Οι Αμερικανοί πολιτικοί "ζουν στη χώρα των θαυμάτων" - Μόσχα

Sputnik/Ramil Sitdikov
Freepen.gr - Οι αμερικανικές εκκλήσεις προς τη Ρωσία να διεξάγει συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία φαίνονται αποστασιοποιημένες από την πραγματικότητα και αγνοούν τις προηγούμενες προσπάθειες της Μόσχας να επιτύχει μια διευθέτηση, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε τη Δευτέρα ότι τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας "να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη... απέτυχαν". Πρόσθεσε πως ελπίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει λάβει υπόψη του τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, "να λάβει το μήνυμα και να επιδείξει προθυμία να διαπραγματευτεί πραγματικά σύμφωνα με τις βασικές αρχές... της διεθνούς κοινότητας και του Χάρτη του ΟΗΕ: κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία".

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του Μπλίνκεν αργότερα την ίδια ημέρα, η Ζαχάροβα είπε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί φαίνεται να ζουν σε μια "χώρα των θαυμάτων".

Η ίδια υπενθύμισε πως το 2014 και το 2015, η Ρωσία "έδειξε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο" προωθώντας τις καταργημένες πλέον συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες επεδίωκαν να τερματίσουν την αιματοχυσία στην περιοχή δίνοντας στις δύο δημοκρατίες του Ντονμπάς ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Η Ζαχάροβα σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες το 2022. Τότε, οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είχαν αρχικά σημειώσει πρόοδο, αλλά αργότερα κατέρρευσαν μετά από παρέμβαση, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, του τότε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να συμβούλευσε το Κίεβο να συνεχίσει να πολεμά. Ο Τζόνσον έχει αρνηθεί την κατηγορία.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ίδιος ο Μπλίνκεν πρότεινε τη διευθέτηση της σύγκρουσης "όχι με βάση το διεθνές δίκαιο", αλλά με βάση την "ειρηνευτική φόρμουλα" που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία απαιτεί από τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από τα εδάφη που το Κίεβο διεκδικεί ως δικά του και περιλαμβάνει πολλές άλλες ρήτρες που η Μόσχα έχει απορρίψει ως απαράδεκτες.

"Τα πάντα έχουν πάει περίπατο στον Λευκό Οίκο", δήλωσε η Ζαχάροβα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail