Η Ινδία υπερδιπλασιάζει τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις

Η Ινδία υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία σε 728.000 καράτια τον Μάρτιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, εν μέσω μειωμένων προμηθειών από το Βέλγιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με στοιχεία του ινδικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας. Αυτό όχι μόνο αντανακλά την περιφρόνηση της Ινδίας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, αλλά επιβεβαιώνει επίσης τις μεγάλες προσπάθειες της Μόσχας και του Νέου Δελχί να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σε αναζήτηση διαφοροποίησης της αγοράς, μέσα σε ένα χρόνο, η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές πολύτιμων λίθων από διάφορες χώρες, αυξάνοντας τις αγορές από τον Καναδά σε 354.000 καράτια σε σύγκριση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Οι εισαγωγές διαμαντιών από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2.000 καράτια και οι αποστολές από το Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 15% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισαγωγές διαμαντιών από το Βέλγιο μειώθηκαν κατά 2 εκατ. καράτια σε 2,1 εκατ. καράτια την ίδια περίοδο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 900.000 καράτια σε 7,3 εκατ. καράτια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωσαν τις εξαγωγές διαμαντιών προς τη χώρα της Νότιας Ασίας σε 155.000 καράτια, το Ισραήλ σε 110.000 καράτια, η Μποτσουάνα σε 214.000 καράτια και η Νότια Αφρική σε 255.000 καράτια.

Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η σταδιακή απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις άμεσες και έμμεσες εισαγωγές, αγορές και μεταφορές ρωσικών διαμαντιών. Η απαγόρευση καλύπτει τα διαμάντια που προέρχονται από τη Ρωσία, εξάγονται από τη χώρα ή βρίσκονται υπό διαμετακόμιση, καθώς και τα ρωσικά διαμάντια που έχουν υποστεί επεξεργασία σε τρίτες χώρες. Η απαγόρευση καλύπτει τα φυσικά και μη βιομηχανικά συνθετικά διαμάντια καθώς και τα διαμαντένια κοσμήματα, ενώ η έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών όταν αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία σε τρίτες χώρες εισήχθη σταδιακά από την 1η Μαρτίου και αναμένεται να λήξει την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023, ο Al Cook, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα των διαμαντιών De Beers, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Με την καλύτερη θέληση στον κόσμο, ο μέσος τελωνειακός υπάλληλος δεν θα είναι σε θέση να κοιτάξει ένα διαμάντι και ένα άλλο διαμάντι και να πει: “Αυτό είναι το ρωσικό”».

Παρά την αδυναμία ταυτοποίησης των ρωσικών διαμαντιών, το Γραφείο Διαμαντιών στην Αμβέρσα ανέλαβε αυτή την ευθύνη. Οι υπάλληλοι του Γραφείου Διαμαντιών απαιτούν έγγραφα που αποδεικνύουν την προέλευση κάθε παρτίδας διαμαντιών, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις, πρόσθετο κόστος και εξαγριωμένους πελάτες, ανέφεραν οι Times το Μάρτιο, επικαλούμενοι διάφορους εμπόρους διαμαντιών.

Ένας από τους εμπόρους δήλωσε επίσης ότι η καθυστέρηση μιας και μόνο αποστολής για δύο ή τρεις εβδομάδες κοστίζει στον κλάδο περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ένα βάρος που επωμίζονται οι πελάτες. Εν τω μεταξύ, ένας οικονομικός σύμβουλος δήλωσε πως δέκα τοπικές εταιρείες διαμαντιών σχεδιάζουν ήδη να μετεγκατασταθούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή στην Ινδία λόγω των κανονισμών.

Μαζί με την αδυναμία να προσδιοριστεί αν ένα διαμάντι είναι ρωσικό ή όχι, οι κυρώσεις δεν είχαν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 17 Μαΐου, η ρωσική οικονομία σημείωσε εύρωστο ρυθμό ανάπτυξης 5,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, αποδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την ευρεία επιβολή τους μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και την αναδιάρθρωση της οικονομίας, με τις βασικές βιομηχανίες να βρίσκουν εναλλακτικούς προμηθευτές ή πιο έμμεσες εμπορικές οδούς για να προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά και εξαρτήματα, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar δήλωσε σε βιομηχανικό συνέδριο στις 17 Μαΐου πως το αυξανόμενο εμπόριο με τη Μόσχα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως «προσωρινό φαινόμενο», καθώς συνοδεύεται από πολυάριθμες οικονομικές προοπτικές και αντανακλάται στον αυξημένο όγκο εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

«Για πολύ καιρό, βλέπαμε τη Ρωσία από πολιτική σκοπιά ή από την άποψη της ασφάλειας. Καθώς η χώρα αυτή στρέφεται προς τα ανατολικά, παρουσιάζονται νέες οικονομικές ευκαιρίες ... η έξαρση του εμπορίου μας και οι νέοι τομείς συνεργασίας δεν πρέπει να θεωρούνται προσωρινό φαινόμενο", τόνισε ο Jaishankar.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης την πρόθεση του Νέου Δελχί να διευρύνει τους οικονομικούς δεσμούς και να διερευνήσει νέες εμπορικές οδούς, ιδίως μέσω της θαλάσσιας οδού Βλαδιβοστόκ-Τσενάι, η οποία θα παρακάμπτει εξ ολοκλήρου τις ευρωπαϊκές θαλάσσιες οδούς.

Εκτός από την αύξηση των εισαγωγών διαμαντιών, η Ινδία έγινε ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται από τη θάλασσα, αφότου οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα και σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία στην παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Για τον λόγο αυτό, το Κίεβο έχει ξεκινήσει μια απελπισμένη επίθεση γοητείας για να προσπαθήσει να μεταπείσει το Νέο Δελχί από το να συνεχίσει να αναπτύσσει τους μακροχρόνιους δεσμούς του με τη Μόσχα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba επισκέφθηκε την Ινδία τον Μάρτιο. Η Ινδία, ως ανεξάρτητη δύναμη, προφανώς δεν αποθαρρύνθηκε από την εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία, και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι η χώρα αύξησε μόνο τις εισαγωγές διαμαντιών σε πείσμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail