Ο οικονομικός κατακερματισμός θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη - ΔΝΤ

Γκίτα Γκοπινάθ - imf.org
Freepen.gr - Ο αυξανόμενος κατακερματισμός σε δυτικά οικονομικά μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και σε οικονομικά μπλοκ με την Κίνα απειλεί την εμπορική συνεργασία και τη συνολική παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ, η οποία εκφώνησε ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ την Τρίτη, γεγονότα όπως η πανδημία και η σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν παρεμποδίσει το παγκόσμιο εμπόριο με τρόπους που δεν έχουν παρατηρηθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

"Ολοένα και περισσότερο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο καθοδηγούνται από την οικονομική ασφάλεια και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, όταν καθορίζουν με ποιον συναλλάσσονται και σε ποιον επενδύουν", δήλωσε η Gopinath, προσθέτοντας πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες να επιλέγουν όλο και περισσότερο στρατόπεδο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ενώ η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας "δεν είναι απαραίτητα κακή", η τάση κατακερματισμού απειλεί με απομάκρυνση από ένα "παγκόσμιο εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες" και με "σημαντική αντιστροφή των κερδών από την οικονομική ολοκλήρωση", προειδοποίησε η Gopinath.

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το οικονομικό κόστος για το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να ανέλθει στο 7% σε ένα ακραίο σενάριο κατακερματισμού. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν πιο ήπια, το πλήγμα θα μπορούσε να είναι μόλις 0,2%.

Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα είναι πιθανό να πληγούν περισσότερο λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους από τις γεωργικές εισαγωγές και τις ξένες επενδύσεις από τις πιο προηγμένες οικονομίες, κατέληξε το ΔΝΤ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail