Ιάπωνες επιστήμονες θα ξεκινήσουν έρευνα για την ανάπτυξη νέων δοντιών στον άνθρωπο

pixabay / drshohmelian
Freepen.gr - Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων σχεδιάζει να ξεκινήσει δοκιμές από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους για την προώθηση της ανάπτυξης νέων δοντιών σε άτομα με απλασία, κατά την οποία υπάρχει έλλειψη έξι ή περισσότερων δοντιών.

«Η οδοντική απλασία, στην οποία παρατηρείται απουσία έξι ή περισσότερων δοντιών (συχνότητα εμφάνισης 0,1%), έχει πολλά κοινά γενετικά αίτια σε ποντίκια και ανθρώπους. Οι ασθενείς με οδοντική απλασία έχουν έλλειψη δοντιών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των γνάθων σε νεαρή ηλικία, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη χρήση οδοντοστοιχιών και εμφυτευμάτων. Επιπλέον, παρατηρείται μείωση της λειτουργίας της μάσησης κατά την περίοδο της ανάπτυξης, η οποία επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των οστών που στηρίζουν τα δόντια", εξήγησαν σε δελτίο Τύπου ειδικοί από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου Kitano στην Οσάκα.

Το έγγραφο σημειώνει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος, οι επιστήμονες του ινστιτούτου ανακάλυψαν το 2007 πως ποντίκια με γενετικό ελάττωμα στην πρωτεΐνη USAG-1 σχηματίζουν υπερβολικά δόντια. Τον Ιούλιο του 2019 επιβεβαιώθηκε ότι «η διασταύρωση ποντικών με οδοντική απλασία και ποντικών με περίσσεια δοντιών με το γονιδιακό ελάττωμα USAG-1 έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του σχηματισμού δοντιών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η τοπική χορήγηση νουκλεϊκού οξέος USAG-1siRNA σε ποντίκια-μοντέλα με οδοντική απλασία αποκαθιστά τα ελλείποντα δόντια».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail