Φινλανδός αξιωματούχος πιστεύει ότι το Καλίνινγκραντ πρέπει να αποκοπεί από τη Ρωσία

Photo: commons.wikimedia.org by Adrian Pingstone Arpingstone is licensed under Creative Commons Public Domain Mark
Φινλανδός αξιωματούχος προτείνει την αποκοπή της Ρωσίας από το Καλίνινγκραντ για την επίλυση των προβλημάτων GPS

Freepen.gr - Ο Mika Aaltola, Φινλανδός πολιτικός και υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού, πρότεινε την αποκοπή της Ρωσίας από το Καλίνινγκραντ. Κατά τη γνώμη του, η ρωσική πόλη παρεμβαίνει στις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

"Εάν η Ρωσία παρεμβαίνει στα αεροπορικά ταξίδια, γιατί να μην απαγορεύσουμε ή να περιορίσουμε τη ρωσική πρόσβαση στο Καλίνινγκραντ;" έγραψε ο Mika Aaltola στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Aaltola δήλωσε πως οι παρεμβολές στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης GPS προέρχονται από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Οι χώρες της Βαλτικής κατηγόρησαν επίσης τη Ρωσία ότι παρεμβαίνει στην πλοήγηση αεροσκαφών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνήτη του Καλίνινγκραντ Ντμίτρι Λίσκοφ δήλωσε ως απάντηση στην ανάρτηση του Aaltola ότι οι δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών για το Καλίνινγκραντ γίνονται όλο και πιο παράλογες. Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πλοήγηση, παρά το γεγονός ότι τόσο οι εγχώριες όσο και οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τις ίδιες μονάδες GPS, είπε.

Οι Financial Times έγραψαν αναφερόμενοι στους υπουργούς Εξωτερικών της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας ότι οι χώρες της Βαλτικής υποπτεύονται ότι η Ρωσία καταστέλλει τα σήματα GPS για να παρεμβαίνει στην πλοήγηση των αεροσκαφών. Δύο φινλανδικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα αεροδρόμια αναχώρησής τους λόγω προβλημάτων με τα σήματα πλοήγησης.

Στις αρχές Απριλίου, η επικεφαλής του σουηδικού Πολεμικού Ναυτικού, Ewa Skoog Haslum, κατηγόρησε τη Ρωσία για παρεμβολές GPS στη Βαλτική Θάλασσα και κάλεσε το ΝΑΤΟ να παρέμβει, παρόλο που δεν παρείχε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό της.

Στις 27 Απριλίου, ένα επιβατικό αεροσκάφος της Finnair ματαίωσε την προσγείωση στο Ταρτού της Εσθονίας, λόγω παρεμβολών στο GPS. Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες πτήσεις αντιμετώπισαν προβλήματα με τη δορυφορική πλοήγηση στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας τους τελευταίους οκτώ μήνες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σήματα GPS μπορούν να παρεμβληθούν με τη χρήση σχετικά φθηνού εξοπλισμού. Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τη συμμετοχή της στην παρεμβολή. Ένας αξιωματούχος που έδωσε συνέντευξη στους FT δήλωσε ότι η Ρωσία προκαλεί προβλήματα πλοήγησης χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που εδρεύει στο Καλίνινγκραντ. Η Μόσχα φέρεται έτσι να προσπαθεί να προστατεύσει την περιοχή από πιθανές επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος.

* πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail