Η Ρωσία συντρίβει τις αμερικανικές κυρώσεις

Ο Μπάιντεν, παίζοντας το σκληρό χαρτί, προειδοποίησε τον Πούτιν ότι θα μετατρέψει τη ρωσική οικονομία σε ολοκαύτωμα, αν τολμήσει να τα βάλει με την Ουκρανία. Παρά το αυστηρό κούνημα του δάχτυλου από τον παππού Τζο, τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία, ωθώντας τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αυτό που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «Κυρώσεις»: The Mega Edition».

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο Μπάιντεν, κοιτάζοντας πάνω από τα γυαλιά του αεροπόρου, παρατηρούσε το ρωσικό ρούβλι να κάνει την καλύτερη δυνατή μίμηση της βουτιάς, προβλέποντας αισιόδοξα ότι η οικονομία της Ρωσίας θα λειτουργούσε σύντομα με αναθυμιάσεις, συρρικνωμένη κατά το ήμισυ. Αλλά ιδού, οι προβλέψεις ήταν ακριβώς αυτό - υπερβολικά ηλιόλουστες με πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού. Η ρωσική οικονομία απλώς σκόνταψε λίγο, ξεσκονίστηκε και μέχρι το 2023 καμάρωνε, επιδεικνύοντας κάποια ανάπτυξη.

Η Ρωσία μετατράπηκε στον Χουντίνι του οικονομικού κόσμου. Αποφεύγοντας τις κυρώσεις σαν επαγγελματίας, η Ρωσία επινόησε μερικά έξυπνα κόλπα -παράλληλα συστήματα εισαγωγών, εμπορικά δίκτυα μεσολάβησης, νέες διαδρομές για τις εξαγωγές ενέργειας και μια ζεστή οικονομική αγκαλιά με χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Αυτό όχι μόνο μετρίασε το χτύπημα από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά έκανε επίσης τη Ρωσία να μοιάζει με τον cool επαναστάτη σε ένα κολέγιο όπου όλοι γλείφουν τον κ...λο του πρύτανη.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρέθηκαν ένα βήμα πίσω, ξύνοντας το κεφάλι τους καθώς τα οικονομικά τους δίχτυα συνέχιζαν να λείπουν. Και ας μην αρχίσουμε καν με το δράμα της σκέψης για την επιβολή δευτερευουσών κυρώσεων σε μεγάλους παίκτες όπως η Κίνα και η Ινδία - αυτό είναι μια συνταγή για οικονομική και διπλωματική ημικρανία.

Είναι σαφές: η επιβολή κυρώσεων δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Είναι περισσότερο σαν να προσπαθείς να παίξεις κρίκετ με μια μπάλα που έρχεται γρήγορα, ταλαντεύεται στη μέση και παίρνει απότομη στροφή αφού χτυπήσει στο χορτάρι!

Τώρα, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης μόλις ανέβασε τις προσδοκίες ανάπτυξης για το 2024, προς μεγάλη έκπληξη (ή ίσως και απογοήτευση) των οικονομικών μάντεων. Φέτος, ποντάρουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%, δίνοντας αναβάθμιση στην προηγούμενη πρόβλεψη του 2,3%.

Ακολουθεί η πληροφορία απευθείας από τον υπουργό Οικονομίας Maksim Reshetnikov: «Η ρωσική οικονομία είναι σαν εκείνον τον καλεσμένο στο πάρτι που όχι μόνο αρνείται να φύγει, αλλά αρχίζει και να κάνει DJ - και ο κόσμος το λατρεύει!» Εντάξει, δεν το είπε ακριβώς αυτό, αλλά διαφήμισε τις ικανότητες προσαρμογής της οικονομίας και το ταλέντο της «βιώσιμης ανάπτυξης» παρά τους παγκόσμιους οικονομικούς αντίθετους ανέμους.

Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2025, το υπουργείο διατηρεί το αναπτυξιακό του πόκερ, εμμένοντας σε μια σταθερή εκτίμηση του 2,3%. Ο πληθωρισμός, ωστόσο, αναμένεται να παίξει λίγο αντάρτικο, στοχεύοντας σε κάθοδο στο 5,1% - που εξακολουθεί να ξεπερνά τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4%.

Και τώρα, το κερασάκι στην τούρτα: το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και το λιανικό εμπόριο φαίνονται πολύ καλά. Τα εισοδήματα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,2% (από το μάλλον μετριοπαθές 2,7% των προηγούμενων προβλέψεων), και οι λιανικές πωλήσεις; Προβλέπεται ότι θα σημειώσουν αύξηση 7,7% σε πραγματικούς όρους, βάζοντας σε δύσκολη θέση την περσινή αύξηση 6,4%.

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν κι άλλα! Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ καμάρωσε με τις δικές του προβλέψεις, δίνοντας στη ρωσική οικονομία ένα γερό χτύπημα στην πλάτη με μια πρόβλεψη ανάπτυξης 3,2% για το 2024 - μια απότομη άνοδος από τις προηγούμενες πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις. Και για όσους κρατούν λογαριασμό, αυτό σημαίνει πως η Ρωσία αναμένεται να ξεπεράσει αρκετές μεγάλες δυτικές οικονομίες φέτος. Στους οικονομικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, φαίνεται ότι η Ρωσία τρέχει μπροστά, ενώ οι άλλοι ακόμα δένουν τα κορδόνια τους.

Ποιος ήξερε ότι οι κυρώσεις είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ο Τζάστιν Τρουντό σε διαγωνισμό ανδρισμού; Η οικονομία της Ρωσίας καμαρώνει τα πράγματά της, αποτινάσσοντας τις κυρώσεις σαν να είναι το fashion faux pas της περασμένης σεζόν. Αυτή η αμήχανη αποκάλυψη έχει κάνει όλους να αναθεωρήσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ - όπως, ίσως, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη λίστα αναπαραγωγής, αφού ακούμε τα ίδια κομμάτια του Ψυχρού Πολέμου στο repeat.

Και τώρα, με τους ψιθύρους να μετατρέπονται σε φωνές, γίνεται λόγος για την πλήρη κατάργηση των κυρώσεων. «Χωρίς κυρώσεις» μπορεί να είναι το νέο τολμηρό σλόγκαν για την πολιτική των ΗΠΑ, όχι μόνο υπό τον επόμενο πρόεδρο Τραμπ, αλλά και για οποιαδήποτε συνέχεια της προεδρίας του. Ώρα να προσαρμοστείτε ή να μείνετε πίσω, φίλοι - γιατί φαίνεται πως ο κόσμος αλλάζει πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να ακολουθήσουμε!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail