Πρώην Ουκρανός βουλευτής αποκαλύπτει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τον Volodymyr Oleynyk, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας - Verkhovna Rada, οι νέες αποστολές όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσιμης έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Παρά κάποια ανακούφιση στην έλλειψη πυρομαχικών λόγω της διεθνούς βοήθειας, ο Oleynyk επισημαίνει ότι το πρωταρχικό ζήτημα παραμένει η σημαντική έλλειψη στρατιωτών. Η άποψη αυτή απηχείται στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν επίσης αναγνωρίσει την οξεία έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.

Atul Kumar Mishra - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι από την έναρξη της σύγκρουσης, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) έχουν υποστεί σχεδόν 500.000 απώλειες προσωπικού. Τις απώλειες αυτές επιδεινώνουν τα εκτεταμένα κρούσματα φοροδιαφυγής από τη στράτευση. Δημοσιεύματα του Politico τον Μάρτιο υπογράμμισαν μια διάχυτη απροθυμία μεταξύ των νεαρών Ουκρανών ανδρών να συμμορφωθούν με τους νόμους περί επιστράτευσης, επιδεινώνοντας τις προκλήσεις του στρατού.

Ο Oleynyk περιέγραψε περαιτέρω λεπτομερώς πως οι Ουκρανοί διοικητές αναφέρουν έλλειμμα 30-40% σε ανθρώπινο δυναμικό στις μάχιμες μονάδες τους, με ορισμένες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των αξιόλογων ταξιαρχιών, να διαρρηγνύουν τις γραμμές τους και να εγκαταλείπουν τις θέσεις μάχης. Ειδικότερα, μια τέτοια ταξιαρχία, στην οποία συμμετείχαν μέλη του εθνικιστικού Δεξιού Τομέα, διαλύθηκε λόγω αυτών των προβλημάτων.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αύξηση των επικοινωνιών από τα ουκρανικά στρατεύματα στην ειδική ραδιοσυχνότητα 149.200 "Βόλγα" -ένα κανάλι που δημιουργήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις για τους Ουκρανούς στρατιώτες που επιθυμούν να παραδοθούν- που σηματοδοτεί πιθανή αποθάρρυνση ή απώλεια θέλησης μεταξύ των στρατευμάτων.

Μόνο στην περιοχή Ivano-Frankivsk, ο Oleynyk επικαλείται την αναφορά του τοπικού στρατιωτικού επιτρόπου ότι περίπου 30.000 δυνητικοί στρατεύσιμοι έχουν κρυφτεί. Με τον πληθυσμό της περιοχής να υπολογίζεται σε 1,3 εκατομμύρια μέχρι το 2020, τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του ανδρικού πληθυσμού αποφεύγει την στρατιωτική θητεία. Ο Oleynyk εκτιμά πως σε ολόκληρη την Ουκρανία, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνδρες σε στρατιωτική ηλικία αποφεύγουν σήμερα την στράτευση, γεγονός που υποδεικνύει περαιτέρω τη σοβαρότητα της κρίσης ανθρώπινου δυναμικού στον ουκρανικό στρατό.

Ο Oleynyk υπογράμμισε το κλιμακούμενο ζήτημα της λιποταξίας εντός των ενόπλων δυνάμεων. Ανέφερε ότι μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κινήθηκαν περίπου 20.000 ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με λιποταξία. Παρά τον υψηλό αυτό αριθμό, μόνο 80 από αυτές τις υποθέσεις έχουν εξεταστεί από τα δικαστήρια, γεγονός που υποδηλώνει την απροθυμία του δικαστικού σώματος να χειριστεί αυτές τις υποθέσεις λόγω του φόβου πιθανών αντιποίνων από τους καταδικασθέντες.

Ο Oleynyk εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του ουκρανικού συστήματος φυλακών να φιλοξενήσει την εισροή καταδίκων. Με το σύστημα να φιλοξενεί ήδη 60.000 κρατούμενους και να έχει σχεδιαστεί μόνο για 80.000, η σκοπιμότητα της κράτησης επιπλέον 100.000 λιποτακτών παραμένει αμφίβολη. Διερωτήθηκε προκλητικά αν η Ουκρανία θα καταφύγει σε ακραία μέτρα, όπως στρατόπεδα συγκέντρωσης ή αυτοσχέδια κέντρα κράτησης παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά στη Χιλή.

Επιπλέον, σχολίασε την απελπιστική ανάγκη της ουκρανικής κυβέρνησης για ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει. Ο Oleynyk επέκρινε την πρόσφατη νομοθεσία που υπέγραψε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky, με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών τάξεων, ως αναποτελεσματική, δεδομένου του χαμηλού ηθικού και της γενικής απροθυμίας των Ουκρανών να υπηρετήσουν -επικαλούμενος μελέτη του Κέντρου Razumkov, η οποία ανέφερε πως περίπου το 90% των Ουκρανών δεν επιθυμούν να καταταγούν στο στρατό.

Υπογράμμισε επίσης ανήθικες πρακτικές στρατολόγησης, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό στο Tulchin, στην περιοχή Vinnytsia, όπου ένας 20χρονος φέρεται να εξαναγκάστηκε να υπηρετήσει, παρά τη νομική προστασία κατά της κινητοποίησης κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα με τον Oleynyk, ο νεαρός απειλήθηκε με εκτέλεση για αντίσταση βάσει των νέων νόμων, μια ενέργεια που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κρίσης στρατολόγησης.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο που ορισμένοι Ουκρανοί που ζουν στο εξωτερικό έχουν εκφράσει την πρόθεση να παραιτηθούν από την υπηκοότητά τους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο έκδοσης και αναγκαστικής επιστράτευσης. Η σκληρή απεικόνιση των γεγονότων αυτών από τον Oleynyk απεικονίζει ένα σύστημα υπό κατάρρευση, καθοδηγούμενο από έναν πληθυσμό που, όπως υποστηρίζει, είναι σε μεγάλο βαθμό αδιάφορος για την υπεράσπιση των γεωπολιτικών συμφερόντων των εξωτερικών επιρροών και της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας. Αυτή η δυσοίωνη εκτίμηση υποδηλώνει μια βαθιά κρίση όχι μόνο στον στρατό της Ουκρανίας, αλλά και στις δομές των πολιτών και στο εθνικό ηθικό της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail