Η εμπλοκή του Τζο Μπάιντεν στην ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα δεν έχει στρατηγική εξόδου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται ανάμεσα σε μια πέτρα και ένα δύσκολο σημείο για το ρόλο του στον ισραηλινό πόλεμο κατά των Παλαιστινίων, σε αυτό που η παγκόσμια συναίνεση αποδέχεται ότι είναι γενοκτονία στη Γάζα.

Iqbal Jassat - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Και δεν είναι τυχαίο που ο Αμερικανός πρόεδρος έμπλεξε με φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος που σαρώνει τη χώρα.

Μια κυρίαρχη αφήγηση στα κυρίαρχα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνει την ειρωνεία πως την περίοδο που ο Μπάιντεν διευκόλυνε το γενοκτονικό πόλεμο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υποστήριζαν όλοι οι φιλοϊσραηλινοί απολογητές.

Τώρα που αναγκάστηκε να βάλει παύση στις αποστολές όπλων προς το ισραηλινό καθεστώς, όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, έχει γίνει αντικείμενο μίσους και περιφρονείται σφοδρά από την ίδια εκλογική ομάδα.

Το παράδειγμα αγάπης/μίσους είναι χαρακτηριστικό των ένθερμων σιωνιστών που πιστεύουν πως η εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Αμερικής για την υποστήριξη του καθεστώτος στο Τελ Αβίβ πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη, χωρίς καμία προϋπόθεση, ακόμη και αν πρόκειται για ανοιχτή περιφρόνηση και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Λευκός Οίκος καθυστέρησε τη μεταφορά των βομβών των 2.000 και 500 λιβρών λόγω ανησυχιών ότι ο ισραηλινός στρατός κατοχής θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει στην πυκνοκατοικημένη Ράφα στη νότια Γάζα.

Το καθεστώς Νετανιάχου σχεδιάζει εισβολή στην πόλη παρά την παγκόσμια κατακραυγή και τις προειδοποιήσεις.

Η αναστολή των όπλων και οι αναφορές ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αναμένεται να παραδώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μια έκθεση που θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για το Ισραήλ, έχουν προκαλέσει τεράστια θύελλα πυρκαγιών.

Για να γίνει κατανοητό το δίλημμα του Μπάιντεν, ο δισεκατομμυριούχος δωρητής των Δημοκρατικών και ένθερμος υποστηρικτής του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, Χάιμ Σαμπάν, φέρεται να του έστειλε ένα οργισμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την προειδοποίησή του στη Ράφα.

"Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν περισσότεροι Εβραίοι ψηφοφόροι που νοιάζονται για το Ισραήλ, παρά μουσουλμάνοι ψηφοφόροι που νοιάζονται για τη Χαμάς", έγραψε.

Επίσης "Χαμάς <3 Μπάιντεν", έγραψε στο twitter ο φασίστας υπουργός του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir.

"Οι ΗΠΑ απειλούν ότι δεν θα μας δώσουν πυραύλους ακριβείας", δήλωσε ο Ισραηλινός βουλευτής και ηγέτης του κόμματος Λικούντ Τάλι Γκότλιμπ. "Αλήθεια; Λοιπόν, έχω νέα για τις ΗΠΑ. Έχουμε απροσδιόριστους πυραύλους. Θα τους χρησιμοποιήσω. Θα καταρρεύσουν δέκα... κτίρια. Αυτό θα κάνω".

Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Εβραϊκές Φωνές για την Ειρήνη (JVP), Stefanie Fox, έχει απόψεις διαμετρικά αντίθετες με το παράλογο fan club του Σιωνισμού.

"Η δήλωση του Μπάιντεν είναι τόσο αναγκαία όσο και καθυστερημένη. Οι ΗΠΑ φέρουν ήδη την ευθύνη για μήνες καταστροφικών καταστροφών: Οι σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι που ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει, τα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που εσκεμμένα οδηγούνται στα πρόθυρα της πείνας, ο αποδεκατισμός όλων των πανεπιστημίων και σχεδόν όλων των νοσοκομείων στη Γάζα", δήλωσε.

"Η σημερινή δήλωση δείχνει ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τη βούληση της πλειοψηφίας των Αμερικανών που θέλουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων και τερματισμό της συνενοχής των ΗΠΑ στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου.

"Τόσο το καθεστώς Νετανιάχου όσο και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχουν τοποθετήσει αυτή τη συνεχιζόμενη γενοκτονία ως όφελος για τη ζωή και την ασφάλεια των Εβραίων και εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί Εβραίοι έχουν φωνάξει: Όχι στο όνομά μας!"

Όσοι έχουν το θάρρος να έχουν αντιταχθεί στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό του καθεστώτος απαρτχάιντ στο Τελ Αβίβ από τον Μπάιντεν, προβάλλουν ένα συνεκτικό επιχείρημα που συνάδει με τα αντικειμενικά ευρήματα των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υποστηρίζουν πως η παύση της εξοπλιστικής δραστηριότητας του Μπάιντεν αποτελεί παραδοχή ενοχής. Με άλλα λόγια, γνωρίζει ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) που προμήθευσε μέσω ενός διαδρόμου γέφυρας όπλων σκότωσαν και συνεχίζουν να σκοτώνουν Παλαιστίνιους.

Ενώ ο Μπάιντεν δίνει μάχη για να διατηρήσει το πολιτικό του αξίωμα, οι φοιτητικές διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ που απαιτούν κυρώσεις και αποχωρήσεις έχουν επιτείνει τις δυσκολίες του.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι όχι μόνο οι Αμερικανοί αλλά και οι μάζες σε όλο τον κόσμο τον θεωρούν υπεύθυνο για το συνεχιζόμενο μακελειό στη Γάζα. Το μήνυμα που αντηχεί σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες καθώς και στις πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δυνατό και ξεκάθαρο: ο Μπάιντεν είναι συνένοχος στη γενοκτονία της Γάζας.

Ακόμα και αν επιμείνει στα όπλα του (χωρίς λογοπαίγνιο) η ενοχή του Μπάιντεν τον καθιστά υποψήφιο για δίωξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ως εγκληματία πολέμου. Αυτό είναι αν το ΔΠΔ αποκτήσει κότσια αρνούμενο να εκφοβιστεί και εκτελώντας το καθήκον του χωρίς φόβο ή εύνοια.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποστείλει από τις 7 Οκτωβρίου 2023 δισεκατομμύρια σε όπλα στο Ισραήλ, μια λευκή επιταγή στον Νετανιάχου και την εγκληματική συμμορία των πολέμαρχων του για να τα χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.

Όποιο και αν είναι το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που παίζει ο Μπάιντεν, η πραγματικότητα είναι πως η Ράφα έχει καταληφθεί από τις χερσαίες δυνάμεις του Νετανιάχου. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή έχει σφραγιστεί με όλα τα συνοριακά περάσματα, συμπεριλαμβανομένης της κύριας αρτηρίας προς την Αίγυπτο, να έχουν κλείσει. 

Οι βόμβες συνεχίζουν να πέφτουν βροχή στους άτυχους ανθρώπους εκεί, ενώ οι σφαγές και οι επιθέσεις στα λίγα εναπομείναντα νοσοκομεία στη Ράφα έχουν επίσης ενταθεί.

Έτσι, ενώ ο Μπάιντεν προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεμπερδέψει την κυβέρνησή του από τους κόμπους που άφησε οικειοθελώς και συνειδητά να τον δέσει ο Νετανιάχου, η φρίκη της γενοκτονίας που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα συνεχίσει να τον στοιχειώνει.

* Ο Iqbal Jassat είναι εκτελεστικό μέλος του Media Review Network, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail