«Η Ευρώπη μας μπορεί να πεθάνει», λέει ο Μακρόν. Ποιος είναι ο δολοφόνος;

Christophe PΕΤIT ΤΕSSON / POOL / ΑFΡ
Ο Γάλλος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία για να επισημάνει τα επιτεύγματα της ΕΕ - αλλά δεν υπάρχουν πολλά να γιορτάσουμε

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το γεγονός ότι η Ευρώπη μας σήμερα είναι θνητή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα. «Μπορεί να πεθάνει και αυτό εξαρτάται μόνο από τις επιλογές μας. Αλλά αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα».

Από την Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό αναλυτή και οικοδέσποινα ανεξάρτητης παραγωγής talk-shows στα γαλλικά και στα αγγλικά - RUSSIA TODAY - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό που ο Μακρόν περιγράφει ως επείγουσα ανάγκη για την αναζωογόνηση της ΕΕ έρχεται αφού ο ίδιος έχει περάσει σχεδόν επτά χρόνια στην εξουσία, έχοντας μάλιστα διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022. Του έχει πιστωθεί ο διορισμός και η επικύρωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτηρίστηκε πέρυσι από το Forbes ως η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο. Ή, όπως θα έλεγαν κάποιοι, μια μη εκλεγμένη, παντοδύναμη γραφειοκράτισσα της οποίας ο υπερεθνικός αυταρχισμός υπερισχύει της δημοκρατικής διαδικασίας των κρατών μελών. Ή, όπως θα μπορούσαν να πουν τώρα άλλοι μετά την ομιλία του Μακρόν, η νοσοκόμα Ράτσεντ στο νεκροκρέβατο της ΕΕ.

Η ατελείωτη ομιλία του Μακρόν θα έπρεπε να ήταν ένα μεγάλο mea culpa εκ μέρους της καθεστηκυίας τάξης της ΕΕ. Πείτε μας πώς τα κάνατε θάλασσα. Τουλάχιστον τότε θα ξέραμε ότι υπήρχε ελπίδα για μια πραγματική διόρθωση της πορείας και όχι για τα ίδια και τα ίδια.

Αντιθέτως, ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ υποτελής της Ουάσινγκτον. Το να λες πως δεν είσαι υποτελής είναι ακριβώς σαν να πρέπει να πεις στους ανθρώπους ότι δεν είσαι πόρνη. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το λέει κανείς αν η οπτική δεν είναι ήδη κραυγαλέα. Η βασίλισσα Ούρσουλα είναι ουσιαστικά ο αντιβασιλέας της Αμερικής στην Ευρώπη σε αυτό το σημείο, και ο ίδιος ο Μακρόν δεν φαίνεται να καταφέρνει να χαράξει θέσεις ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ που να διαρκούν περισσότερο από το χρόνο που χρειάζεται ο θείος Σαμ για να φτάσει και να δώσει ένα υπερατλαντικό ξύλο.

Η ομιλία του Μακρόν ήταν ένα συναρπαστικό μείγμα αυταπάτης και ανασφάλειας. Επέλεξε το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι ως τόπο διεξαγωγής της ομιλίας του. Το θέμα; «Απολογισμός της ευρωπαϊκής δράσης». Βέβαια, πείτε μας τι πραγματικά συμβαίνει, σαν να είχατε ιδέα - και μια πραγματική στρατηγική και όραμα που δεν ήταν υποταγμένα στις συνεχείς ιδιοτροπίες και τάσεις της στιγμής ή του κάθε εκλογικού κύκλου.

Ο Μακρόν έδωσε μια παρόμοια ομιλία στη Σορβόννη τον Σεπτέμβριο του 2017. Γιατί εκεί; Επειδή, όπως είπε ο Μακρόν την προηγούμενη φορά, «το να ζούμε συλλογικά ήταν το ιδανικό του Ρομπέρ ντε Σορβόν» - του θεολόγου που ίδρυσε το πανεπιστήμιο. Τυχαίνει απλώς να συμβαίνει ότι το να γυρνάμε συλλογικά στον υπόνομο είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, χάρη στην ιδιαίτερη μάρκα της σιδερόφρακτης ανικανότητας των υπευθύνων. Πλησιάζουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι λαϊκιστές ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις αυτή την στιγμή.

Το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη είναι να παραδεχτείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο Μακρόν, ωστόσο, προφανώς αισθάνεται υποχρεωμένος να κάνει το αντίθετο και να μιλάει για όλες τις αποτυχίες της ΕΕ σαν να είναι επιτυχίες. Όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για παράδειγμα. Η Γαλλία έχει σημειώσει τόσο μεγάλη πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, ώστε η χώρα έχει επανέλθει σε ύψιστο συναγερμό λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης μιας υπαίθριας τελετής έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα. Δεν φαίνεται να έχει υποβαθμιστεί ποτέ από τον υψηλό συναγερμό- οι αρχικά λευκές προειδοποιητικές πινακίδες για την τρομοκρατία έχουν κιτρινίσει από την πολυετή έκθεση στο φως στα παράθυρα των κτιρίων, όπου είναι πλέον μόνιμα τοποθετημένες. Ο Μακρόν, ωστόσο, τόνισε το ρόλο μιας νέας γραφειοκρατικής οντότητας που ονομάζεται Συμβούλιο ECOFIN. Γιατί τίποτα δεν αποτρέπει τους τρομοκράτες περισσότερο από τις συνεδριάσεις.

Απευθυνόμενος στην Αφρική, ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία μιας άλλης συνάντησης: της «Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής» που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια. Το αραιό περιεχόμενο στο τμήμα της ομιλίας του Μακρόν για την Αφρική θα μπορούσε να εξηγηθεί από μικρές λεπτομέρειες, όπως το γεγονός πως τα γαλλικά στρατεύματα απορρίφθηκαν πίσω στη Μεσόγειο από τις αφρικανικές χώρες μετά από γαλλικές αποστολές σταθερότητας που κατέληξαν σε πραξικοπήματα (τα οποία είναι το αντίθετο της σταθερότητας).

Προφανώς δεν πτοήθηκε από τυχόν ενοχλητικές αποκλίσεις μεταξύ πραγματικότητας και προβαλλόμενης φαντασίας, η ομιλία του Μακρόν πανηγύρισε επίσης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης, την οποία η ΕΕ έχει ουσιαστικά πληρώσει για να την αναθέσει σε χώρες όπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Μαυριτανία και η Αίγυπτος. Την τελευταία φορά που έλεγξα, καμία από αυτές τις χώρες δεν βρισκόταν στην πραγματικότητα στην Ευρώπη. Αλλά η ΕΕ έχει αναθέσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα σε εξωτερικούς συνεργάτες μέχρι τώρα, οπότε μπορεί και να το κάνει.

Ο Μακρόν μίλησε για την ΕΕ που ηγείται της οικολογικής και περιβαλλοντικής μετάβασης. Σε τι ακριβώς; Στη φτώχεια, πιθανότατα. Απλά ρωτήστε τους αγρότες που έχουν ζουρλομανδύα από τις ντιρεκτίβες των Βρυξελλών για την κλιματική αλλαγή, με τις αγροτικές τους εκτάσεις να κατασκοπεύονται από δορυφόρους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση, πόσο σπουδαίο είναι αυτό. Έφερε την ενεργειακή κυριαρχία της ΕΕ και την επαναβιομηχανοποίηση. Όχι τόσο γρήγορα- η Γερμανία ειδικότερα εξακολουθεί να είναι απασχολημένη με το να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και να αποβιομηχανοποιείται. Έτσι, μπορεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι η οικονομική μηχανή της ΕΕ να βγει από την άλλη πλευρά.

Η ΕΕ έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από το ακριβότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο ακούγεται σαν το αντίθετο της κυριαρχίας. Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γαλλίας από τη χώρα από την οποία η ΕΕ υπονοεί τη ρητή ανάγκη να είναι κυρίαρχη - τη Ρωσία - έχουν αυξηθεί κατά 75% τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η Γαλλία ήταν ο κορυφαίος πελάτης της Ρωσίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση του Politico. Παρ' όλο τον θόρυβο που γίνεται, δεν είναι πως η ΕΕ έχει σταματήσει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Απλώς αντικατέστησε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου από αγωγούς με ρωσικό LNG - για την ακρίβεια, ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αρκτική αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην ΕΕ κάθε μήνα. Το 2023, το μπλοκ θα εξακολουθεί να εισάγει το 15% του αερίου του αγωγού από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters. Αν και το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το 45% πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στους ανθρώπους που άκουγαν τις Βρυξέλλες να καυχιούνται για το πώς τα έβαζαν με τον Πούτιν στερώντας του τα ενεργειακά έσοδα, το γεγονός ότι εξακολουθούν να εισάγουν καθόλου αέριο από αγωγούς. Η ΜΚΟ Global Witness ανέφερε πέρυσι πως η ΕΕ στράφηκε στην εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αντί για αέριο από αγωγούς, με τις ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ να έχουν αυξηθεί κατά 40% από την έναρξη της σύγκρουσης - περισσότερο από ό,τι σε καθένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι «η sina qua non προϋπόθεση για την ασφάλειά μας είναι να μην κερδίσει η Ρωσία τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας. Αυτό είναι ουσιώδες». Αυτό που είναι πιο ουσιαστικό είναι πως ο Μακρόν θα πρέπει να διευκρινίσει τι πραγματικά σημαίνει «νίκη» της Ουκρανίας. Φαίνεται ότι η Ουκρανία που δεν συνεχίζει να αλέθει άσκοπα τα δημογραφικά της στοιχεία θα πρέπει να θεωρηθεί ως νίκη, δεδομένης της μη μηδενικής πιθανότητας μιας αλλαγής στο πεδίο της μάχης που κινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μακρόν, ωστόσο, έχει σαφώς άλλες ιδέες, με όλο αυτό το cosplaying ως Ναπολέων Βοναπάρτης και τη φαντασίωση για το κάπνισμα των Ρώσων, μιλώντας ανοιχτά για την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Όχι πως η Ουκρανία βρίσκεται στην πραγματικότητα στην ΕΕ, αλλά ο Μακρόν εξηγεί τώρα ότι η ΕΕ έχει «αρχίσει να επανεξετάζει τη γεωγραφία μας εντός των ορίων της γειτονιάς μας». Φανταστείτε την αντίδραση της ΕΕ αν η Ρωσία ξεστομίσει τα ίδια λόγια.

Τελικά, ωστόσο, πρόκειται για μια ακόμη ομιλία, που έχει βαθμονομηθεί για μέγιστο αντίκτυπο ενόψει των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ τον Ιούνιο. Όπως και πολλά από αυτά που πλασάρουν σήμερα ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Μακρόν, η πυροδότηση της πραγματικότητας και η αραίωσή της με ιδεολογική ρητορική μπορεί να τραβήξει μερικές καρδιές, αλλά δεν θα κερδίσει κανένα μυαλό που δεν είναι εντελώς γεμάτο τρύπες όπως ένα μπλοκ Comté.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail