Τι δε μας λένε για τη Γρίπη των Πτηνών;

Αυτό που μας λένε για τη γρίπη των πτηνών αλλάζει συνεχώς. Στην αρχή, μας είπαν ότι οι άνθρωποι δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Αλλά τώρα ο ΠΟΥ λέει πως υπάρχει «τεράστια ανησυχία» ότι ο H5N1 θα μπορούσε ενδεχομένως να αρχίσει να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Και όταν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ άρχισαν να κολλάνε γρίπη των πτηνών, μας διαβεβαίωσαν ότι το γάλα από μολυσμένες αγελάδες κρατούνταν εκτός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι οι περισσότεροι Αμερικανοί συνέχισαν να αγοράζουν γάλα, τυρί και βούτυρο ως συνήθως. 

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά τώρα δύο διαφορετικοί γύροι δοκιμών επιβεβαίωσαν πως τεράστιες ποσότητες γάλακτος από μολυσμένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής εισέρχονται στην αλυσίδα εφοδιασμού. Μάλιστα, την Πέμπτη μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του FDA παραδέχτηκε ανοιχτά ότι περίπου ένα στα πέντε δείγματα γάλακτος παντοπωλείου που δοκίμασαν είχε «ιικά θραύσματα»:

Σήμερα, ο FDA έλαβε ορισμένα αρχικά αποτελέσματα από την εθνικά αντιπροσωπευτική του εμπορική δειγματοληψία γάλακτος. Ο οργανισμός συνεχίζει να αναλύει αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου 1 στα 5 από τα δείγματα λιανικής που δοκιμάστηκαν είναι θετικά στην ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (qPCR) για θραύσματα ιού HPAI, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων να προέρχεται από γάλα σε περιοχές με μολυσμένα κοπάδια.
Αυτό είναι μια βόμβα.

Αλλά δεν είναι οι μόνοι που έχουν κάνει τέτοιες δοκιμές.

Ένας κτηνίατρος επιδημιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο εξέτασε «150 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από τις Μεσοδυτικές χώρες» και βρήκε ιικό υλικό σε περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτά:
Ο Andrew Bowman, κτηνιατρικός επιδημιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, είχε ένα προαίσθημα. Είχε εντυπωσιαστεί από τις τεράστιες ποσότητες του ιού H5N1 που είχε δει στο γάλα από αγελάδες που είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών και σκέφτηκε ότι τουλάχιστον κάποιος ιός έφευγε από τις φάρμες και πήγαινε προς τα κάτω - στα ράφια των καταστημάτων.

Ήξερε πως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εργαζόταν σε μια δική της εθνική έρευνα για την προμήθεια γάλακτος. Αλλά ήταν ανυπόμονος. Έτσι, μαζί με ένα μεταπτυχιακό φοιτητή πήγαν ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο: Συγκέντρωσαν 150 εμπορικά προϊόντα γάλακτος από όλες τις μεσοδυτικές πολιτείες, εκπροσωπώντας μονάδες επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων σε 10 διαφορετικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων όπου τα κοπάδια έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον ιό H5N1. Ο γενετικός έλεγχος βρήκε ιικό RNA σε 58 δείγματα, δήλωσε στη STAT.
Αυτό που δείχνουν αυτές οι δοκιμές είναι πως ο H5N1 είναι πολύ, πολύ πιο διαδεδομένος στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής από ό,τι μας είχαν πει.

Αρχικά, δεν ανησυχούσα πολύ όταν άκουσα πως υπήρχαν μερικές δεκάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε αγέλες σε ολόκληρη τη χώρα, επειδή αυτό ήταν απλώς ένα πολύ μικρό κλάσμα του συνόλου.

Αλλά τώρα οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι αυτές οι τελευταίες δοκιμές δείχνουν ξεκάθαρα πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ έχουν εκτεθεί στον ιό:
"Το γεγονός ότι μπορείτε να πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ και το 30% έως 40% αυτών των δειγμάτων είναι θετικά, υποδηλώνει πως υπάρχει περισσότερος ιός γύρω από ό, τι αναγνωρίζεται αυτήν την στιγμή", δήλωσε ο Richard Webby, ιολόγος της γρίπης που ανέλυσε τα δείγματα. στο νοσοκομείο St. Jude's Children's Research Hospital στο Μέμφις, Τεν., όπου είναι επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Μελετών του ΠΟΥ για την Οικολογία της Γρίπης στα Ζώα.
Τα καλά νέα είναι ότι ο FDA αναφέρει πως τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» δείχνουν ότι η διαδικασία παστερίωσης σκοτώνει τη γρίπη των πτηνών που έχει εισχωρήσει στο γάλα μας:
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών που διεξήγαγε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δείχνουν ότι η παστερίωση λειτουργεί για να εξουδετερώσει τη γρίπη των πτηνών στο γάλα, ανέφερε η υπηρεσία την Παρασκευή.

«Αυτή η πρόσθετη δοκιμή δεν ανίχνευσε ζωντανό, μολυσματικό ιό. Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι η εμπορική προμήθεια γάλακτος είναι ασφαλής», ανέφερε o FDA σε δήλωση.
Ας ελπίσουμε πως αυτά τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» θα επιβεβαιωθούν.

Δυστυχώς, κάθε γάλα που δεν έχει παστεριωθεί κινδυνεύει.

Στην πραγματικότητα, το USDA μας λέει ότι θάνατοι και νευρολογικές ασθένειες έχουν «αναφερθεί ευρέως» μεταξύ γατών που έπιναν μη παστεριωμένο γάλα από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής:
Άλλα ζώα επίσης δεν τα πήγαν το ίδιο καλά κατά τη διάρκεια της επιδημίας: το USDA είπε την Παρασκευή πως οι θάνατοι και οι νευρολογικές ασθένειες είχαν «αναφερθεί ευρέως» σε γάτες γύρω από τα γαλακτοκομικά αγροκτήματα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι υποψιάζονται πως οι γάτες έπιναν το υπόλοιπο νωπό γάλα από μολυσμένες αγελάδες.
Γιατί ακούμε για αυτό μόνο τώρα;

Και τι άλλο δε μας λένε;

Φαίνεται ότι έχουμε μια μεγάλη κρίση στα χέρια μας.

Δυστυχώς, περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζουν να εμφανίζονται. Σε αυτό το σημείο, το Κολοράντο έχει γίνει η ένατη πολιτεία όπου οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής βρέθηκαν επίσημα θετικές:
Η γρίπη των πτηνών έχει επιβεβαιωθεί σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στο Κολοράντο, καθιστώντας την Πολιτεία Centennial την ένατη στις ΗΠΑ που βλέπει τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό να μεταπηδά από πουλί σε βοοειδή.

Σύμφωνα με το State Department of Agriculture, το Κτηνιατρικό Γραφείο του Κολοράντο ειδοποιήθηκε στις 22 Απριλίου ότι ένα κοπάδι γαλακτοπαραγωγής στο βορειοανατολικό Κολοράντο παρουσίαζε συμπτώματα του H5N1 ή της γρίπης των πτηνών. Στα βοοειδή, τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών περιλαμβάνουν μειωμένη πρόσληψη τροφής, μειωμένη παραγωγή γάλακτος και μη φυσιολογικό γάλα όταν παράγεται.

«Τα δείγματα που υποβλήθηκαν στο Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο ήταν υποθετικά θετικά για HPAI στις 24 Απριλίου και επιβεβαιώθηκαν από το Εθνικό Εργαστήριο Κτηνιατρικών Υπηρεσιών [Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ] στις 25 Απριλίου», ανέφερε το Τμήμα Γεωργίας του Κολοράντο.
Πολλοί επιστήμονες ανησυχούν βαθιά για την πιθανότητα ο H5N1 να μεταπηδήσει από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε εργαζόμενους στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μέχρι στιγμής, μόνο ένας εργάτης γαλακτοκομικών στο Τέξας έχει βγει επισήμως θετικός, αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα εκεί έξω. Τα παρακάτω προέρχονται από ένα άρθρο του NBC News με τίτλο «Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών είναι πιθανό να χάνονται στους εργαζόμενους στα γαλακτοκομεία, λένε οι ειδικοί»:
Την ίδια περίοδο, είπε, οι εργαζόμενοι στα γαλακτοκομικά — συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν ποτέ στενή επαφή με τις άρρωστες αγελάδες — αρρώστησαν επίσης.

«Οι άνθρωποι είχαν κάποια κλασικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως υψηλό πυρετό, εφίδρωση τη νύχτα, ρίγη, πόνο στη μέση», καθώς και στομαχικές διαταραχές, έμετο και διάρροια, είπε ο Petersen. «Έτειναν επίσης να έχουν «αρκετά σοβαρή επιπεφυκίτιδα και πρήξιμο των βλεφάρων τους».

Ο Petersen σημείωσε πως οι άνθρωποι δεν έκαναν ποτέ τεστ για H5N1. είναι πιθανό τα συμπτώματά τους να ήταν αποτέλεσμα άλλης ασθένειας.
Εάν ο H5N1 μεταλλαχθεί σε μια μορφή που μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αυτό θα ήταν εφιάλτης.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΟΥ, περισσότερο από το 50 τοις εκατό όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ανθρώπους από το 2003 έχουν οδηγήσει σε θάνατο:
Από το 2003 έως την 1η Απριλίου 2024, έχουν αναφερθεί συνολικά 889 κρούσματα και 463 θάνατοι (CFR 52%) που προκλήθηκαν από τον ιό της γρίπης A(H5N1) από 23 χώρες.
Στο πιο πρόσφατο βιβλίο μου με τίτλο «Χάος», προειδοποίησα πως οι λοιμοί θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα αντιμετωπίσουμε το 2024.

Η γρίπη των πτηνών έχει ήδη σκοτώσει εκατομμύρια και εκατομμύρια πτηνά σε όλο τον κόσμο, και τώρα έχει κάνει το άλμα σε θηλαστικά όπως οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και οι γάτες.

Πολλοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι πως είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να εξαπλώνεται στους ανθρώπους σε ευρεία βάση, και μόλις συμβεί αυτό, όλα θα αλλάξουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail