Η αποτυχία του ΝΑΤΟ να σώσει την Ουκρανία εγείρει ένα υπαρξιακό ερώτημα: «Για ποιο λόγο;!»

Freepen.gr - Ο μεγάλος εορτασμός των 75ων γενεθλίων του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο θα ηχήσει κούφια στο Κίεβο. Η συμμαχία απέτυχε παταγωδώς στη μεγαλύτερη μεταψυχροπολεμική δοκιμασία της - τη μάχη για την Ουκρανία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάρει φόρα, τονίζει ο «Guardian».

Οι προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο επωφελούνται από την αργή διοχέτευση όπλων από τη Δύση στο Κίεβο και τον χρόνιο φόβο των ηγετών του για κλιμάκωση. Η Ουκρανία λαμβάνει αρκετή υποστήριξη για να επιβιώσει, αλλά ποτέ για να επικρατήσει. Τώρα ακόμη και η απλή επιβίωση είναι αμφίβολη.

Ο Μπάιντεν και ο Γερμανός Όλαφ Σολτς επιτρέπουν στην υπερβολική, μυωπική προσοχή να επισκιάσει τις στρατιωτικές και ηθικές επιταγές. Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, εγκαταλείποντας τον κατευνασμό, ισχυρίζεται τώρα πως μόνο η ήττα της Ρωσίας θα σώσει την Ευρώπη. Λίγο αργά, Manu.

Στη Βρετανία, ο Σουνάκ φλυαρεί ανειλικρινά για απαράμιλλους κινδύνους ασφαλείας. Μπορεί να τρομάζει τους Βρετανούς ψηφοφόρους - αλλά δεν τρομάζει τον Πούτιν ή τον «χωρίς όρια» εγκάθετό του, τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, όπως έδειξε η προκλητική ερωτοτροπία του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρ' όλα τα λόγια τους, όπως και το ΝΑΤΟ στο σύνολό του, ούτε ο Σούνακ ούτε ο φιλοπόλεμος υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, το γεράκι του Κότσγουολντς, είναι διατεθειμένοι να παρέμβουν άμεσα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει. Έτσι, καθιστούν την ήττα πιο πιθανή.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επισπεύσει την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας τον Ιούλιο. Αλλά δεν θα το κάνει. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποφασίσει κατά - και οι υπόλοιποι ακολουθούν ταπεινά. Στο Κίεβο λέγεται αόριστα ότι πρέπει να περιμένει μέχρι «να είναι κατάλληλες οι συνθήκες». Ο πραγματικός, ανυπόληπτος λόγος είναι ο ξεπερασμένος, ψυχροπολεμικός φόβος του Μπάιντεν για τα ρωσικά αντίποινα.

Η κατάσταση στο μέτωπο γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, εν μέρει επειδή η Ρωσία εκμεταλλεύεται την καθυστέρηση, που προκάλεσαν οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ, στην παράδοση ενός πακέτου όπλων των ΗΠΑ ύψους 60 δισ. δολαρίων (47 δισ. λιρών). Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν το παραδέχθηκε αυτό στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα. Η Ουκρανία έχει επίσης έλλειψη στρατιωτών. Οι πρόσφατες σκέψεις του Μακρόν για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων απορρίφθηκαν οργισμένα από την Ουάσινγκτον και το Βερολίνο.

Ο Τραμπ είναι ένα μπαλαντέρ. Αν νικήσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, πρώην σύμβουλοι είναι πεπεισμένοι πως θα τραβήξει το χαλί κάτω από την Ουκρανία και θα συμφιλιωθεί με τον Πούτιν. Πιστεύουν επίσης ότι θα προχωρήσει σε έξοδο από το ΝΑΤΟ, αρχικά σαμποτάροντας ή εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις. Το πάρτι γενεθλίων του Ιουλίου μπορεί να είναι το τελευταίο του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη θα είναι πραγματικά μόνη της.

«Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί και ακολουθήσει τα αντινατοϊκά του ένστικτα, το πρώτο θύμα θα είναι η Ουκρανία», έγραψε ο Alexander Vershbow, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ. «Οι καταστροφικές συνέπειες θα ξεκινούσαν μόνο από εκεί...»

Το άρρωστο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να βασιστεί στο ότι θα αποτρέψει την εκτεταμένη καταστροφή στην Ουκρανία. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: για ποιο λόγο υπάρχει το ΝΑΤΟ; Δεν είναι μόνο ο Τραμπ που αναρωτιέται. Αν δεν ανεβάσουν το παιχνίδι τους, γρήγορα, οι ηγέτες της συμμαχίας θα πρέπει να ακυρώσουν τη σαμπάνια - και να κρεμάσουν το κεφάλι τους με ντροπή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail