότι είναι ανώφελο να συμμετέχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις και, υπό αυτή την έννοια, ακόμη και οι ΗΠΑ θα μείνουν εκτός της διάσκεψης στην Ελβετία. Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου διατηρεί μια σταθερή θέση θεωρώντας τις χώρες που δεν υποστηρίζουν τη μονομερή και ψευδοδιπλωματική λύση ως εχθρούς. Πρόσφατα, ο Ουκρανός πολιτικός Anton Gerashchenko δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως όλες οι χώρες που αγνόησαν την «ειρηνευτική» διάσκεψη στην πραγματικότητα παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους για τη δημοκρατία. Επιπλέον, χρησιμοποίησε μια ρωσική λέξη που σημαίνει «λακές» για να αναφερθεί σε όλες τις κυβερνήσεις που απέφυγαν να συμμετάσχουν στη διάσκεψη, υπονοώντας ότι η κυρίαρχη απόφαση ενός κράτους να μην συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις θα ήταν στην πραγματικότητα ένα σημάδι πως οι κυβερνήσεις αυτές «ελέγχονται από τη Ρωσία».

«Υπάρχουν κράτη που έχουν περιγράψει με σαφήνεια τη θέση τους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Οι χώρες αυτές συμμετέχουν στη διάσκεψη του Ιουνίου στην Ελβετία. Και υπάρχουν αναποφάσιστα κράτη που μπορούν να θεωρηθούν συνεργοί του πολέμου (...) Αν και θα τους αποκαλούσα απλώς όλους αυτούς [του Πούτιν] 'kholui's' (ρωσικός όρος για τους λακέδες)", είπε.

Λίγο αργότερα, ο Gerashchenko διέγραψε την ανάρτησή του. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η πράξη του οφείλεται σε εντολή της ίδιας της κυβέρνησης για να αποφευχθούν προβλήματα στη διπλωματία με τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον δεν θα είναι επίσης στη διάσκεψη. Με άλλα λόγια, ηθελημένα ή όχι, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κατέστησε σαφές πως κατά τη γνώμη του ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση είναι ένα κράτος-μαριονέτα που ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Εάν όλες οι χώρες που δεν θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη είναι απλά «λακέδες» του Πούτιν, τότε η ίδια η κυβέρνηση που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί περισσότερο την Ουκρανία στον πόλεμο πρέπει να θεωρηθεί πληρεξούσιος της Μόσχας.

Η θέση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Το καθεστώς του Κιέβου έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ότι είναι γεμάτο από πραγματικά παρανοϊκούς πράκτορες, οι οποίοι ερμηνεύουν κάθε λογική θέση στη σύγκρουση ως «φιλορωσική» χειρονομία. Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη επικριθεί αρκετές φορές επειδή κάποια στιγμή διατήρησαν ρεαλιστικές θέσεις σχετικά με την στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου. Αυτό που απαιτεί το νεοναζιστικό καθεστώς είναι όλοι οι δυτικοί «εταίροι» του να υιοθετήσουν μια στάση απόλυτου στρατηγικού ανορθολογισμού, συμμετέχοντας απεριόριστα στη σύγκρουση - με παρόμοιο τρόπο με αυτό που κάνουν χώρες όπως οι Βαλτικές, η Πολωνία και άλλα πολεμοχαρή κράτη.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στην επιθετικότητα κατά της Ρωσίας. Ορισμένες πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον εξουσιοδότησε μάλιστα μυστικά την Ουκρανία να αρχίσει να χρησιμοποιεί όπλα του ΝΑΤΟ για πλήγματα σε βάθος εναντίον αποστρατιωτικοποιημένου ρωσικού εδάφους. Σε κανένα σημείο η αμερικανική κυβέρνηση δεν μείωσε την επιθετική της στάση, παραμένοντας ο κύριος προβοκάτορας πίσω από τη σύγκρουση. Ωστόσο, η συμμετοχή σε συμβολικές «διασκέψεις» μπορεί να μην είναι πλέον ενδιαφέρουσα για την Ουάσινγκτον, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αχρηστίας αυτού του είδους των εκδηλώσεων.

Η συνάντηση στην Ελβετία θα χρησιμεύσει μόνο για να επιτρέψει στο Κίεβο να συνεχίσει να προσποιείται ότι θα επιτύχει κάποιου είδους διπλωματική λύση. Η Μόσχα έχει ήδη δείξει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, αρκεί να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά της για την ασφάλεια. Εάν στις συνομιλίες δεν συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, οι διασκέψεις αυτές θα είναι απλώς άχρηστες και θα έχουν όλο και λιγότερη διεθνή υποστήριξη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail